אופן פעולת ה-CT
בדיקת CT, או סריקה ממוחשבת, משמעותה סדרת צילומי רנטגן המחוברים יחד דרך המחשב. יש לדעת שהסריקה אינה מכאיבה, סורק CT מצלם תמונות של הגוף מזוויות שונות ונותן סדרה של חתכים או "פרוסות" של חלק הגוף הנסרק.
בשיטה זו, יכולה להיבנות תמונה מפורטת מאוד של חלקים פנימיים בגוף. אותם חתכים ביחד, יכולים לתת תמונה מדויקת מאוד של הגידול. לפי הסריקה ניתן גם לקבוע אם צריך טיפול או ניתוח.
לפני הכניסה לבדיקה, יש להסיר את כל המתכות מהגוף, שכן מתכת מפריעה לפעולת המכונה, ולכן עדיף להסיר את הבגדים וללבוש חלוק. הבדיקה נעשית בד"כ בשכיבה על הגב, יש לשכב ללא תזוזה ככל הניתן אבל לנשום כרגיל. במהלך בדיקת ראש מומלץ להימנע מפעולת בליעה או שיעול.
בזמן הסריקה, המטופל נמצא לבד בחדר כאשר אנשי הצוות בחדר בקרה חיצוני, מתקשרים איתו דרך מסך טלוויזיה ואינטרקום. רוב הסריקות לוקחות כחצי שעה, והבדיקה יוצרת אצל חלק מהאנשים קצת קלסטרופוביה, מה שגורם להרגשת לחץ. אם אתם חושבים שאתם עלולים לחוש בכך, דווחו לטכנאי ה-CT מראש, כך שבמידת הצורך תקבלו כדור או זריקת הרגעה לפני הסריקה. בכל מקרה, שמירה על עיניים עצומות במהלך הבדיקה תעזור להפחית את המתח.
הכנה לסריקה
בחלק מסריקות ה-CT נדרשת הכנה מוקדמת – שימוש בצבע מיוחד המוכנס דרך שתייה או זריקה. הצבע יופיע ברקמות הגוף ויעזור לתוצאות סריקה ברורות יותר. לעתים תיתכן אלרגיה לחומר, שעלול לגרום להרגשת חום במשך מספר דקות.
- סריקות CT בטן – ייתכן שהמטופל יתבקש לא לאכול או לשתות אחרי חצות בלילה לפני הסריקה. שתיית נוזל הצבע צריכה להתבצע זמן קצר לפני הבדיקה עצמה.
- סריקות CT של הראש – עבור חלק מסריקות המוח ניתן לקבל זריקת צבע מראש, כדי להפוך את תוצאות הסריקה לברורות יותר.
- סריקות CT של החזה – עבור חלק מסריקות החזה ניתן לקבל זריקת צבע מראש. הצבע יופיע ברקמות קרוב לאזור המכיל את הסרטן, למשל כלי הדם, ועשוי לעזור להראות האם ניתן להסיר את הסרטן בניתוח.
- סריקות CT באזור האגן – כמו באזור הבטן, גם כאן רצוי לא לאכול או לשתות לפני הבדיקה. את זריקת הצבע מקבלים סמוך לביצוע הבדיקה. בביצוע סריקת אגן, תיתכן זריקה המאטה את קצב תנועת המעיים (הפריסטלטיקה), כיוון שזו יכולה לעוות את תוצאות הסריקה.
- עבור סריקה רקטלית יש לעבור חוקן של נוזל הצבע, כך שקווי המתאר של המעי הופכים ברורים יותר בצילום. הדבר עלול לגרום לעצירות וליציאה בצבע לבן, אולם אלו תופעות הלוואי היחידות.
אם הינכם חולי סכרת, מומלץ להגיע לבית החולים יום או יומיים לפני הסריקה. יש דיאטה מיוחדת לקראת הבדיקה ורצוי לבצע אותה תחת השגחה רפואית. לעתים רחוקות מאוד מתקבלת תגובה אלרגית כתוצאה מהזרקת הצבע. התגובה כוללת קשיי נשימה, חולשה והזעה. הרופא ידע מה לעשות במצב זה לכן אין סיבה לדאגה.
הסיכונים האפשריים של בדיקת CT
לא רצוי לבצע בדיקת CT אם המטופלת בהריון, כיוון שזה עלול לסכן את העובר. מלבד המצב הזה, בדיקת CT אינה מסוכנת. הבדיקה כרוכה בחשיפה לקרינה וזו הסיבה בגללה רופאים אינם ששים לשלוח את המטופל לסריקה, אם אין סיבה מספיק טובה. יחד עם זאת, מדובר בכמות קרינה יחסית נמוכה וללא תופעות לוואי.
סריקת CT נעשית כדי לבדוק סימפטומים או מצב רפואי מוכר, והיא נותנת מידע שימושי עבור הרופא המטפל. למעשה, יתרונות הבדיקה עולים על כל סיכון פוטנציאלי. רופאים מעדיפים לשמור על חשיפה מינימלית לקרינה, ולכן לא ימליצו על סריקת CT כבדיקה שגרתית לאדם בריא.
התוצאות
יכול לקחת זמן עד שמתקבלות תוצאות הבדיקה. הסריקה נבדקת על ידי מומחה לרדיולוגיה, הדו"ח מוקלד ונשלח לרופא המומחה, שייתן למטופל את התוצאות. אם הרופא שלך שלח אותך לבדיקה, התוצאות יישלחו ישירות אליו. כדי להימנע מציפייה מורטת עצבים לתוצאות, מוטב לברר עם הרופא לגבי זמן ההמתנה. במידה וזו בדיקה דחופה, הרופא יציין זאת והתוצאות יתקבלו מהר יותר.
ראו גם:
בדיקה לאבחון מוקדם של 11 סוגים של סרטן
>