התריסריון הוא החלק במערכת העיכול שבו מתבצע עיקר תהליך העיכול. לתריסריון מגיעים חומרים שונים כמו לדוגמה מיצי מרה, המופרשים מכיס המרה, הכבד והלבלב, המסייעים לפירוק הכימי של מרכיבי המזון השונים. בין היתר מתרחשים בתריסריון פירוק וספיגה של עמילן, שומנים, צבעי מאכל וחלבונים.
התריסריון ממוקם מתחת לקיבה. זהו החלק הראשון של המעי הדק, המשכו במעי הריק (ג'אוג'נום) ואחריו ניתן למצוא את המעי העקום (האילאום). אמנם שטח הפנים של המעי הדק הוא הגדול ביותר במערכת העיכול, אך שכיחות הגידולים במעי הדק היא הנמוכה ביותר במערכת העיכול.
הגורמים לסרטן התריסריון
נכון להיום עדיין לא ידוע מה הם הגורמים לסרטן התריסריון, אך ישנם מספר גורמי סיכון לפתח סרטן זה. בין היתר מדובר במחלת צליאק, מחלת קרוהן ותסמונת פוליפוזיס משפחתית. למעשה בין 50-95 אחוז מהחולים בתסמונת פוליפוזיס משפחתית מפתחים בשלב מסוים אדנומות בתריסריון.
התסמינים של סרטן התריסריון
הגידול בתריסריון לרוב גורם להיצרות או לחסימה של צינור העיכול וכתוצאה מכך המזון לא עובר בצורה חלקה למעי הדק. הפרעות במעבר המזון במעי הדק גורמות לכאבי בטן, צרבת ואובדן משקל לא רצוני. כמו כן החולים עשויים לסבול מדימומים ממערכת העיכול העליונה, בחילות, הקאות ואנמיה.
אבחון סרטן התריסריון
גידולים סרטניים במעי הדק לרוב מאובחנים במסגרת בירור של תלונות על דימום ממערכת העיכול, כאבי בטן או אנמיה. צילום רנטגן בטן יכול לסייע באבחון של חסימה, אך בדרך כלל גידולים הממוקמים ברביע השלישי או הרביעי של התריסריון לא מאובחנים באמצעות בדיקת רנטגן הכוללת בליעת בריום שבה מאובחנים רק חמישה אחוז מהגידולים באזור זה.
בדיקת (CTE (CT enterocolysis רגישה יותר וספציפית יותר מבדיקת הבריום ומבדיקת CT סטנדרטית שכן היא מהווה מעין שילוב של שתי הבדיקות. בדיקה זו הינה בעלת רגישות הנעה בין 84.7-95 אחוז וסגוליות ברמה של 96-100 אחוז באבחון של סרטן התריסריון. לצורך בדיקת הגידול יש ליטול דוגמית רקמה לבדיקה היסטולוגית (ביופסיה).
בדיקה נוספת המשמשת לאבחון המחלה נקראת אנטרוסקופיה ארוכה בטכניקת בלון כפול או בקיצור DBE (Double-Baloon Enteroscopy). מדובר בבדיקה אנדוסקופית חדשנית המאפשרת לרופא להגיע לכל החלקים של המעי הדק לצורך הסתכלות ישירה, נטילת ביופסיה, הוצאת גוף זר וצריבה של כלי דם מדמם. ביותר מ-30% מהמקרים בהם מנסים לאבחן גידול סרטני בתריסריון באמצעות בדיקת גסטרוסקופיה האבחנה תתפספס שכן בחלק ניכר מהמקרים האנדוסקופ לא מגיע לאזור הגידול.
באמצעות בדיקת קולונוסקופיה ואילאופסקופיה ניתן לשלול את האפשרות שמקור הגידול במעי הגס ולאבחן נגעים סרטניים במערכת העיכול התחתונה המופיעים בחלק מהחולים.
טיפול בסרטן התריסריון
באופן כללי הטיפול בגידולים של המעי הדק כולל בראש ובראשונה כריתה של קטע המעי עליו התפתח הגידול הסרטני והשקה של קצה אל קצה בין החלק הפרוקסימלי לדיסטלי. עם זאת, ישנו קושי משמעותי להסיר גידולים סרטניים המתפתחים ספציפית בתריסריון משום שבאזור התריסריון ישנם כלי דם רבים וחשובים ובנוסף, האנזימים המשמשים אותנו לעיכול, מעכלים את התפרים לאחר הניתוח וגורמים לכישלון ההשקה.
לפיכך הגישה הטיפולית במקרה של גידול בתריסריון קיצונית יותר וכוללת כריתה שלמה של התריסריון והלבלב ולאחר מכן בניית המעקפים הדרושים או ניתוח וויפל.
חשוב לציין ששיעורי התמותה בניתוחים להסרת גידולים סרטניים מהתריסריון גבוהים מאוד, כאשר פחות מ-25% אחוז מהחולים שורדים לאחר חמש שנים. במקרים מסוימים ניתן יהיה לנסות להקטין את הגידול לשחרור החסימה באמצעות טיפולי קרינה, כימותרפיה או שילוב של כימותרפיה והקרנות.>