הטיפולים בסרטן בכלל ובסרטן השד בפרט מלווים בהשפעות פיסיות ופסיכולוגיות עצומות. הקרנות, ניתוחים וכמובן כריתת השד גורמים לחולשה, בחילות, תופעות לוואי נוספות וירידה טבעית בשמחת החיים. על כל אלה ניתן להקל במידה רבה, כאשר את השיקום מבצעים בסביבה הכי בטוחה והכי מרגיעה, כלומר בבית.
ניקוז לימפתי בשילוב פיזיותרפיה
לאחר הטיפולים ולאחר כריתת שד ולעיתים גם הסרה של בלוטת הלימפה הסמוכה, הגוף זקוק לזמן להתאוששות. בשלב הראשוני, נדרש תהליך של ניקוז עבור נוזלי הלימפה והפרשות נוספות. כל זאת בזמן שהמערכת הלימפתית צריכה להשתקם לבנות את עצמה באזורים הפגועים. צוות שיקום בבית, בשילוב רופא שיקומי, מסבירים מתי ניתן להתחיל להזיז את היד הכואבת ובאיזה שלב אפשר להתחיל לבצע תרגילי פיזיותרפיה עדינים.
המטרה של הפיזיותרפיה עבור חולות סרטן השד נועדה לכמה מטרות. הפיזיותרפיסטית ומטפלים שיקומיים בכלל מסייעים עם עיסויים ותנועות, שמאפשרים הפחתה של הנפיחות באזור המטופל. אט אט, מצליחים לשפר את טווח התנועה והגוף מתחזק. המחקר מראה בפירוש כי פעילות גופנית נאותה כחלק מהשיקום הביתי מסייעת להתאוששות גופנית, רגשית ונפשית. נשים יותר פעילות סובלות פחות מהשפעות לטווח ארוך ואפילו מורידות את הסיכוי לחזרה של המחלה.
כחלק מהפגיעה במערכת הלימפתית, עשויה להתרחש תופעה של הצטברות נוזלים. לכן, לצד קשיים בהרמת הזרוע, כיפוף המפרק וכדומה, בצקות ונפיחות עשויים להצריך תשומת לב כחלק מהשיקום. הבשורות הטובות הן שגם בכך אפשר כיום לטפל בבית, לא רק במרפאה או במוסד שיקומי. בשבועות שלאחר הניתוח, חשוב לשים דגש על תרגול הכתף. למרות אי הנוחות ולפעמים הכאב, מיקוד באזור הזה רצוי מאוד. בצורה כזאת מקטינים את היווצרות הרקמה הצלקתית ועוזרים להחזיר את טווח התנועה. סיבובי כתפיים, מתיחות ואפילו עבודה עם משקולות מועילים מאוד.
בבית, יותר נעים, יותר נוח ויותר בטוח להשתקם
לאחר כריתת שד, האזור המטופל עלול לשדר סוגים שונים של אותות פיזיולוגיים בלתי נעימים. צוות שיקומי שמגיע לבית המטופלת מסייע להתמודד עם התלונות השונות, בצורה בטוחה, הדרגתית ועם תמיכה רגשית נלווית. צוות משולב, עובדת סוציאלית, פיזיותרפיסטים, רופא שיקומי, כולם מסייעים ללוות את המשתקמת בתקופת זמן מאתגרת ולא פשוטה, אך עם התקדמות ברורה.
בחלק מהגוף את עלולה לחוש קהות חושים, לפעמים מעין דקירות. בשיקום את עשויה להיעזר ברטיות קרות או חמות, על מנת להקל. אך מה שעוד חשוב – בניגוד לבית חולים שיקומי, כשאת בבית התמיכה מהסביבה הרבה יותר נגישה. במקום שתצטרכי למצוא מלווים שייקחו ויחזירו למרכז שיקומי, הצוות השיקומי מגיע אלייך. המשפחה יכולה לבקר ולא פחות חשוב, בבית הסיכוי הרבה יותר קטן לחשיפה למחלות מדבקות. אף מרכז שיקומי חיצוני לא יכול לנהל בקרה מלאה על מניעת תחלואה והדבקה, כפי שניתן בבית.
בבית הכול אפשרי: שיקום נשימתי ושיקום פיזי
כחלק מהשיקום הביתי לאחר ניתוח כריתת שד נהוג לתרגל את הגוף לנשום בצורה טובה ועמוקה. לאספקט הזה יש משמעות רבה בכמה רבדים. קודם כל, אפשר בצורה כזאת לשלוט בכאב ולהפחית אותו במידה רבה. בנוסף, תרגול נשימה משחרר ומפחית מאוד מתיחות בשרירים, חרדות וסטרס. תרגול נשימה גם מפעיל את הריאות ומסייע בשמירה על בריאותן. כך גם מחדשים את רמת האנרגיה של הגוף.
בליווי הצוות השיקומי, כדאי לחזור בהדרגה לפעילות של שיפור הסיבולת. תחילה, הליכות בתוך הבית ולאחר מכן גם מחוצה לו. לאחר ניתוח כריתת השד, שיפור הסיבולת חיוני משום שהוא טוב להמרצת מחזור הדם וכך לשיפור תהליכי ריפוי טבעיים. חשוב כמובן להקשיב לגוף ולרופא השיקומי ולא לאמץ את הגוף יתר על המידה.
מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.crozerhealth.org/news/news-releases/2017/rehabilitation-after-breast-cancer-surgery/
https://www.uhn.ca/PatientsFamilies/Health_Information/Health_Topics/Documents/Your_Functional_Rehabilitation_After_Breast_Surgery.pdf
https://tcr.amegroups.com/article/view/19572/html