פיזיותרפיה לאחר כריתת בלוטת התריס

בלוטת התריס, הממוקמת בחלקו הקדמי של הצוואר, היא בעלת ממדים קטנים אבל תפקיד גדול מאוד בתפקוד התקין של הגוף. פיזיותרפיה אחרי ניתוח לכריתת בלוטת התריסהיא אחראית על ייצור הורמון התירואיד, המבצע את חילוף החומרים בגוף, אולם אינה חפה מפני גידולים וסיבוכים שונים. כאשר מתגלה אצל האדם גידול בבלוטת התריס, וכן במצבים קיצוניים של פעילות יתר של הבלוטה שאינה משתפרת בעקבות ניתוח תרופתי, ייתכן שלא יהיה מנוס אלא לבצע ניתוח לכריתה מלאה או חלקית של הבלוטה (תירואידקטומיה).

ניתוח לכריתת בלוטת התריס מאופיין באחוזי הצלחה גבוהים, ועשוי לפתור את הבעיה מהשורש, אולם אחריו נדרשת תקופת התאוששות שעלולה להיות לא פשוטה. איך עושים את זה נכון? ולמה אי אפשר לוותר על טיפולי פיזיותרפיה?

מה צפוי בחודשים שלאחר הניתוח לכריתת בלוטת הרתיס?

טיפולי פיזיותרפיה מקבלים תפקיד מרכזי במשוואת השיקום הגופני לאחר ניתוח לכריתת בלוטת התריס, מכמה סיבות עיקריות. בדרך כלל על האדם המנותח להישאר באשפוז בן כמה ימים, בהתאם למצבו ולקצב ההתאוששות שלו, ולאחר מכן להקפיד על פעילות גופנית מינימלית במשך כשבועיים ימים. אחרי התקופה הזו מתחילה למעשה ההתאוששות, במהלכם טיפולי פיזיותרפיה עשויים להאיץ את קצב הריפוי של הגוף ולהקל על ההתנהלות של האדם. הודות לטיפולי פיזיותרפיה, ניתן לשאוף למצב בו תהליך ההתאוששות לאחר הניתוח יהיה קצר מועד ככל שניתן.

בין המטרות העיקריות של טיפולי פיזיותרפיה, בהקשר הנוכחי, ניתן להצביע על הפחתת כאבים, חיזוק שרירי ומערכות הגוף, הגדלת טווח התנועה והתמודדות עם קשיים הנובעים מהניתוח או מהשפעתו על הגוף. המדובר בתהליך פרטני הלוקח בחשבון את מאפייני האדם (גיל, מגדר וכן הלאה), את רמת המורכבות של הניתוח שעבר ואת תהליך ההתאוששות. בדרך כלל נהוג להציב יעדים ראשוניים ולבחון עד כמה מצליחים לעמוד בהם, אם כי גמישות היא מצרך מבוקש במקרה של בניית תוכנית פיזיותרפיה לאחר ניתוח.

טיפולי פיזיותרפיה אחרי ניתוח לכריתת בלוטת התריס כוללים תרגילים המבוצעים יחד עם הפיזיותרפיסט, ובחלק גדול מהמקרים גם "שיעורי בית" לביצוע עצמאי בזמן הפנוי שבין טיפול לטיפול. אם האדם עדיין נמצא ברמת תפקוד נמוכה באופן יחסי, ייתכן מאוד שיהיה צורך בביצוע של התאמות שונות בסביבת המגורים שלו: ארגון מחדש של הסביבה, תרגול האופן הנכון של ביצוע הפעולות וכן הלאה. עקב כך אפשר להבין מדוע רבים ממליצים לברר על מסגרת של שיקום בבית, או לכל הפחות טיפולי פיזיותרפיה בבית.

פיזיותרפיה כחלק מתוכנית שיקום מקיפה וכוללת

חשוב להדגיש שעם כל החשיבות של טיפולי פיזיותרפיה אחרי ניתוח לכריתת בלוטת התריס, זהו לא הטיפול השיקומי היחידי שכדאי לחשוב עליו ברוב המקרים. בתרחיש המקובל, יש צורך בבניית תוכנית טיפולים אישית הלוקחת בחשבון את המישורים השונים של התנהלות האדם ושמה לה למטרה לשפר אותה.

ברוב המוחלט של המקרים, יש צורך במעקב רפואי, בביצוע מפעם לפעם של ביקורת במרפאת חזה ובבדיקה של ערכי הסידן והטירוקסין (בעיקר כאשר מדובר בניתוח במסגרתו כורתים את כל הבלוטה). ניתן להשתמש במשככי כאבים ובטיפולים אחרים, מקשת הרפואה הקונבנצניולית או המשלימה, על מנת להקל על הכאבים והתסמינים הנוספים שהאדם חווה. דוגמה נוספת היא התאמות תזונתיות, למשל הגברת חלקם של המאכלים העמוסים בסיבים תזונתיים במטרה להקטין את הסיכויים לעצירות.

מקורות ולקריאה נוספת:
Exercises and advice for patients recovering from thyroid surgery – NHS
Stretching exercises to reduce symptoms of postoperative neck discomfort after thyroid surgery: prospective randomized study

אולי יעניין אותך גם:

בלוטת תריס מוגדלת – זיהוי התסמינים ואופן הטיפול בזפקת

טיפול בבלוטת התריס – איך מטפלים בבעיות בתפקוד בלוטת התריס?

>

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן