הפלה בכדורים נחשבת לשיטה הפשוטה והבטוחה יותר לבצע הפסקת הריון. אחוזי ההצלחה שלה עומדים על יותר מ-90%, ובנוסף לכך היא אינה פולשנית, לא דורשת הרדמה או ניתוח וכוללת סיבוכים מועטים יותר. מה שחשוב להדגיש הוא שעם כל היתרונות של הפלה בכדורים, יש מצבים בהם היא לא מומלצת או אפילו אסורה בתכלית האיסור. אז מתי אסור לקיים הפלה בכדורים?
גיל הכניסה להריון כן קובע
הפלה בהריון שמורה בדרך כלל לשלבים הראשוניים יחסית של ההריון, כאשר ככל שהזמן חולף עולים הסיכויים לכך שיהיה ניתן לבצע אך ורק הפלה בניתוח. בעוד שברמה הכללית ניתן לבצע הפלה בישראל עד תחילת השבוע ה-24, אלא אם מקבלים לכך אישור מיוחד מטעמה של הוועדה להפסקת הריון, הפלה בכדורים ניתן לבצע בדרך כלל רק עד השבוע התשיעי להריון. לאחר מכן, ייתכן שלא יהיה מנוס אלא לבצע הפלה כירורגית.
אוכלוסיות הסיכון לביצוע הפלה בכדורים
העובדות מראות שיש נשים שאינן יכולות לבצע הפלה בכדורים, עקב סיכונים שונים שהתהליך עלול להיות כרוך בהם עבורן. לכן חשוב בנקודת ההתחלה שהאישה תפרט בפני הגורמים המלווים אותה בתהליך הפסקת ההריון את כל מה שחשוב לדעת על המצב הרפואי וההיסטוריה שלה, התרופות שהיא נוטלת (עקב החשש לתגובות בין תרופתיות או להשפעה של תרופות מסוימות על אחוזי ההצלחה של ההפלה) וכן הלאה.
שימו לב שחשוב ליידע את הרופא המטפל גם על טיפולים שהסתיימו, במיוחד במקרה של תרופות שהשילוב שלהן עם מפיג'ין עלול להיות מסוכן: נוגדי דלקת שאינם סטרואידיים, תרופות לקרישת דם או לאסתמה, הזרקות אינסולין ועוד.
למרות שרוב הנשים כן יוכלו לבצע הפלה באמצעות כדורים, יש מספר אוכלוסיות עבורן מדובר בסיכון משמעותי שחייבים להתייחס אליו. בעיקר מדובר כאן בנשים הסובלות ממחלות או ממצבים רפואיים מורכבים, דוגמת:
- נשים החולות באפילפסיה, בעיקר עקב החשש בין התנגשות התרופות המשמשות לטיפול באפילפסיה לתרופות המשמשות להפלה (מפיג'ין וציטוטק).
- נשים החוות בעיות בקרישת הדם ומטופלות בעזרת נוגדי קרישה, בעיקר עקב ההורמונים המרכיבים את התרופות שמגדילים את הסיכויים לבעיות קרישה.
- נשים הסובלות מבעיות אי ספיקה של הכבד או הכליה.
- נשים אשר בלוטת יותרת הכליה (בלוטת האדרנל, המפרישה אדרנלין וקורטיזול).
- נשים החולות במחלות של כלי הדם או מערכת הלב.
- נשים הסובלות מאסטמה בדרגת חומרה גבוהה.
- נשים הסובלות מאלרגיות.
- נשים החולות בסוכרת או חוות רמות גבוהות של כולסטרול בגופן.
- נשים המטופלות באמצעות כדורים אנטי פסיכוטיים.
מבחינה מעשית בדיקה של האישה על ידי גניקולוג המנוסה בליווי הפסקות הריון מהסוג הזה, לצד מעבר בהצלחה של הוועדה להפסקת הריון, יאפשרו להתקדם לשלב הביצועי. הכרחי כמובן להיות עם האצבע על הדופק גם לאחר מכן, למשל בכל הנוגע לסיבוכים או לתופעות לוואי חריגות שעלולות להצביע על כך שדבר מה השתבש או דורש טיפול. למרות שאחוזי ההצלחה של הפלה בכדורים הם גבוהים מאוד, הסיבוכים עדיין אפשריים.
האם יש חשיבות למאפייני ההריון?
האופן שבו ההריון מתפתח בגופה של האישה עשוי לקבוע גם כן מהו הפתרון הדרוש עבורה, ובחלק מהמקרים לגרום לכך שהפלה בכדורים לא תישקל בחיוב. בעיקרו של דבר, מדובר כאן במצבים של הריון שהפסיק להתפתח ברחם האישה, מסיבה כזו או אחרת, כמו גם חשד להריון חוץ רחמי.
הגיל של האישה עשוי להשפיע אף הוא. הסייג העיקרי בהקשר הזה הוא שנשים מעשנות שגילן עולה על 35 אינן מתאימות לביצוע של הפלה בכדורים – סיבה נוספת להימנע מעישון, אם דרושות בכלל סיבות לכך.
מומלץ לקחת את הדגשים שהובאו כאן במלוא הרצינות, עקב הנזקים האפשריים של הפלה בכדורים עבור נשים שאינן מיועדות לעבור אותה.
לקריאה נוספת:
The Abortion Pill – Planned Pregnancy
Ending Pregnancy With Medicine – MedlinePlus
How to buy abortion pills that are safe and effective
אולי יעניין אותך גם:
אפילפסיה והריון: למה חשוב ללכת לייעוץ קודם וכיצד תשמרי על עצמך?