מלנוציטים
מלנוציטים הם תאים המייצרים צבען - מלנין, שנמצא בעור ובמקומות נוספים בגוף. החלק העליון של עורנו בנוי ממספר שכבות של תאים, קרטינוציטים, ובשכבה הבסיסית של החלק העליון של העור נמצאים המלנוציטים. מלנין שמיוצר על ידי תאים אלו מתפשט בעור בשכבות השונות.
מעניינת העובדה, שמספר המלנוציטים בכהי עור ובהירי עור שווה בקירוב, ורק פיזור המלנין שונה. מלנין גם מעניק את הצבע לקשתית העין.
סטטיסטיקה וגורמי סיכון
מלנומה היא הסוג המסוכן ביותר של סרטן העור, והיא שולחת גרורות באחוזים גבוהים. בנוכחות גרורות, הפרוגנוזה (הצפי לעתיד) נמוך למדי. שכיחות המלנומה עלתה בצורה דרמטית בשנים האחרונות. היא יכולה להופיע גם בגילאים צעירים, אך נדירה בילדים מתחת לגיל 10.
חשיפה מוגברת לשמש מעלה את הסיכון לחלות במלנומה. נקודות חן גדולות ובעלות מראה לא סדיר מעלות גם הן את הסיכון. מחלות משפחתיות שבהן נקודות חן רבות, מהוות גם הן גורם סיכון.
עלייה של יותר מפי 50 בסיכון למלנומה קיימת אצל חולים עם שומה משתנה ממושכת, שומה שאינה שגרתית וקרובי משפחה שחלו במלנומה, ובעלי נקודות חן רבות (מעל 50 שגודלן מעל 2 מ"מ).
כ– 30% מהמלנומות מתפתחות בתוך נקודות חן. בעלי גוון עור בהיר הינם בעלי סיכון גבוה יותר לחלות במלנומה מכהי עור, ולבעלי עיניים בהירות, שעיר בלונדיני או ג'ינג'י ונמשים רבים סיכון מוגבר גם כן. אם כך, הימנעות מחשיפה מוגזמת לשמש מקטינה את הסיכון לחלות לחולות בסרטן.
זנים של מלנומה
קיימים ארבעה סוגים עיקריים של מלנומה, השונים במעט זה מזה. בשלושת הסוגים הראשונים הגידול הממאיר מתפשט תחילה בצורה מאוזנת, על פני העור, ולא לעומק הרקמה.
- Lentigo maligna melanoma: מופיעה בעיקר באזורים חשופים לשמש, כמו הלחיים, בגיל מבוגר יחסית, ומתפתחת במשך שנים ארוכות.
- Superficial spreading melanoma: מופיעה בכל מקום, ושכיחה בגב העליון ובחלק התחתון של הרגליים אצל נשים. גיל ההופעה הממוצע הוא בין 40 ל- 50. גבולות הנגע לעיתים קרובות מורמים ומנומשים.
- acral lentiginous melanoma: מופיעה בכפות הידיים והרגליים, בסמיכות לציפורן ומיטת הציפורן, ובריריות (בתוך הפה והלוע).
- Nodular melanoma: דומה במאפייניה ל-superficial spreading melanoma, אך מתפתחת במהירות, לעיתים תוך מספר חודשים. Nodular melanoma גדל מהופעתו לעומק הרקמה, וחודר את שכבות העור ללא שלב ידוע של גדילה שטחית.
- מלנומה בעין
אבחון
ברוב המקרים מופיע נגע עם פיגמנט, עם גבולות לא ברורים, לעיתים בצבע אדום, לבן או כחול, בנוסף לבצע החום שחור של הנגע.
חשד צריך להיות מועלה כאשר הנגע גדול משישה מ"מ, בעל צורה אסימטרית, לא סדיר ועם גוונים משתנים. כדי לזכור את הסימנים המזהירים של נקודת חן חשודה, נהוג לסמנם באמצעות האות ג' (גוון, גודל, גבולות, גיאומטריה). דימומים והתכייבות של הנגע הם סימנים מאוחרים של המלנומה, ולכן לא מסייעים בדרך כלל באבחנה.
סימנים פרוגונוסטיים
מספר מאפיינים של הגידול קובעים את הסיכוי להחלמה ממלנומה. הגורם החשוב ביותר בקביעת הפרוגנוזה (הצפי לעתיד) הוא השלב שבו התפתחה המחלה.
למרבה המזל, מרבית המלנומות מתגלות בשלב 1 או בשלב 2. על פי שיטת הדירוג החדשה, קביעת השלב של הגידול נעשית על פי עומק הגידול, נוכחות של התכייבות, מעורבות של מלנומה מסוג nodular, ונוכחות של גרורות. כל אלו הם סמנים פרוגנוסטיים שלילים שמשפיעים לרעה על התנהגות המלנומה.
שיטת דירוג אלטרנטיבית מתייחסת לעומק החדירה של המלנומה, וקובעת את השלב על פי נתון זה בלבד. המיקום האנטומי של הופעת מלנומה עם סיכויי ההחלמה הטובים ביותר הוא האמה. מקומות של נגעים עם פרוגנוזה גרועה הם הקרקפת, כפות הידיים והרגליים, והריריות.
נשים נוטות להחלים ממלנומה מעט יותר מגברים, בייחוד בשלבים מוקדמים של המחלה. מלנומה יכולה להישנות שנים ארוכות לאחר הטיפול הראשוני, ואחוז ניכר מהחזרות מתרחש רק כעבור מספר שנים.
טיפול במלנומה
גידול בשלב ראשוני צריך לעבור כריתה נרחבת, עם הסרה של שולי עור בריאים כדי להבטיח שכל התאים הממאירים יוסרו בניתוח. בשיטה זו ניתן למזער את הסיכון לחזרה מקומית של המלנומה.
לחולים עם סיכון גבוה לפיתוח גרורות, מומלץ טיפול כימותרפי כדי להשמיד מוקדים אפשריים של גרורות זעירות ונסתרות. מתן של אינטרפרון (חומר שמעודד את המערכת החיסונית) יכול לשפר את סיכויי ההישרדות של החולים.
מלנומה יכולה לשלוח גרורות כמעט לכל איבר בגוף, כאשר המוח הוא האתר שנפגע בשכיחות הגבוהה ביותר. הגרורות מפחיתות מאוד את הסיכוי לריפוי של המלנומה.
בטיפול בגרורות משתמשים בכימותרפיה, בתרופות ביולוגיות ובטיפול בציטוקינים (כמו IL-2). טיפול בשיטות אימונולוגיות, שנועדו לגרום למערכת החיסון בגוף להילחם בתאי המלנומה, נחקרות גם הם כאופציה טיפולית במלנומה גרורתית.
לאחרונה תרופות לסרטן עור מסוג מלנומה נכנסו לסל התרופות והן נחשבות לתרופות פורצות דרך כיוון שהוכחו כמאריכות את חיי החולי בארבעה עד חמישה חודשים בממוצע.
ראו גם:
זן נוסף של מלנומה פוגע בעיני ילדים וגורם לגידולים ממאירים באחת מהעיניים.
>