בכנס השנתי (בזום) של האיגוד האירופי להמטולוגיה הוצגו מחקרים מעודדים

מאת: מערכת האתר |  2020

סרטן הדם מתאפיין בצורות שונות, חלקן קלות ואחרות קשות. בין המחלות היותר קשות לטיפול ניתן לציין את המיאלומה הנפוצה וכןבכנס השנתי (בזום) של האיגוד האירופי להמטולוגיה הוצגו מחקרים מעודדים לוקימיה מסוג AML. באמצע השנה שהסתיימה לא מכבר (2020) התקיים הכנס השנתי ה-25 של האיגוד האירופאי להמטולוגיה. בכנס הוצגו מחקרים מעודדים, שיכולים לתת תקוה לחולים ולבני משפחותיהם.

הכירו: זהו הנוגדן החדש לטיפול במיאלומה נפוצה

הכנס, שהתקיים ברוח בתקופה בזום, באופן ווירטואלי, נועד להמשיך את המסורת של החלפת דעות, למידה והרחבת הדעת בקרב מומחי המטולוגיה בעלי שם. הכנס, שנערך במשך כעשרה ימים נעשה בהשתתפות חברות תרופות מובילות, עם מגוון רב של פאנלים, תערוכות ווירטואליות, הרצאות ומחקרים רבים. בין המחקרים המעודדים נתחיל עם זה שעוסק במיאלומה נפוצה.

מיאלומה נפוצה או מרובה הינה צורה של מחלת סרטן הדם שבה תאי דם אינם מיוצרים בצורה תקינה. תאי הפלסמה שמהווים חלק מהתאים הלבנים (מערכת החיסון) מתרבים בצורה לא פרופורציונית ביחס לנורמה. בנוסף, הם מקשים על מוח העצם להפיק תאי דם לבנים חדשים תקינים, מה שפוגע משמעותית במערכת החיסון.

חלק מהחולים סובלים גם מפגיעה בעצמות, עובדה שבאה לידי ביטוי בכאבי עצמות. בנוסף עלולה המחלה לגרום לפגיעה גם מחוץ לכלי הדם או לעצמות. במשך שנים רבות נחשבה המחלה הקשה הזאת לקטלנית, לא היה טיפול מתאים. בהמשך, החלו לפתח תרופות בודדות שגילו הצלחה מסוימת. אך הבשורות הטובות הן כי חברות התרופות הצליחה להשלים את הפיתוח של כמה וכמה תרופות חדשות בשנים האחרונות.

בכנס דווח על טיפולים יעילים למדי, שמצליחים לפעול גם בקרב חולים קשים, שלא הגיבו בצורה טובה לאף אחד מהטיפולים הקיימים. חוקרים גילו סוג של נוגדן חדש שמצליח בצורה שעדיין נבדקת, להעצים את כוחם של טיפולים קיימים (שלפני כן לא עזרו). הנוגדן מתפקד כסוג של סמן ביולוגי, סוג של שלט הנחיה, אפשר לומר. הוא מזהה את תאי הסרטן שמערכת החיסון איננה מסוגלת לגלות ועוזר למערכת החיסון להבין שיש כאן בעיה וצריך לטפל בה.

פריצת דרך: זה הטיפול שממית תאים פגועים בלוקימיה מסוג AML

ממצא חשוב אחר שהוצג בכנס הווירטואלי השנה נוגע לסרטן הדם מסוג AML, לוקימיה מיאלואידית חריפה. במחלה זאת הפגיעה איננה בפלזמה כי אם בתאי הגזע. תאים אלה, שתפקידם לייצר את התאים הלבנים עבור מערכת החיסון מושפעים בצורה שאינה מאפשרת להם להתפתח כמו שצריך. תאי גזע מתרבים באופן לא מבוקר, ממלאים את מוח העצם והתוצאה – כל סוגי תאי הדם לא מתפתחים בקצב ובמידה הרצויה. כלומר מושפעים התאים האדומים, טסיות דם, תאים לבנים.

מרבית החולים במחלה הם בני הגיל השלישי. סט האפשרויות לטיפול בגיל הזה, כאשר ישנן לרוב עוד מחלות שצריך להתחשב בהן, מוגבל מעצם טבעו. טיפולים כימותרפיים עשויים לסכן את חייהם של החולים במידה שלא עולה על התועלת מהטיפול. התוצאה היא שרבים מהחולים לא יכולים לקוות לנצח את המחלה. גם בעניין זה, הרופאים שיצאו מהכנס מדווחים על בשורה חשובה.

מחקר קליני המשכי הצליח להמחיש כי תרופה חדשה לחלוטין מעניקה תקווה. התרופה מצליחה בתהליך מורכב לגרום למותם של תאים חולים. הדבר נעשה על ידי נטרול פעולה של חלבון מסוים, שגורם לתאים להאריך ימים. בכנס נחשף כי שטיפול ביולוגי מסוג זה, שניתן ביחד עם טיפולים אחרים שיפר את סיכויי ההישרדות בשליש בקירוב. ישראל היא אחת המדינות הראשונות שבהן הטיפול הזה כבר אושר, לאחר שנמצא מוצדק בעקבות מחקר קליני מוקדם יותר, משנה שעברה.

מקורות לקריאה נוספת:
https://ehaweb.org/congress/eha-congress-2021/key-information/
https://ehaweb.org/congress/eha25-virtual-test/
https://ehaweb.org/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-myeloma/symptoms-causes/syc-20353378

אולי יעניין אותך גם:

האם אבוקדו בריא לחולי סרטן הדם?

דילוג לתוכן