הקפאת גידולי כליה – קריואבלציה

סרטן הכליה מהווה פחות מחמישה אחוזים מכלל סוגי הגידולים הסרטניים. עם זאת, שכיחות גידולים אלה, בדגש על שכיחות הגידולים הקטנים המאובחנים בכליה, נמצאת בשנים האחרונות במגמת עלייה ברורה: נכון להיום למעלה ממחצית מגידולי הכליה מאובחנים בשלב שבו הם קטנים מארבעה ס"מ. מתן טיפול בשלב מוקדם זה, שבו הגידול קטן מארבעה ס"מ, מגדיל משמעותית את סיכויי ההחלמה (97 אחוז במעקב של חמש שנים).

כאשר מדובר בסרטן הכליות המופיע בצורת גידולים קטנים של הכליה ניתן לטפל במספר דרכים כשבין השאר מדובר בכריתה כירורגית, צריבה תרמית והרס רקמת הגידול הקפאת גידולי כליה – קריואבלציה באמצעות גלי רדיו. במאמר שלפניכם לעומת זאת, נתמקד בשיטה שנחקרה ונוסתה בניסויים קליניים בשיעור הגבוה ביותר והכוונה היא לטיפולים שבהם משמידים את הגידולים הסרטניים באמצעות הקפאה שלהם.

לאילו חולים מתאים טיפול מסוג קריואבלציה?

טיפול בשיטת המיקרואבלציה, מקובל בעיקר בקרב חולים שאובחנו עם נגעים מורכבים שמהווים אתגר טכני מבחינה כירורגית. בנוסף האפשרות עולה על הפרק במקרים שבהם מדובר בחולים עם מחלות רקע מרובות, שעבורם הטיפול הכירורגי אינו מומלץ או אינו אפשרי. כמו כן שיטת ההקפאה מוצעת במקרים שבהם החולה כבר עבר מספר ניתוחים בעבר. עם זאת הטיפול אינו מומלץ לחולים הסובלים ממחלות קרישה, לחולים שסבלו מהידבקויות לאחר ניתוחים שעברו בעבר ולחולים שאובחנו עם גידול כלייתי הממוקם בצמידות למערכת המאספת או באזור שער הכליה.

מעבר לכל זה, השיטה מתאימה אך ורק לחולים שאובחנו עם גידולים קטנים. זאת כיוון שגידול גדול יחסית, דורש שימוש במספר גבוה יחסית של probes (מחטים) וישנו חשש שההקפאה לא תהיה שלמה.

 

כיצד מבוצעת הקפאת גידולי כליה – קריואבלציה?

טיפול בהקפאה מבוצע בהרדמה מקומית או מלאה. בזמן הטיפול, נעשה שימוש במחטים זעירות, המשמשות להזרמת חנקן נוזלי או גז ארגון, הגורמים להקפאת הרקמה. אם הטיפול מבוצע בגישה לפרוסקופית או בגישה פתוחה, ייעשה שימוש בבדיקת הדמיה כגון: אולטרסאונד וזאת על מנת שניתן יהיה לעקוב אחרי תהליך ההקפאה בזמן אמת. את הטיפול ניתן לבצע גם בגישה מלעורית ובמקרה הזה ייעזרו המנתחים בטומוגרפיה ממוחשבת או בתהודה מגנטית.

 

שיטת ההקפאה גורמת להרס הרקמה ולנמק של הגידול בשני שלבים עוקבים להלן:

  • השלב הראשון – בשלב זה הטמפרטורה של הגידול יורדת ומתחיל להיווצר קרח במרווח הבין תאי. בהמשך הנוזל התוך תאי קופא אף הוא ובעקבות זאת קרומי התא נהרסים.
  • השלב השני – בשלב זה מתרחשת הפשרה איטית באזור הטיפול. כלי הדם מתכווצים ואילו תאי האנדותל נהרסים. בשלב זה גם נוצרת פקקת בכלי הדם הקטנים באזור הטיפול ואספקת הדם לרקמה נעצרת. כפועל יוצא מכך, האזור המטופל עובר תהליך של נמק.

בתמונה ההיסטולוגית ניתן לראות את הדימום הבין-תאי, את הגודש שנוצר בכלי הדם, את הנמק של התאים ובסופו של דבר את תהליך הריפוי שבו נוצרת רקמת חיבור ומתרחשת הצטלקות של הרקמה. במעקב שמבוצע באמצעות ציוד דימות לאחר ההקפאה, ניתן לראות שהנגע הסרטני הולך ומתכווץ וממשיך לקטון עם הזמן.

 

האם יש סיבוכים או תופעות לוואי לטיפול קריואבלציה?

בדומה לכל טיפול באשר הוא, גם לטיפול בהקפאה עשויות להיות תופעות לוואי ואף עשויים להופיע סיבוכים מסוימים. בין השאר מדובר בדימום מסביב לכליה (שעשוי לדרוש עירוי דם), פגיעה בכלי הדם הכלייתיים או במערכת המאספת, דליפת שתן ועוד. כמו כן בדרך כלל לאחר שהשפעת חומרי ההרדמה פגה, המנותחים עשויים לסבול מכאבים באזור הניתוח במשך מספר ימים.

 

מה הם יתרונות הטיפול?

להלן היתרונות המרכזיים של שיטת ההקפאה:

  • כיוון שהטיפול מבוצע תוך שימוש במכשירי דימות בזמן אמת, הרופאים יכולים לנטר את מהלך הטיפול באופן מדויק במיוחד.
  • הסיכון לפגיעה במערכת המאספת, נמוך יחסית בשיטת ההקפאה בהשוואה לשיטות אחרות, כשמדובר בגידולים הממוקמים במרכז הכליה.
  • הצורך במעבר של טיפול נוסף לאחר הטיפול הראשון, נמוך יותר במקרה של טיפולי הקפאה, בהשוואה לטיפול המבוסס על שימוש בגלי רדיו.
  • הסיכוי לסיבוכים שונים לאחר טיפול בהקפאה, נמוך משמעותית מהסיכוי לסיבוכים לאחר טיפולים המבוצעים בשיטות אחרות כמו ניתוח להסרת הגידול או שימוש בגלי רדיו.
  • הטיפול מתאים גם עבור חולים שלא יכולים לעבור ניתוח או לא מעוניינים בניתוח וכן לחולים שמסיבות כאלו או אחרות, לא מסוגלים לעבור הרדמה מלאה.
  • בניגוד לטיפולים רדיקליים יותר, בטיפול המבוסס על הקפאת הגידול, התפקוד הכלייתי נשמר.
  • טיפול בהקפאה הוא טיפול קצר יחסית, הכאבים עליהם מדווחים החולים נחשבים לקלים מאוד ובנוסף הן משך האשפוז והן משך ההתאוששות, קצרים מאוד בהשוואה לטיפולים האחרים.

 

אולי יעניין אותך גם:

לפרוסקופיה – הליך כירורגי זעיר-פולשני להסרת גידולים סרטניים בכליות

כריתה כירורגית לסרטן בכליה – כל מה שצריך לדעת!

גלי רדיו לטיפול בסרטן בכליה – איך זה עובד? ועד כמה טיפולים אלו יעילים?

חדש – צריבה תרמית לטיפול בגידולים סרטניים בכליה

>

דילוג לתוכן