מעל 5.5 מיליון איש בישראל כבר חוסנו לקורונה (נכון לסוף יולי 2021). בעוד האוכלוסייה הכללית בארץ ובעולם נוטה להתחסן נגד המחלה, אוכלוסיות מסוימות עשויות להרגיש חוסר ביטחון או חשש. נשים שחולות כיום בסרטן השד או כאלו שהחלימו מהמחלה בעבר, לדוגמא, עשויות לחשוש מכך כי החיסון עלול לגרום לתופעות לוואי או להפריע לטיפולים כנגד המחלה. האם חולות סרטן השד יכולים לקבל חיסון נגד קורונה – זה מה שידוע נכון לשנת 2021.
מה קובעים במשרד הבריאות בישראל באשר לחולות סרטן השד?
משרד הבריאות קבעו הנחיות לגבי מי יכול ומי לא יכול (או לא רצוי לו) להתחסן בשלב זה נגד קורונה. ברשימה אפשר למצוא כי אנשים שגילו בעבר תגובות אלרגיות חריפות לתרופות מסוימות לא יחוסנו בשלב הזה. לחולים עם חום יש להתחסן רק לאחר החלמה ובמקרה של היסטוריה של רגישות או אלרגיה לחומרים שונים, יש להתייעץ לפני החיסון. בשלב זה ממליצים במשרד הבריאות לכל יתר האוכלוסייה, מגיל 12 ומעלה, להתחסן.
המסקנה – לפי משרד הבריאות נשים שחולות בסרטן השד או שהחלימו בעבר מהמחלה יכולות לקבל את החיסון כמו כל אחד אחר. יש לציין כי בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל אשר יוכל להביא בחשבון את מצב החולה, את התרופות שהיא מקבלת בשלב זה, את הטיפולים הנוכחיים או הקרבים וכדומה.
מה קובעים במרכז לבקרת מחלות בארה"ב?
חיסון נגד קורונה אושר כאישור חירום על ידי ה-FDA בארצות הברית. האישור ניתן בין היתר לחברת פייזר, למודרנה ולחברות נוספות. החיסון בישראל הניתן כיום מגיע רובו ככולו מפייזר והוא מותר מגיל 12 ואילך. במרכז לבקרת מחלות בארצות הברית לא יצאה הנחיה השוללת את מתן החיסון מהסוג הזה לנשים שחולות בסרטן השד. חשוב לציין כי עד כה, במסגרת הניסויים הקליניים, לא התבצעו מחקרים מקיפים לגבי חולי סרטן אולם בחודשים האחרונים חולי סרטן וחולות סרטן רבים כבר התחסנו. בשלב זה לא ידוע על תופעות לוואי מיוחדות, השונות מאשר באוכלוסייה הכללית, בקרב חולות סרטן השד. במרכז לבקרת מחלות ההמלצה הנוכחית היא להתחסנות מעל גיל 12, ללא החרגה של חולות בסרטן השד. כלומר, הן יכולות להתחסן כמו כל אחד אחר (במידה ואין מניעה בשל אלרגיות או סיבות רפואיות אחרות).
עד כמה החיסון יעיל בקרב חולות סרטן השד?
בשלב זה, יש מחלוקת בדבר היעילות של החיסון נגד קורונה. בתחילה, נמסר כי על פי הניסויים היעילות עמדה על 90 – 95 אחוזים. כיום, לאור הווריאנטים השונים שהחלו לצוץ ובתנאי אמת, היעילות המוערכת למניעת מחלה עומדת על כ-60 – 70 אחוזים בקרב האוכלוסייה הכללית. יש לציין כי לצד היעילות במניעת הדבקה, קיימת יעילות חשובה לא פחות, יעילות במניעת תחלואה קשה. נמצא כי בקרב מתחסנים ומתחסנות, יורד מאוד הסיכוי לסבול מתסמינים קשים וקטן מאוד הסיכוי להזדקק לאשפוז.
אין כיום מחקרים מאומתים שיכולים להצביע על יעילות החיסון בקרב חולות בסרטן השד, אולם גורמי רפואה מעריכים כי היא נמוכה יותר. יעילות החיסון, יש לזכור, מושפעת ממצב רפואי וכן מתרופות שהחולות עשויות לקבל לצורך טיפול בסרטן. חולות סרטן המקבלות תרופות להחלשת מערכת החיסון (כחלק מפרוצדורות הטיפול בסרטן), ככל הנראה חשופות יותר להידבקות בקורונה. מכאן, חשוב לשמור על ההמלצות הרפואיות כי בזמן טיפולים בסרטן השד, כדאי לשמור על ריחוק חברתי על מנת להקטין סיכוי כללי להדבקה (לא רק בקורונה אלא גם במחלות אחרות שעלולות להיות מסוכנות לחולות).
מקורות:
https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/low-blood-counts/infections/covid-19-vaccines-in-people-with-cancer.html
אולי יעניין אותך גם:
יעילות תרופה פרטוזומאב לטיפול בסרטן השד