סרטן הערמונית הינו הסרטן הנפוץ ביותר בגברים מבוגרים ובדרך כלל הוא פוגע בערמונית בצורה נקודתית. כלומר, הטיפול על פי רוב יתמקד באזור הערמונית ושיעור ההצלחה נחשב לטוב. אולם בקרב אחוז מסוים מהחולים הסרטן הופך לאלים יותר ונעשה גרורתי. במקרה כזה, טיפולים שמצליחים להאריך מאוד את איכות חייו ואת תוחלת החיים הופכים להרבה פחות יעילים. לאחרונה דווח עם טיפול חדש, שמצליח להוכיח את עצמו כיעיל, בדיוק במקום שבו הטיפולים האחרים אינם משיגים את התוצאות המקוות. כיום, הטיפול ניתן בעיקר לחולים שהטיפולים המקובלים לא הוכיחו יעילות. יתכן שבהמשך הוא יינתן גם לחולים בשלבים מוקדמים של המחלה, מה שישפר את אפשרויות הטיפול הקיימות כיום.
האם כל סרטן ערמונית יהפוך בשלב כלשהו לגרורתי?
סרטן ערמונית נחשב לאחד הקטלניים לגברים, אך ניתן להאריך את תוחלת החיים ולשפר את איכותם. הסרטן הגרורתי הינו צורה מתקדמת של המחלה. משמעות הדבר היא שתאים סרטניים החלו להתפשט או לנדוד באמצעות מערכת הדם או מערכת הלימפה. ההתפשטות דרך בלוטת הלימפה מתרחשת מכיוון שקיימת בלוטה שכזאת סמוך למיקום הערמונית. לעיתים, המחלה מתפשטת גם בצורה שונה, למשל לעצמות בגופו של המטופל, לריאות, הכבד ועוד. לא כל מי שחולה בסרטן הערמונית צפוי לסבול מגרורות.
בישראל, כמה אלפי גברים מאובחנים בשנה כחולים במחלה. הרוב הגדול לא יסבלו ממחלה עם גרורות והטיפולים שיינתנו ולרוב יהיו יעילים כוללים טיפול הורמונלי, ניתוח או טיפול בהקרנה. לפי ההערכות, בין שניים לשלושה גברים מתוך עשרה שחולים במחלה יחוו בשלב מסוים את הצורה הקשה יותר שלה. הבשורות הטובות הן שהטיפול הולך ומשתפר. והטיפול החדש נחשב ליעיל באופן מיוחד.
מהו הטיפול המקובל כיום לסרטן ערמונית?
אחד הטיפולים הנפוצים והיעילים עבור סרטן הערמונית נעשה על ידי מניעת ייצור ההורמון טסטוסטרון בגוף החולה. פחות משנה לענייננו כיצד הדבר נעשה, אולם נמצא כי הטסטוסטרון הוא המאיץ העיקרי של סרטן הערמונית. אי לכך, כאשר מנטרלים אותו (כלומר מדכאים את המנגנון שמייצר אותו בגוף) הסרטן נעצר ולא מתפשט. הניסיון עם טיפול מסוג זה הינו ארוך ביותר והוא משפיע על אחוז ניכר מבין החולים. עם זאת, חלק מסוים מהחולים מפסיק בשלב מסוים להגיב לטיפול. אז, מגיע התור של טיפולים מסוג אחר. לדוגמא, משלבים גם תרופות כימותרפיות או תרופות הורמונליות חדישות, שפותחו בשנים האחרונות. מרבית החולים יגיבו בצורה טובה לטיפולים הללו אולם מקצת המטופלים יפתחו גרורות. עד כה, אפשרויות הטיפול נעצרו כאן. טיפול חדש משנה את התמונה.
טיפול חדשני לסרטן הערמונית: תרופה רדיואקטיבית שמאתרת סרטן
הטיפול החדש, שניתן כיום רק לחולי סרטן הערמונית שמצבם הוחמר והפסיקו להגיב לטיפולים אחרים נמצא כיעיל מאוד. בשלב זה, המחקרים עדיין ממשיכים אולם הטיפול כבר החל להינתן בארץ (במקביל למדינות ספורות בעולם). התרופה הינה סוג של חומר רדיואקטיבי, שמופק כך שהוא יודע לזהות ולהתביית על התאים הלא נורמליים, כלומר על תאי סרטן בלבד. מדענים מסבירים כי מדובר בטיפול רדיו תרפי. על מנת שהטיפול יצליח, בודקים שתאי הסרטן בגופו של החולה אכן בנויים בצורה הנפוצה. כלומר, שהם מכילים כמות רבה מהחלבון שמזוהה על ידי התרופה. את התרופה ניתן לקבל נכון להיום בעירוי לווריד, כך שאין אפשרות לרכוש אותו באופן עצמאי בבתי המרקחת. הטיפול ניתן בבית חולים ללא אשפוז, ולאחר מספר שבועות נבדקת השפעתו. לאחר חודשיים שלושה ניתן לקבל הזרקה נוספת לפי הצורך. עד כה מאות חולים בארץ טופלו בצורה זאת אך בשלב זה, עדיין אין הוא נכלל בסל הבריאות.
מקורות ולקריאה נוספת:
https://prostatecanceruk.org/prostate-information/just-diagnosed/advanced-prostate-cancer
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/expert-answers/prostate-cancer-metastasis/faq-20058270