לוקמיה ודיכאון – אפשר להתמודד עם זה

מחלה קשה היא אחת הבשורות הקשות ביותר שאדם יכול לקבל במהלך חייו. גורמים רבים עלולים להטיל אדם אל מחוזות הייאושלוקמיה ודיכאון והדיכאון, לאחר שהתגלה כי חלה בלוקמיה. המחלה (וההתמודדות עימה) מצריכה תעצומות נפש בלתי מבוטלים. סדר החיים הרגיל מתהפך על פיו אולם לא כדאי לומר נואש. מדע הרפואה מציע שלל דרכי טיפול ואפילו תופעות הלוואי של הטיפולים הקשים הצטמצמו בדור האחרון. קראו כאן על הסיבות להופעת דיכאון בעקבות לוקמיה ודרכי ההתמודדות.

האם דיכאון המגיע בעקבות לוקמיה נחשב דיכאון קליני?

כל אחד וכל אחת נתקלים מפעם לפעם עם סערה של מצב רוח שפוף. זה חלק טבעי מהחיים ואף אחד יוכל יכול להיות מאושר עשרים וארבע שעות ביממה. ירידה במצב הרוח ואפילו מחשבות קשות מלוות באופן טבעי מחלה קשה כדוגמת לוקמיה. למעשה, מי שיגיב לבשורה שכזאת בשוויון נפש, סביר מאוד להניח שמתחת לפני השטח מצבו הנפשי שביר ורעוע אף יותר. אבל חשוב שלא לתלות במחלה את הסיבה לדיכאון קליני. דיכאון מסוג זה מאופיין בתקופה ארוכה של מצב רוח שפוף במיוחד. קיים הבדל מאוד מוחשי בין דיכאון קליני לבין ירידה במצב הרוח. למעשה, נמצא כי חולי לוקמיה שסובלים מדיכאון קליני (כפי שאובחן על ידי פסיכיאטר), בדרך כלל הגורם הראשוני לכך איננו המחלה. חשוב לשים על כך את האצבע משום שזיהוי הגורם יוכל להניח את היסוד לתהליך טיפולי משולב, הן במחלה והן בהשפעה הנפשית שלה.

חשיבות הטיפול בדיכאון

טבעי לחוש תחושה קשה בעקבות מחלה קשה ולוקמיה בפרט. אך חשוב לסלק החוצה חשיבה שגויה ומזיקה. מטופלים אחדים מדווחים על כך הם מרגישים שהמחלה היא "עונש" וש"הגיע לי לחלות". בהחלט טבעי להרגיש דיכאון בגלל שהתכניות לעתיד השתבשו, בגלל הטיפולים הלא פשוטים, תופעות הלוואי. תחושה קשה תלווה בוודאי כל הורה שחלה, אשר מוטרד מעתידם של ילדיו ומהקושי של בני משפחה המושפעים באופן עקיף מהמחלה. אנשים רבים מוטרדים בגלל ההשפעה של המחלה על הגוף. התחושה שהגוף שלנו בוגד בנו עלולה להיות קשה ולא קל לעכל זאת. אולם גם אם טבעי להרגיש מדוכאים, חשוב אף יותר למצוא את הכוח להתמודד ולשמור על אופטימיות.

נמצא במחקר כי דיכאון משפיע על מערכות הגוף השונות. הוא מדלדל את האנרגיה שלנו, מקשה עלינו לישון, לאכול. מצב רוח ירוד באופן מיוחד מחליש את מערכת החיסון ועלול להחמיר את תופעות הלוואי השונות. לעומת זאת, משאבי הנפש למצוא את התקווה לעתיד תהפוך את הקערה על פיה. חולי לוקמיה שמצליחים לרתום כוחות, שלמרות הקושי מחפשים גם חשיבה החיובית, מרגישים בהבדל.

זכרו: עם הדיכאון ניתן ואפשר להתמודד!

דיכאון בשל סרטן הדם לא תמיד מבוסס על הסיבות הישירות. ללא ספק, הפרעות שינה, כאבים, השפעה מנטלית ותסמיני לוקמיה נוספים מעצימים את הקושי. אבל נמצא כי מטופלים לא מעטים למעשה מגיעים עם מטען קודם של חשיבה שלילית.

היו מודעים לכך כי דיכאון נובע בין היתר מהכימיה של המוח. חשש מן העתיד ונסיבות שאינן תלויות בנו עלולים להפוך לדיכאון. תחושה קשה ביותר תלווה את מי שמאמין שהגורל שלנו מצוי בשליטתנו המלאה. אנשים כאלה עלולים להרגיש שאיכשהו, הם הביאו את המחלה על עצמם.

היו אקטיביים, אל תסתגרו. עדיף להפנות את האנרגיה להתמודדות עם המחלה ושיפור איכות החיים. נמצא כי אנשים שמוכנים להיחשף ולשוחח על המחלה חשים הטבה ניכרת במצבם הרגשי. טיפולים משלימים, פעילות גופנית, ייעוץ פסיכולוגי ושילוב של תרופות אנטי דיכאוניות במידת הצורך, ישפיעו לטובה על הצד הכימי של המוח וגם על איכות החיים לצד המחלה.

 

אולי יעניין אותך גם:

סקירת טיפולים מאריכי חיים לחולי לויקמיה מיאלואידית כרונית CML

לוקמיה ולימפומה – מה הן? ואילו טיפולים חדשניים מספקים תקווה

תרופות ביולוגיות לטיפול בחולי לוקמיה – מתי וכיצד משתמשים בהן?

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן