פריצת דרך מדעית באבחון סרטן באמצעות מגנטים

פריצת דרך מדעית תעזור באבחון מוקדם של סרטן
פריצת דרך מדעית תעזור באבחון מוקדם של סרטן

המטרה העיקרית בתכנון ופיתוח שיטות אבחון ייחודיות למחלות הסרטן השונות, היא לנסות לפענח את הגנים המובילים בכל אחת ממחלות אלו.

מעבר לאיתור הגנים הייחודים לכל אחת ממחלות הסרטן השונות, מתפתחות שיטות חדשות אשר יוכלו לתת אבחונים ספציפיים לכל אחת ממחלות הסרטן הספציפיות בכדי למנוע מהסרטן להיות אחד מהמחלות הקטלניות ביותר באנושות, כפי שהוא כיום.

כיום, רוב אבחוני הסרטן מתבססים על לקיחת רקמה לביופסיה באמצעות שלל דרכים פולשניות, כאשר ההיסטופתלוגיה הקונבנציונלית מבוססת על מיקרוסקופ אור. פריצות הדרך באבחון המחלה כוללים בדיקות אימונוהיסטוכימיות (IHC) ואבחון מולקולרי.

כמו כן, פרמטרים ביולוגיים שאינם סובייקטיביים כגון מדידת התפשטות התאים ומצבו של הקולטן ההורמונלי, יכולים לספק מידע אבחוני ופרוגנוסטי מדויק יותר. במקביל, גם ההדמיה האונקולוגית התקדמה באופן ראוי לציון, כאשר היא עברה מתמונות דו ממדיות לתמונות תלת ממדיות, והתבססה על תהודה מגנטית.

הדמיית תהודה מגנטית

בטכניקה זו מגנטים חזקים משמשים לקיטוב גרעיני לייצר אות מקודד, ולהציג את תמונות איברי הגוף. ל- MRI ישנם מספר יתרונות הדמיה הכוללים את היכולת להבחין ברקמות רכות, יצירת תמונת תלת ממדיות (3D), שחרור מקרינה מייננת וממצאי קרינה גרמיים מוטעיים.

כמו כן MRI מאפשר את היכולת להבין ולאסוף מידע ביולוגי ופיזיולוגי.

החידוש בהדמייה זו

ההתקדמות אשר חלה באחרונה בשימוש הביאה לעלייה ברגישות וסגוליות הבדיקה. MRI היא טכניקת הבחירה להדמיה ולהערכת גידולים במוח, ראש וצוואר, עמוד השדרה, שד (כאשר הממוגרפיה הנדרשת קשה מבחינה טכנית בשל שד צפוף, שתלי סיליקון וצלקות עקב ניתוח / טראומה) בלוטות יותרת הכליה וכבד.

ההתקדמויות האחרונות כוללים מהירות מוגברת של רכישת נתונים ויכולת לחזות שינויים אנטומיים. MRI של השד הוכח ככלי אשר מסוגל לזהות סרטן שד מוקדם, עם רגישויות בטווח של 95-100%. הדמיה דינמית משופרת (DCE-MRI) היא טכניקה חדשה אשר גם באמצעותה ניתן להעריך את הפרמטרים הקינטים כגון זרימת דם, חדירות כלי דם, ואת החלק היחסי של מרחב הביניים בתוך הגידול. פרמטרים אלו נבעו מאיסוף מידע על סרטני מוח בכלבים.

ספקטרופיה ותהודה מגנטית

 MRS (Magnetic resonance spectroscopy) היא שיטה לא פולשנית לחקר הביוכימיה והפיזיולוגיה של הגידול. הוא מודד אותות מתרכובות כימיות בתוך הרקמות; MRS P31 מספק מידע על האנרגטיקה וחומציות הרקמה בעוד ש- H1-MRS מעביר מידע על סינתזת קרום התא , המשקף את התפשטות הגידול והנמק.

MRS עשוי לספק מידע אבחוני על דרגת הגידול ומשמש לניטור תגובת הגידול לטיפול. מניתוח משולב של חמישה מחקרים על סרטן השד אשר התבצעו בארבעה מרכזים עצמאיים ברחבי העולם וכללו 153 הדמיות של גידולים נמצאה הבדיקה כבעלת רגישות וסגוליות גבוהים, כך ש- 92% מהגידולים נראו. בתת קבוצה של נשים צעירות מגיל 20 הרגישות והסגוליות של השיטה הגיעו עד 100%.

חשיבות האבחון המוקדם

העניין הגובר בפיתוחים חדשים וטכניקות רגישות במטרה לאבחן את חולי הסרטן מוקדם ככל האפשר, גבוהה במיוחד בקרב המטופלים אשר נמצאים בקבוצות סיכון גבוה שבה הטכנולוגיה הקונבנציונלית נכשלת. למרות שההיסטופתולוגיה נשארת השיטה הקונבנציונלית הסטנדרטית לאבחון סרטן, טכניקות חדישות בתחום ההדמיה (MRI, CT, MRS) מתחילות להיכנס כבדיקות בחירה. MRI, למשל כבר הוכיח שיש יעילות בהיערכות מקומית, בהערכה של היקף המחלה, וחשוב אף יותר, בשיפור האבחנה בין נגעים שפירים לממאירים.

סביר להניח כי ככל שהבנת המאפיינים הפונקציונליים והמולקולריים על הגידולים תלך ותשתפר, גישת ההדמיה תתפתח, כמו גם ישתפר דיוק האבחון והורדת הסף הנוכחי לצורך זיהוי. הכוונה היא כי באמצעות אבחון מוקדם ומדויק, יוכלו להצטמצם שיעורי התמותה כתוצאה ממחלת הסרטן.

>

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן