מחקר ישראלי גילה כיצד ניתן למנוע התפשטות לוקמיה למוח

לוקמיה, סרטן הדם, הוא אחד מסוגי הסרטן היותר חמורים שאפשר לחשוב עליהם. מקור הגידול הסרטני במחלה הוא מח העצם, מחקר ישראלי גילה כיצד ניתן למנוע התפשטות לוקמיה למוחהרקמה שאחראית בימים כתיקונם על היווצרות תאי הדם בגוף. במצב של סרטן יש גידול מופרז ובלתי מבוקר של תאי הדם הלבנים, שעלול ליצור גידול סרטני המתפזר לאזורי הגוף השונים. סכנה מרכזית בלוקמיה היא התפשטות גרורות למוח, שמהווה סכנת חיים מוחשית המסבירה את אחוזי התמותה הגבוהים מסרטן הדם.

ברור שכל פריצת הדרך שמספקת תקווה לחולי הלוקמיה הוא מבורך. קבוצת חוקרים מישראל ומסקוטלנד אחראית למחקר כזה בדיוק, שעשוי למנוע התפשטות של לוקמיה למוחם של החולים.

מהם ממצאי המחקר? ומדוע הם חשובים?

החוקרים התמקדו בלוקמיה לימפובלסטית חריפה, הנחשב לסוג הסרטן השכיח ביותר בקרב ילדים. בשנים האחרונות התפתחו הידע הרפואי ושיטות הטיפול במחלה, כך שכיום אחוזי ההחלמה ממנה הם בהחלט סבירים. הבעיה היא שהדרך לשם עוברת בין טיפול מורכב ועמוס בסיכונים ובתופעות לוואי, שנמשכים לעיתים גם לאחר ההחלמה מהמחלה. חלק מרכזי בטיפול הוא זריקות תרומות על בסיס כימותרפי לנוזל השדרה, במטרה לספק למוח הגנה מפני הגרורות הסרטניות. בנוסף לכך משלבים לעיתים הקרנות לגולגולות, בכוחן השלילי לפגוע בתפקוד הכללי של המוח עקב ההשפעה שלהן על תאי המוח הנחשבים לבריאים יותר.

בשנים האחרונות מתמקד המחקר סביב מחלת הלוקמיה לימפובלסטית חריפה בניסיונות למצוא טיפולים בעלי אופי סלקטיבי, כלומר, טיפולים שישפיעו אך ורק על תאי הלוקמיה החולים ולא על כלל התאים במוחם של הילדים. החוקרים גילו, באופן תקדימי, שחומצות השומן הן שעשויות לספק זאת. הם בחנו את המנגנון בפנים הגוף, וראו שתאי הלוקמיה העוברים מאזור התפתחות הגידול הסרטני לחלקי הגוף האחרים זקוקים לחומצות שומן כדי להתפתח ולשגשג. מכיוון שבאזור המוח אין כמות מספקת של חומצות שומן, נראה שלתאי הלוקמיה יש את היכולת לייצר אותן באופן עצמאי.

המסקנה של החוקרים הייתה שתרופות המעכבות ובולמות את תהליך יצירת חומצות השומן עשויות למנוע ייצור של החומצות על ידי תאי הלוקמיה. בדרך זו ניתן יהיה להגיע למצב בו התאים "מורעבים", ולא יוכלו לשגשג במוחו של האדם. הם בחנו את ההשערה הזו בעכברים, וראו כי אכן תרופות המעכבות את יצירת חומצות השומן הביאו לעצירה של קצב התפתחות המחלה במוח. גם אם עדיין לא נעשו בדיקות על בני אדם, אפשר להבין מדוע התוצאות הראשוניות מספקות תקווה להרבה מאוד אנשים באוכלוסייה.

האם מדובר בפריצת דרך בטיפול בסרטן הדם?

המחקר המדובר עורר תשומת לב גדולה מאוד בקהילה הרפואית, שמנסה להיאבק על מנת לשפר את מצבו של האדם במלחמה מול אחד מסוגי הסרטן היותר קטלניים שיש. ברור עם זאת שיש עדיין דרך ארוכה לעבור, על מנת שניתן יהיה להגיע למסקנה שנמצא מנגנון שעשוי לעכב את התפתחות "תופעות הלוואי" של סרטן הדם. התרופות בהן השתמשו החוקרים בהקשר הזה הן תרופות הנמצאות עדיין בתהליכי פיתוח, כך שברור שחל איסור להשתמש בהן על בני האדם. רק לאחר קבלת האישורים וביצוע ניסויים, אפשר יהיה להתקדם לשלב החשוב הזה.

חשוב לזכור שאם ממצאי המחקר יתגלו כתקפים, תהיה זו אחת הבשורות המשמעותיות ביותר שאפשר לחשוב עליהן בהקשר של מחלות הסרטן השונות. ידוע שהתמותה ממחלות הסרטן נגרמת בעיקר עקב התפשטות הגרורות מהאזור בו הן מופיעות לשאר איברי, אזורי וחלקי הגוף.

המחקר עשוי לטוות את היסודות הראשונים לפיתוח תרופות השמות דגש על מנגנון התפתחות הגרורות ברחבי הגוף ולטיפולים ביולוגיים שעשויים לשבש את מנגנון ההסתגלות של תאי הלוקמיה לאזורי הגוף השונים ובכך למנוע את המשך ההתפשטות של הגרורות.

לקריאה נוספת:
Metabolic adaptation of acute lymphoblastic leukemia to the central nervous system microenvironment depends on stearoyl-CoA desaturase
Leukemia – Healthline

אולי יעניין אותך גם:

מהי תרומבוציטמיה ראשונית? וכיצד ניתן לטפל?

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן