בית חולים שיקומי לחולי טרשת נפוצה

בישראל חיים כיום כמה אלפי חולים בטרשת נפוצה, מחלה כרונית לא פשוטה. המחלה באה לידי ביטוי בתסמינים גופניים שונים, החלבית חולים שיקומי לשיקום חולי טרשת נפוצה בפגיעה נוירולוגית, דרך היחלשות השרירים, השפעה על מערכת העיכול, דיבור ושפה וכמובן היבטים רגשיים שונים. למחלה, אם כן, השפעה ניכרת על איכות החיים והרווחה הנפשית של החולה ושל בני משפחתו. לצד טיפולים תרופתיים, שנועדו להקל על מצבי התלקחות (החמרה זמנית) ולהאט את התקדמות המחלה, חשובה מאוד השגרה השיקומית. בית חולים שיקומי לשיקום חולי טרשת נפוצה צריך להציע מערך רב תחומי, שיפעל לאור תוכנית טיפולים אישית המותאמת לכל מטופל ומטופל.

מה משמעותה של הפיזיותרפיה עבור חולי טרשת נפוצה?

השפעה מרכזית של המחלה על רבים מהחולים באה לידי ביטוי בהיחלשות השרירים, עייפות, נמלול, ירידה בתחושה. הנטייה בקרב רבים מהחולים להיעשות פעילים פחות מביאה להחמרה בסימפטומים והאצת התדרדרות. לכן, בית חולים שיקומי לחולי טרשת נפוצה חייב לשים דגש על פיזיותרפיה קבועה ובמידת הצורך, גם על ריפוי בעיסוק. עם התקדמות השיקום, יחושו מרבית החולים שיפור עצום ויכולת תפקוד הרבה יותר גבוהה.

אצל חלק מהחולים, יינתן מיקוד על חיזוק שרירים מסוימים, למשל בגפיים תחתונות בעוד שאצל אחרים, דגש רב יושם על עבודת סיבולת. הליכות, הידרותרפיה, עבודה עם משקולות, כל אלה נדרשים הן עבור חולים שניידותם גבוהה אך לא פחות מזה, גם לאלה שבשל מחלתם זקוקים לעזרי ניידות, כיסאות גלגלים וכדומה. תרגול הגוף וחיזוקו מביאים לשיפור בקואורדינציה, למידה של דרכים מתאימות לתפקד בבית ומחוצה לו, באופן פונקציונלי ולאחר השחרור מהשיקום. לדוגמא, כיצד לבצע משימות כגון התקלחות, הכנת מזון או אפילו כניסה ויציאה מהמיטה, התמודדות עם הליכה לבד לשירותים. חלק מהחולים נזקקים לתרגול כדי ללמוד כיצד לתפקד עם הליכון וכיצד לשפר את יכולת התפקוד העצמאית על רקע המחלה.

קלינאות תקשורת ושיקום קוגניטיבי לחולי טרשת נפוצה, זה חשוב!

בבית חולים שיקומי לשיקום החולים בטרשת נפוצה עומד לרשות החולים צוות רב תחומי. פיזיותרפיה היא אולי הצד האחד המרכזי של השיקום, אבל ישנם צדדים נוספים, חשובים לא פחות. לדוגמא, אחוז לא קטן מהחולים מגלה היחלשות שרירים לא רק בגפיים אלא גם באזור הפנים, לרבות שפתיים, לשון. יתכן קושי להפעיל היטב את הסרעפת או מיתרי הקול. קלינאי תקשורת מסייעים בשיקום בהיבטים אלה, על ידי חיזוק שרירים, שליטה בנשימה ואף תרגול של טכניקות בליעה. גם תרגול השימוש באמצעים טכנולוגיים להגברת הקול מסייעים לחלק מהחולים ובשיקום, ולימוד כיצד להפעיל אותם. עוד רובד שיקומי שבית חולים שיקומי מציע הינו בממד הקוגניטיבי. עם התקדמות המחלה והשפעתה על מערכת העצבים, עשויים להופיע תסמינים כגון שכחה, קשיי זיכרון, בלבול. שיקום בתחום הזה, בסיוע פסיכולוגים, עובדים סוציאליים או מטפלים אחרים, שם דגש עם טכניקות לחידוד הזיכרון, שיפור מהירות עיבוד המידע ושיפור הקשב.

שיקום בבית החולים והכנה לחזרה לשגרה ולקהילה

מטרה חשובה של בית החולים השיקומי עבור חולי טרשת נפוצה היא לתכנן את המענה באופן שיאפשר לחולה בסופו של תהליך לחזור הביתה ולחיים בקהילה. אי לכך, השיקום במיטבו כולל התייחסות להיבטים מגוונים, סימפטומים פיזיולוגיים, רגשיים, נפשיים ופסיכולוגיים. לחולים צעירים ובתפקוד המתאים, השיקום יכול לכלול הקניית מיומנויות רלוונטיות לעולם התעסוקה. השיקום חייב לכלול מענה מתמשך, גם לחששות או חרדות מן העתיד. חשוב להדגיש בפני החולים כי השיקום הינו תהליך מתמשך וככל שלאחר השחרור תינתן עזרה גם במסגרת קהילתית, המשיך שיקום פיזי ותמיכה רגשית, התוצאות תהיינה טובות ומתמשכות.

מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824958/
https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/features/ms-rehab-benefits

דילוג לתוכן