שיקום בבית המטופלים אחרי ניתוח לסרטן הלבלב

הלבלב, אותה בלוטה קטנה אשר אחראית להפרשת אנזימים חשובים לתהליך העיכול ואחראית גם על יצור אינסולין בגוףשיקום בבית לאחר ניתוח לסרטן הלבלב אשר נחשבת חלק ממערכת העיכול שלנו. אותה בלוטה אשר סוכרת סוג 1, דלקת וסרטן הינן חלק ממחלות ובעיות היכולות להשפיע עליה, כאשר סרטן הלבלב היא מחלה אשר נחשבת מאוד קטלנית.

מהו סרטן הלבלב? והאם ניתן לטפל בו?

סרטן היא מחלה מאוד מפחידה גם לאדם הלוקה בה וגם לבני משפחתו וחבריו. יש סוגי סרטן "קלים" יותר ויש כאלו קטלניים יותר כמו סרטן הלבלב אשר נחשב לאחר מסוגי הסרטן הקטלניים שיש היום, אך יחד עם זאת נושא ההתמודדות עם סרטן הלבלב מבחינה רפואית התפתח מאוד בשנים האחרונות וקיימות היום יותר הצלחות ביכולת הטפול בו, וחולי סרטן הלבלב אשר עוברים ניתוח להוצאת הגידול חיים לפחות 5 שנים לאחר הניתוח. ישנם גורמים שונים העלולים להגדיל את הסיכוי ללקות בסרטן הלבלב בין היתר נושא של עישון, תזונה, משקל יתר, שתיית אלכוהול, סוכרת ועוד.

לרוב אין קשר לנטייה גנטית אך אם בן משפחה אובחן עם הסרטן עולה הסיכוי של אדם נוסף לפתח אותו גם כן. כאשר יש גידול סרטני הוא יופיע לרוב בראש הלבלב אך יש מקרים בהם הוא יופיע באזורים אחרים. אדם אשר מאובחן עם סרטן הלבלב לרוב יאובחן בשלב מאוחר יחסית שכן זהו סרטן שבשלביו המוקדמים אין לו תסמינים, אך ברגע שמגלים אותו לרוב יהיה צורך בניתוח להסרת הלבלב, לאחריו ישולבו כימותרפיה והקרנות. כמו בקרב חולי סרטן רבים קיים תהליך של שיקום לאחר הטיפולים, תהליך אשר מסייע לחולה לחזור לתפקד בצורה הטובה ביותר.

כיצד מתנהל תהליך השיקום לאחר ניתוח לסרטן הלבלב?

הניתוח הנפוץ ביותר לנושא של סרטן הלבלב הינו ניתוח וויפל המיועד להסרת גידולים שונים מראש הלבלב אשר מתבצע באמצעות לפרוסקופיה על ידי כניסה מאזור הטבור. ניתוח להוצאת גידול סרטני מהלבלב בשיטת וויפל מאפשר החלמה מהירה יותר שכן החיתוכים השונים שמתבצעים במהלך הניתוח הם עדינים יחסית ואינם כוללים את דופן שרירי הבטן מה שמפחית את הטראומה שהגוף עובר ומשך השיקום, לכן תהליך זה יאפשר למטופל להשתחרר לביתו לאחר כשבוע עד שבועיים ממועד הניתוח. המטופל נמצא תחת מעקב צמוד שכן בשל אופי הניתוח יש צורך בתוספים מיוחדים לאנזימי לבלב ונטילה של תרופות שונות אשר מסייעות להחלים מהר יותר.

חשוב לדעת שתהליך החלמה מהניתוח לוקח זמן ועלולים להיות כאבים, חלקם בשל הניתוח וחלקם בהקשר של האוכל והפעילות של מערכת העיכול. אדם המשתחרר מבית החולים לאחר הניתוח עושה זאת עם הנחיות כיצד יש להתנהג בצורה נכונה כדי לתמוך בתהליך השיקום.

למה כדאי לשים לב בעת שיקום בבית לאחר ניתוח לסרטן הלבלב?

עם שחרורו של המטופל מבית החולים הוא מקבל עמו הנחיות כיצד לנהוג בבית, כאשר בין היתר יש המלצות על שטיפת אזור הניתוח מספר פעמים ביום באמצעות מים וסבון כדי למנוע זיהום, הימנעות מפעילות פיסית מאומצת למשך חודש עד חודש וחצי לפחות כולל חופשת מחלה מהעבודה למשך החודש העוקב לניתוח. מבחינת תזונה הקפדה על ארוחות קטנות כמה שיותר רכות ונוזליות בכדי למנוע עומס על מערכת העיכול, וכמובן הגעה לביקורת חודש לאחר הניתוח. כמובן שיש לשים לב למדדים שונים במהלך התקופה ובמידה ויש חום, כאבים חזקים או דימומים יש לפנות מידית לרופא. חשוב גם לעקוב אחרי נושא רמות הסוכר בדם שכן לאחר הניתוח עלולה להתפתח סוכרת וחשוב להתייחס לכך במידה ודבר זה אכן קורה.

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן