אבחון אפליפסיה: בדיקת EEG בשינה

הקפידו על שעות שינה כמו שצריך: מניעת התקף אפילפסיהבדיקת EEG היא אחת מהבדיקות הבסיסיות ביותר שיש לבצע כאשר ישנו חשד לכך שהמטופל סובל מאפילפסיה.

הבדיקה מבוצעת על ידי הצמדה של אלקטרודות חשמליות לקרקפת של הנבדק, המסוגלות לזהות את הפעילות החשמלית המוחית, המתרחשת בין תאי העצב בקליפת המוח.

כאשר בדיקה זו מבוצעת בזמן שהמטופל ער, היא מסוגלת לזהות פעילות לא תקינה בקרב 50% מהחולים בלבד וזאת כיוון שבמקרים רבים בין ההתקפים האפילפטיים הפעילות המוחית תקינה או לכל הפחות תקינה מספיק בשביל שלא ניתן יהיה לזהות דפוסים לא תקינים בבדיקה הסטנדרטית.

רבים לא יודעים זאת, אבל ישנם חולים רבים שלא סובלים מהתקפים כאשר הם ערים במהלך היום, אלא רק בזמן ההירדמות, סמוך מאוד ליקיצה או במהלך השינה. אי לכך, בחלק מהמקרים המטופל יופנה לביצוע בדיקת EEG בשינה.

כיצד מתבצעת בדיקת EEG בשינה?

בדיקת EEG בשינה מתבצעת בדיוק באותו האופן שבו מתבצעת בדיקת EEG סטנדרטית, רק שבמהלך בדיקת EEG בשינה, הנבדק ישן כמובן. בתחילת הבדיקה מוצמדות לקרקפת של המטופל כעשרים אלקטרודות, המחוברות למכשיר המסוגל לקרוא את הפעילות החשמלית המוחית ולתרגם אותה לכדי פלט המודפס בצורת גרף. הבדיקה לא כואבת, לא גורמת לאי נוחות ואין לה תופעות לוואי.

במקרים מסוימים לפני הבדיקה יונחה המטופל להימנע משינה במשך זמן מסוים. כך לדוגמה בדרך כלל מבוגרים המופנים לבדיקת EEG בשינה מונחים להימנע משינה במשך עשרים וארבע שעות לפני הבדיקה. ילדים קטנים מונחים להימנע משינה במשך פחות שעות, בהתאם לגילם. חסך בשינה מגדיל את הסיכוי להתפרצות של התקף אפילפסיה במהלך הבדיקה, הדרוש לצורך תיעוד הפעילות החשמלית הלא תקינה במוח.

כמה זמן נערכת בדיקת EEG בשינה?

במקרים מסוימים בדיקת ה- EEG תבוצע שלוש פעמים – בזמן ערות, בזמן נמנום ובזמן השינה. כמו כן ייתכן כי יוחלט לבצע בדיקת EEG המלווה בניטור וידאו רציף. בדיקה זו נמשכת מספר ימים במהלכם הנבדק מחובר ללא הפסקה לאלקטרודות ומתועד בווידאו באופן רציף. בצורה זו ניתן לתעד את הפעילות החשמלית המוחית בכל שלבי השינה ובערות וכן לתעד את התמונה הקלינית שבה באים ההתקפים לידי ביטוי.

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן