שיקום ביתי לסובלים מטרשת נפוצה

טרשת נפוצה היא מחלה כרונית, עם מעורבות של פעילות יתר במערכת החיסון. בקרב החולים נוצרת טרשת, כלומר אזורים פגועיםשיקום בבית לחולי טרשת נפוצה במערכת העצבים. בישראל חולים במחלה כמה אלפי חולים, חלקם בעלי פגיעה משמעותית ביכולת התפקוד. למרות שלא ניתן להחלים מהמחלה באופן מלא, שילוב של מתן תרופות ושיקום יכולים להביא לשיפור ניכר, מניעת החרפה והתנהלות טובה למדי, לצד המחלה.

לאילו חולי טרשת נפוצה שיקום בבית יתאים?

שיקום ביתי הופך לחלופה מועדפת לעומת שיקום מוסדי, בהרבה מאוד מקרים. התערבות שיקומית יכולה לסייע לרבים מחולי הטרשת הנפוצה, הן בשלבי המחלה הראשונים והן בשלבים מתקדמים יותר. מכיוון שעשויה להידרש התערבות של מגוון אנשי מקצועות טיפוליים, שיקום ביתי יתאים במידה וניתן לקיים מערך שלם שמגיע לבית החולה, עם תוכנית שיקום מסודרת.

השיקום צריך להיבנות בתוכנית אישית משום שההשפעות על החולים נעות בטווח רחב של תסמינים. לדוגמא, חלק מהחולים סובלים יותר מאחרים מתשישות, חלקם סובלים מירידה קוגניטיבית, יש המתקשים בדיבור ובליעה ואחרים זקוקים לסיוע במגוון של תפקודי יום יום. להמחשה, חולה הסובל מקשיי דיבור או בליעה, זקוק לסיוע מצד קלינאית תקשורת. מטופל שמתמודד עם קשיי תנועה, זקוק לפיזיותרפיה ויתכן שגם שילוב של ריפוי בעיסוק. להתמודדות עם היבטים רגשיים, תוכל לעזור עובדת סוציאלית ואם מדובר בליקויים והשפעה על מערכת העיכול, דיאטנית קלינית יכולה לסייע. מכיוון שהמחלה פוגעת גם בצעירים, הרי שלא מן הנמנע שהשיקום במובנו הרחב יכלול גם ייעוץ סקסולוגי. במידה וניתן לתת מענה לדברים אלה ולתופעות אחרות, בסביבה הביתית, חולי טרשת נפוצה יפיקו מכך תועלת רבה.

מהי מטרת העל של השיקום בבית עבור חולי טרשת נפוצה?

לשיקום בבית יתרונות מגוונים, ביחס אל שיקום במוסד שיקומי שפועל במתכונת של בית חולים. בבית, החולה איננו נחשף לחולים אחרים שעלולים להיות נשאים של מחלות מדבקות. סכנת ההדבקה בבית בחיידקים עמידים קלושה בהרבה. אך כמובן, מעל הכל עומדת המטרה העל המרכזית של השיקום – להחזיר את החולה לאיתנו ככל שניתן, לשפר את איכות חייו, לנהל את המחלה בצורה הטובה ביותר, על רקע היותה מצב כרוני מתמשך. וכאשר מדובר בשיקום מתמשך, אין סביבה טובה יותר לקיים אותו, מאשר הסביבה הביתית.

לאור מטרת העל הזאת, ניתן לציין מגוון רחב של מטרות משניות. לא לכל החולים כל המטרות חשובות באותה המידה. יש משמעות גם למידת התועלת של טיפול תרופתי נלווה (כגון מתן סטרודיאים, תרופות כגון הקופקסון). יש משמעות לגיל של החולה, למידת המוטיבציה והקשרים החברתיים והבין אישיים. מטרות חשובות נוספות של השיקום בבית עבור חולי טרשת נפוצה הן חיזוק הגוף, לימוד מיומנויות תפקודיות חדשות לאור התסמינים, סיוע רגשי לאור תסמינים של אפשריים של דיכאון ומצבי רוח, שיפור הגמישות ויכולת הניידות של המטופל, תמיכה בשמירה על שגרת הטיפולים. שיקום במיטבו יכול להחזיר לחולים את שמחת החיים וכן לאפשר שילוב מחדש במסגרות חינוכיות, במקומות עבודה, קיום חיים מלאים, למרות המחלה ובמקביל אליה.

פיזיותרפיה בשיקום הביתי, אבל לא רק

במובן הצר אך מרכזי של שיקום בבית לחולי טרשת נפוצה, חשוב להדגיש את הפיזיותרפיה. תוכנית טיפול מסוג זה נועדה להתמודד עם היחלשות הגוף, נוקשות בשרירים ועם תחושה של חוסר באנרגיה ועייפות. נמצא כי שיקום פיזי חיוני שכן בלעדיו, תסמיני המחלה מחמירים וההתדרדרות יכולה להאיץ. בשיקום, יבצע כל חולה תרגילים המותאמים לו בצורה ספציפית. בנוסף, השיקום בבית במובנו הרחב כולל תמיכה רגשית גם בבני המשפחה. באופן זה, מתחזק מעגל התמיכה בחולה ברובד עמוק ביותר.

מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824958/
https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/features/ms-rehab-benefits

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן