אלטרוקסין

אלטרוקסיןלבעיות שונות בבלוטת התריס יש לא מעט דרכי טיפול אפשריות. המאמר הנוכחי מציג עבורכם את אחת התרופות הנפוצות ביותר שנעשה בהן שימוש, בעיקר בכל הנוגע לבעיה של תת פעילות של בלוטת התריס (היפותירואידיזם) – תרופת האלטרוקסין, שהיא אחד השמות המסחריים של תרופת ה-Levothyroxine Sodium – 2012.

מתי משתמשים בתרופה? מה היא עושה? ומה הסיכונים שלה? במאמר הנוכחי תמצאו את התשובות לשאלות אלה ואחרות.

על אלטרוקסין

מטרת העל של אלטרוקסין היא לשמש תחליף סינטתי להורמון הטבעי אשר אמור להיות מיוצר בצורה טבעית בבלוטת התריס, אבל בפועל אינו מיוצר תמיד בכמות שרוצים: בעיקר אצל אנשים הסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, מתפקוד לקוי שלו או ממחלות אחרות. האטרוקסין למעשה נועד לפעול באופן זהה לחלוטין לזה של ההורמון הטבעי.

באטרוקסין נהוג להשתמש במספר מצבים רפואיים די נפוצים, לרבות ייצור שאינו מספק של ההורמון הטבעי, זפקת (תופעה במסגרתה מוגדלת בלוטת התריס), סרטן בבלוטת התריס, בעיות של חוסר איזון ברמת בהורמון המיוצר בבלוטת התריס ועוד. השפעת התרופה תתרחש לרוב לאחר כ-48 מהנטילה הראשונית שלה, ותימשך מספר שבועות.

שימוש בטוח ונכון באלטרוקסין

את התרופה ניתן מטבע הדברים לרכוש רק עם מרשם רפואי, כאשר בשנים האחרונות היא נכללת במסגרת סל הבריאות. היא מגיעה בצורה של טבליות לבליעה, כשחייבים להשתמש בהן על פי הוראות הרופא שהעניק את המרשם. בדרך כלל ההנחיות הן ליטול עת הטבליות פעם ביום על קיבה ריקה, רצוי לפני שאוכלים ארוחת בוקר (מה שימנע התנגשות של התרופה עם רכיבי מזון) ולפני שנוטלים תרופות אחרות. הרופא ימליץ לרוב לקחת את התרופה בשעה זהה מדי יום.

את הנטילה יש לבצע על פי המינון שנקבע, שמשתנה בהתאם לגילו של האדם שלוקח אותה ולרמת המורכבות של הבעיה שהוא סובל ממנה. נטילת יתר של התרופה עלולה להביא לתופעות לוואי במקרה הרע, או אפילו למוות במקרה החמור יותר. יש מצבים שצריכים תשומת לב גדולה אפילו יותר, למשל מחלות לב, לחץ דם גבוה או טרשת עורקים. במצבים אלה טיפול באלטרוקסין עלול להביא להשפעה לא רצויה על מדדים אחרים בגוף.

יש מספר אוכלוסיות עבורן השימוש באלטרוקסין הוא אסור מעצם ההגדרה, ועלול להיות מסכן חיים. כך למשל אנשים הרגישים לאחד מבין החומרים הפעילים של התרופה, אנשים שסובלים מפעילות יתר של בלוטת התריס, אנשים שסובלים מדלקת או מאוטם בשרירי הלב, אנשים עם תת פעילות בבלוטת יותרת הכלייה או המוח, נשים בהריון שמקבלות תרופות לעיכוב פעילותה של בלוטת התריס ועוד. נשים בהריון צריכות להיוועץ ברופא לפני שהן נוטלות את התרופה, בעוד שאצל ילדים מתחת לגיל 12 ותינוקות חייבים להקפיד על מעקב רפואי שוטף.

תופעות לוואי וסיכונים אחרים

לפני מספר שנים ניצבה תרופת האלטרוקסין במרכזה של שערורייה של ממש, כאשר הרכב הרכיבים בתרופה הוחלף מבלי שהמשתמשים בה קיבל את המידע על עצם ההחלפה. משבר זה גרם לירידה באמון כלפי התרופה, אך עדיין היא לגיטימית כיום ומאושרת כמובן על ידי משרד הבריאות.

צריך לקחת בחשבון שכמו רוב התרופות שניטלות במצבים מורכבים, גם לאלטרוקסין יש מספר תופעות לוואי פוטנציאליות שצריך לקחת בחשבון. תסמינים דוגמת חום, נשירת שיער, חוסר מנוחה, קשיי שינה או הגברת קצב פעימות הלב עלולים להעיד על מינון נכון של התרופה, ולכן מחייבות פנייה לרופא.

חייבים לגשת לרופא אם סובלים מתגובות אלגריות חריפות או מתופעות לוואי דוגמת התנפחות הפנים, השפתיים, הגרון או העפעפיים, ירידה משמעותית בלחץ הדם ועוד. חלק מהתסמינים עלולים להיגרם עקב התנגשות של האלטרוקסין עם תרופות אחרות, לגביהן חייבים ליידע את הרופא לפני שמתחילים להשתמש בתרופה.

>

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן