ניוון שרירים זה שם כולל למגוון מחלות נוירולוגיות על רקע גנטי כמו דיסטרופיה של השרירים והמוכרת בהם היא מחלת ה- ALS, מחלה אשר פוגעת בתאי העצב המוטוריים האחראים על הפעלה של שרירי הגוף ונמצאים במוח ובחוט השדרה. המחלה גורמת להרס שלהם מה שמשפיע על כך שהשרירים אינם מקבלים את התשדורת להפעלה מה שמונע מהם להתכווץ ולפעול.
מה אנו כבר יודעים כיום על מחלות ניוון שרירים?
ניתן להגיד כי מחלות ניוון שרירים הינן מחלות גנטיות, הן משפיעות על ידי כך שהן גורמות לאדם החולה חולשה שהולכת ונהיית גדולה יותר ככל שעובר הזמן לצד אובדן מסת שריר. מחלות רבות מראות תסמינים ראשונים כבר בילדות אך יש מחלות אשר מראות תסמינים רק בגיל בוגר יותר. נכון להיום הרפואה הקונבנציונלית אינה יודעת לרפא מחלות ניוון שרירים אלא אך ורק מתן תרופות וטיפולים שונים המסייעים לשפר את התסמינים ולהאט את קצב התקדמות המחלה. מחלת ניוון שרירים דושן נפוצה בעיקר בקרב זכרים ובאה לידי ביטוי כבר בילדות בעוד מחלת ה- ALS אשר מופיע לרוב לקראת גיל 50 וגם כן נפוצה יותר בקרב זכרים אך יש גם נשים הלוקות במחלה.
כיצד ניוון שרירים בא לידי ביטוי?
בגדול ניוון שרירים בא לידי ביטוי בחולשה בשרירים וקושי לבצע תנועות מסוימות, עייפות רבה אחרי הליכה, קושי לבצע פעילות גופנית ותנועות מסוימות כולל קימה משכיבה לישיבה ועוד. בניוון שרירים ALS חווה האדם התכווצות שרירים שמהווים גם אחד מהכלים לאבחון המחלה שכן מדובר על התכווצות עדינה ללא כאב אשר מעידות על פגיעה בתאי העצב. ככל שמחלת ה- ALS מתקדמת השרירים נחלשים, מאבדים נפח, יש ירידה במשקל, קושי בבליעה וקושי בדיבור, לרוב המחלה מתקדמת במשך 3-5 שנים ובמקרים מסוימים יכולה להתדרדר במשך 10 שנים כאשר טיפול רפואי וליווי סיעודי מסייעים לתמוך ולהאריך את חיי החולה. מחלת הדושן נפוצה בקרב ילדים ולרוב ישנה התדרדרות במהלך השנים ולרוב החולים נפטרים עד הגיעם לגיל 30.
כיצד ניתן לטפל בניוון שרירים?
מחלות ניוון שרירים אינן ברות טיפול אך יש תרופות שונות המסייעות להאריך את חיי החולים וטיפולים שונים מסייעים לשפר את איכות החיים שלהם. תרגול של פיזיותרפיה או הידרותרפיה לחיזוק השרירים והקפדה על תזונה מספקת מבחינת חלבונים להם זקוקים השרירים, בשילוב אביזרים שונים המסייעים בתפקודים השונים כמו סד או מקל הליכה, מכונות הנשמה מלאכותית למי שזקוק לזה בשל בעיות נשימה בלילה או במהלך היום, ריפוי בעיסוק וקלינאית תקשורת, הכל תלוי במצב המחלה ולמה זקוק החולה באותו זמן, כאשר חלק גדול מהדברים ניתן לביצוע בבית ואין צורך להגיע למרפאה, לבית החולים או למכון שיקום.
כיצד נערך שיקום בבית לחולי ניוון שרירים?
לתהליך שיקום קבוע ויום יומי של חולי ניוון שרירים חשיבות עצומה כדי להקל עליהם ולסייע בשיפור איכות החיים והארכה שלהם. תרגול גופני קבוע לצורך חיזוק השרירים על ידי הליכה או פיזיותרפיה מותאמת אישית, שמירה על תפקוד השרירים ותזונה מחזקת, עבודה עם קלינאית תקשורת ומרפאה בעיסוק ותרגול הדברים השונים באופן יומיומי בבית לבד או על ידי בן משפחה או מטפל צמוד יסייע לאדם הסובל מניוון שרירים להרגיש טוב יותר, להאט את קצב התפתחות המחלה, לשפר את איכות חייו ולהאריך אותם. כיום יש אביזרים רבים כולל מכונות הנשמה קטנות אשר ניתן להחזיק בבית ולבצע את כל מה שחשוב בנוחות ובקלות בבית מבלי הצורך לצאת במיוחד למכון שיקום בקופת החולים.