בעוד הקהילה הרפואית נאבקת עם רוח הרפאים של המחלה הממארת, הנתונים הסטטיסטיים מדאיגים ומראים כי בעשורים האחרונים שיעורי סוגי סרטן מסוימים עולים בהתמדה.
לפיכך, על כל אחד להיות מודע לגבי הסיכון ללקות בסרטן, גם בהעדר היסטוריה משפחתית, חשיפה משמעותית לחומרים מסרטנים או נוכחותם הידועה של גנים סרטניים בגוף.
סוגי הבדיקות
ישנם סוגים רבים של סרטן ועל מנת לאבחן את המחלה, הרופא האונקולוג חייב לבצע מספר בדיקות כגון – בדיקות מעבדה, דם, שתן, בדיקות גנטיות וסמנים סרטניים, כמו בדיקת P.S.A. אבחון סרטן יכול להתבסס גם על ההיסטוריה הרפואית של החולה ומצבו הגופני הכללי.
בדיקות המעבדה מספקות תוצאות ודאיות יותר. מגוון הבדיקות לגילוי סוגים שונים של סרטן רחב מאוד, ובדיקות רבות הנן ספציפיות לסוג מסוים של סרטן, כמו הממגורפיה, לגילוי סרטן השד. נבחן כאן את סוגי הבדיקות העיקריות לאבחון סרטן.
הבדיקה הראשונה אותה מבצעים היא בדיקת דם, בה בודקים את ספירת הדם לגילוי כמות כדוריות הדם האדומות, כדוריות דם לבנות וטסיות הדם של הנבדק. עודף כדוריות דם לבנות מעיד על זיהום בגוף. עם זאת, מובן שאין להסתמך על בדיקה זו לאבחון מוחלט, כיוון שמספרן של כדוריות הדם הלבנות עולה במצב של זיהום בגוף, ולאו דווקא רק בסרטן.
הבדיקה השניה היא בדיקת שתן. הגוף מפריש חומרים שונים, כך שבשתן ניתן לגלות סימנים מסוימים לתאים סרטניים. בדיקות הדמיה, כמו צילומי רנטגן, מועילות באיתור מסות או אזורים במצב אב-נורמאלי בגוף, אך הם אינם מעידים לבטח האם קיים גידול סרטני. עבור רוב סוגי הסרטן, הדרך היחידה לעשות אבחון סופי וקובע היא ביופסיה.
ביופסיה
בביופסיה מסירים פיסת רקמה או דגימה מהתאים בגוף, על מנת לבדוק במעבדה האם מדובר בתאים ממאירים. במקרה של תסמינים מדאיגים, ביופסיה מסייעת לקבוע באם מדובר בסרטן או לא.
ביופסיה של מוח העצם
הרופא עשוי להמליץ על ביופסיה של מוח העצם אם בדיקת הדם הראתה תוצאות חריגות, או אם קיים חשד שהסרטן חדר למוח העצם. ניתוח דגימת מוח העצם עשוי לחשוף את הגורם לבעיה בתוצאות בדיקת הדם.
במהלך ביופסיה של מוח העצם, הרופא שואב דגימת מוח עצם מהחלק האחורי של עצם הירך, באמצעות מחט ארוכה. במקרים מסוימים, הרופא ייקח דגימה לביופסיה של מוח העצם גם ממקומות אחרים בגוף. ביופסיה של מוח העצם משמשת בדרך כלל כדי לאבחן מגוון מחלות דם – כולל לימפומה, לוקמיה ומיאלומה נפוצה. לביצוע הביופסיה, מתבצעת הרדמה מקומית על מנת למזער את אי הנוחות במהלך התהליך.
ביופסיה אנדוסקופית
במהלך אנדוסקופיה, הרופא מחדיר צינורית דקה וגמישה שבקצה שלה אור, כדי לראות את פנים הגוף של המטופל. דרך הצינורית ניתן להעביר כלים מיוחדים איתם נלקחת דגימה קטנה של הרקמה אותו רוצים לבדוק.
מיקום הכנסת הצינורית תלוי באזור השטח החשוד. צינורות המשמשים לביופסיה אנדוסקופית יכולים להיות מוכנסים דרך הפה, פי הטבעת, דרכי השתן או דרך חתך קטן בעור.
דוגמאות להליכי ביופסיות אנדוסקופיות כוללות ציטוסקופיה – לאיסוף רקמה מהחלק הפנימי של שלפוחית השתן, ברונכוסקופיה – לקבלת רקמה מתוך הריאות, וקולונוסקופיה – לאיסוף רקמות מתוך המעי הגס. תרופות הרדמה או הרגעה יינתנו בהתאם לסוג הביופסיה האנדוסקופית אותה יעבו המטופל.
ביופסיית מחט
במהלך ביופסיית מחט, הרופא משתמש במחט מיוחדת כדי לחלץ תאים מהאזור חשוד. ביופסיית מחט משמשת לעתים קרובות לגידולים אותם ניתן לחוש דרך העור, כגון גושים בשד ובלוטות לימפה מוגדלות.
בשילוב עם הליך הדמיה כגון צילום רנטגן – ביופסיית מחט גם יכולה לשמש לאיסוף תאים מאזור חשוד אותם לא ניתן לחוש דרך העור. לצורך ביצוע ביופסיית המחט נעשית הרדמה מקומית כדי למזער את הכאב.
בדיקת AMAS – Anti Malignin serum antibody
בדיקת AMAS היא בדיקה חדשנית יחסית ופטנט רשום, בה נמדדות רמות הנוגדן בדם. במהלך סרטן פעיל רמות הנוגדן יהיו גבוהות, ללא קשר למיקום או סוג הגידול הממאיר. הימצאות הנוגדן יכולה להופיע גם שנים לפני עדויות קליניות למחלה, אשר מתגלות בדרכים הרגילות, ועל כן יכולה להעיד על האפשרות לסרטן הרבה לפני שהוא מתפתח.
מחקרים קליניים הראו שרמת הדיוק בבדיקה יכולה להיות גדולה מ-99%, וניתן לאבחן באמצעותה מגוון רחב של מחלות ממאירות כולל סרטן המוח, סרטן השד, סרטן ריאות, סרטן המעי הגס, סרטן עור, לימפומה, לוקמיה, ועוד. כך למשל, לאחרונה אושרה בדיקה שכזו לגילוי מוקדם של סרטן השחלות, אשר תצביע על סיכון ללקות בסוג זה של סרטן.
דיוק הבדיקה מיוחסת לעובדה שלכל סוגי הסרטן יש חלבון אחד משותף, אשר אפילו בכמויות מינימליות עלול לעורר את המערכת החיסונית לייצר נוגדנים אותם ניתן לזהות בדם בקלות. למרות יעילות הבדיקה, הרוב המכריע של הרופאים האונקולוגים אינם מודעים אליה, ועל כן יש לברר את כל האפשרויות העומדות בפני החולה.
הבדיקה מומלצת עבור כל אחד עם היסטוריה משפחתית של סרטן, אנשים שחשופים לגורמים מסרטנים, או כאלה שהחלימו מהמחלה.
פריצת דרך
מרכז האבחון החדש בבית חולים איכילוב הגה בדיקה לאבחון מוקדם של 11 סוגים שונים של סרטן.
המשמעות הנובעת מכך היא כי אנשים בריאים אשר יודעים כי יש להם סיכוי לחלות בסרטן בשל אורח חייהם יכולים על ידי קורת גג אחת לבצע אבחון מוקדם ל-11 סוגים שונים של סרטן. בתום הבדיקות ובהתאם לתוצאות, ימליץ הרופא על המשך טיפול ותיקון אורח חיים.
למידע נוסף בנושא: עליה באבחון סרטן הערמונית
ראו גם:
למה ישראלים לא נוהגים להקפיד לעבור בדיקות סקר לאבחון סרטן?