ניתוח בבלוטת התריס עשוי להתבצע כאשר מופיע גידול בבלוטה החשובה הזו (בין אם שפיר ועל אחת כמה וכמה במקרה של גידול ממאיר), כמו גם במצבים בהם האדם סובל מיתר פעילות של הבלוטה מבלי שהטיפולים השמרניים הוכחו כיעילים. אחוזי ההצלחה של הניתוח כיום גבוהים, הודות להתמקצעות הגורמים הרפואיים ולשיפור הטכנולוגיה, אולם לאחריהם יש צורך כמעט תמיד בתקופת שיקום שעשויה להגיע גם לכמה חודשים.
מכון שיקום הוא אחת המסגרות העיקריות בהן התהליך יכול להתבצע. במאמר הבא נציג בפניכם את האופן בו השיקום מתבצע, היתרונות והחסרונות שלו.
במכוני שיקום תוכניות שיקום מקיפות
סיבה מרכזית שמסבירה את הצורך במכוני שיקום קשורה לעובדה שהתהליך הנעשה בהם, לאחר ניתוח בבלוטת התריס, עשוי להיות ממושך ומבוסס על סוגים שונים של טיפולים. האדם המשתקם זקוק פעמים רבות לטיפול רפואי, לביצוע מעקבים, לטיפולים אישיים (בהתאם לרמת התפקוד שלו), לטיפולים פרא רפואיים (דוגמת פיזיותרפיה או ריפוי בעיסוק), לייעוץ של דיאטנית וכן הלאה. פשוט הרבה יותר לבצע את תוכנית הטיפולים כאשר הכול מרוכז במקום אחד, עם צוות של אנשי מקצוע הזמין לכל צורך.
תוכנית השיקום לאחר ניתוחים בבלוטת התריס תלויה בשורה ארוכה של משתנים, ביניהם המאפיינים האישיים של האדם, סוג הניתוח שעבר (לרוב השיקום לאחר ניתוח כריתת בלוטת התריס כולה יהיה מורכב בהשוואה לניתוח המבוסס על כריתה חלקית), רמת התפקוד הנוכחית שלו וכן הלאה. לכן יש צורך לבנות תוכנית טיפולים מקיפה ומותאמת אישית לאדם, תוך בקרה מלאה על קצב ההתאוששות ומוכנות לביצוע שינויים הכרחיים במידת הצורך.
מכון שיקום למחלימים מניתוח בלוטת התריס אמור להציע את כל התשתית, הצוות המקצועי והציוד הדרושים על מנת לבצע את התהליך השיקומי בהצלחה. המטרה היא לרכז את מכלול הפתרונות תחת קורת גג אחת, במטרה למקסם את טיב הטיפול ולהקל משמעותית על האדם המשתקם, הנמצא מטבע הדברים בתקופה שהיא הכול חוץ מפשוטה עבורו וסובל פעמים רבות מקשיים מסוימים בהתניידות או בתפקוד הכללי.
האם יש חסרונות לשיקום המוסדי?
בישראל יש מכוני שיקום שונים, חלקם פונים לאוכלוסייה רחבה ואחרים מתמקדים במצבים דומים לתקופת השיקום שלאחר ניתוחים בבלוטת התריס. יש מכונים הפועלים בסטנדרטים גבוהים מאוד, שמגדילים את אחוזי ההצלחה ומייעילים את הטיפול, אולם אחרים סובלים מכמה בעיות אותן ניתן לעיתים לייחס למסגרת הכללית של הטיפול.
המציאות מראה שאדם הנמצא במוסד רפואי אי שיקומי, בין אם לאחר ניתוח בלוטת התריס ובין אם בכל תרחיש אחר, עלול להיות חשוף לזיהומים ולחיידקים שונים ה"מתיישבים" דרך קבע במוסדות מהסוג הזה. לעיתים יש עומס אדיר על המכונים, פועל יוצא של ביקוש גבוה ומצבת כוח אדם נמוכה, מה שעלול להאריך אך משך הטיפול או אפילו ליצור זמני המתנה ארוכים. מחקרים רבים מראים ששיקום בכללותו יהיה יעיל הרבה יותר כאשר מתחילים בו בשלב מוקדם, ולכן הנקודה הזו חשובה מאוד.
האלטרנטיבה הקיימת לשיקום במכונים ייעודיים הוא שיקום פיזיותרפית בבית, שעשוי בחלק מהמקרים לספק מענה לחסרונות שהוזכרו כאן. שיקום בבית על ידי חברה מקצועית עשוי לכלול תוכנית טיפולים מקיפה מאוד, על בסיס יומי, עם זמינות מלאה של הצוות הרפואי והפרא רפואי (שכל תשומת הלב שלו תושם בוודאי על האדם המשתקם). קל הרבה יותר לשלב את השיקום בשגרת החיים, או אפילו לשמור עליה ככל שניתן.
בנוסף לכך השיקום עשוי להיות בטוח יותר על רקע הפחתת הסבירות לזיהומים, או להיות יעיל פי כמה בהתחשב בעובדה שאין כאן צורך בתקופת הסתגלות נוספת.
לקריאה נוספת:
Life after Thyroid Surgery – Medtronic
Stretching exercises to reduce symptoms of postoperative neck discomfort after thyroid surgery: prospective randomized study
>