האם שילוב אבמציקליב בטיפול הורמונלי מקטין סיכוי לחזרת סרטן השד – חוקרים בדקו

סביר להניח שאתן כבר מודעות לשכיחות הגבוהה של סרטן השד – אחת מתשע לפחות – ולמורכבות ההתמודדות איתה עבור נשים,האם שילוב אבמציקליב בטיפול הורמונלי מקטין סיכוי לחזרת סרטן השד - חוקרים בדקו עד מצב של סכנת חיים מוחשית. חשוב להדגיש שגם כאשר הטיפול בסרטן השד מסתיים בהצלחה, כפי שאנחנו מקווים שכמובן יקרה, זה עדיין לא סוף פסוק. סרטן השד עלול לחזור במצבים שונים, כאשר כל אמצעי המקטין לכך את הסיכויים הרי זה משובח.

מחקר שפורסם לאחרונה מראה שאולי יש מקום לאופטימיות. המחקר מסביר כי ייתכן מאוד שהוספה לטיפול ההורמוני של אבמציקיליב (ורזניו) – תרופה ממוקדת מטרה ממשפחת מעכבי החלבון שעשויה להביא לחסימת החלבונים המביאים לשגשוג תאי הסרטן באופן בלתי נשלט – עשוי להקטין את הסבירות להופעה מחודשת של נשים אצלן הופיע סרטן שד בעל רגישות הורמונלית, זן שסרטן שבמצב הרגיל הוא בעל סיכויים לא מבוטלים לחזור ולתקוף את הגוף בשנית.

כיצד נערך המחקר בפועל?

המחקר מדובר נערך על 5,637 חולות סרטן השד בגירות (בנות 18 ומעלה, גיל חציוני 51), אצלן הופיע גידול הנחשב לרגיש להורמונים ושלילי ל-HER2 – כלומר גידול בעל סבירות גבוהה באופן יחסי לחזור. כלל הנבדקות עברו ניתוח טרם כניסתן לאוכלוסיית המחקר, וחלקן גם ביצעו הקרנות טיפולי כימותרפיה בשלב מסוים.

החוקרים חילקו את המשתתפות לשתי קבוצות, חלוקה אקראית לחלוטין. הקבוצה הראשונה, הלא היה קבוצת המחקר, קיבלה טיפול הורמונלי לצד את התרופה אבמציקליב למשך שנתיים, ולאחר מכן הוגדר שעליה להמשיך עם הטיפולים ההורמונליים למשך 10-5 שנים נוספות. הקבוצה השנייה, קבוצת הביקורת, טופלה אך ורק על בסיס הורמונלי.

יש להדגיש בשלב הזה שכל אחת מהקבוצות סבלה מתופעות לוואי אחרות במהלך הטיפול. חלק מהמשתתפות בקבוצת המחקר סבלו מתופעות לוואי חמורות באופן יחסי, דוגמת תשישות, שלשולים או נויטרופניה (ירידה במספר הנויטרופולים בדם, הגורם לקושי לגוף להילחם בחיידקים המביאים לזיהומים). בקבוצת הביקורת תופעות הלוואי היו קלות יותר וכללו תשישות, כאבי פרקים, גלי חום ועוד. עם זאת, ברור שתופעות הלוואי האלה בטלות בשישים אם יתברר שהטיפול המשולב אכן עשוי להקטין את הסיכויים למחלת סרטן נוספת.

מה היו ממצאי המחקר?

חלק ממצאי המחקר טרם גובשו, בעיקר בכל הנוגע להשפעות ארוכות הטווח של הטיפול המשולב (כפי שתיארנו למעלה). עם זאת, תוצאות הביניים שלו הן בהחלק מעודדות. מבחינת החזרה של המחלה, התפתחות סרטן חדש או חלילה תמותה, 323 משתתפות השתייכו לקבוצה הזו: 136 (4.8%) מתוכן מקבוצת המחקר, ו-187 (6.6%) מקבוצת הביקורת. ללא מחלה פולשנית, בפרק זמן של שנתיים, שיעור ההישרדות בקבוצת המחקר עמד על 92.2% ובקבוצת המחקר על 88.7%. במקרה של שיעור ההישרדות ללא גרורות, מצב המשתתפות בקבוצת המחקר היה משופר: שיעור הישרדות של 93.6% בקבוצת שטופלה גם באמצעות אבמציקליב, לעומת 90.3% בקבוצת הביקורת.

מהי המשמעות של ממצאי המחקר?

המשמעות העיקרית העולה מהתוצאות האלה היא שבכוחו של הטיפול ההורמונלי, כאשר משלבים בתוכו מתן אבמציקליב, להפחית את הסבירות לחזרת המחלה, להתפתחות מחודשת שלה או לתמותה בכ-25% בשנתיים הראשונות לטיפול. בקרב חולות צעירות שבמהלך האבחון הראשוני היו טרם גיל המעבר, הסיכויים בקבוצת המחקר היו נמוכים בכ-37% בהשוואה לקבוצת הביקורת.

למרות שהמחקר עדיין בעיצומו, אי אפשר להתעלם מהתקווה שהוא מציע לחולות רבות בסרטן השד. ייתכן מאוד ועל פי ממצאי המחקר, לאחר שיתבססו ויהיו תקפים יותר, ניתן יהיה ליצור פרוקוטולים מיוחדים של טיפול בסרטן שד הורמונלי, שיקטינו את הסיכונים לחזרת המחלה ועקב כך את הסיבוכים והתמותה הנובעים מכך.

מקורות ולקריאה נוספת:
Abemaciclib Cuts Early Recurrence in High-risk Breast Cancer
Abemaciclib Combined With Endocrine Therapy for the Adjuvant Treatment of HR+, HER2−, Node-Positive, High-Risk, Early Breast Cancer (monarchE) – Journal of Clinical Oncology
FIRST NEW DRUG IN YEARS REDUCES RECURRENCE IN HIGH-RISK HORMONE RECEPTOR POSITIVE EARLY BREAST CANCER [ESMO2020 PRESS RELEASE]

 

דילוג לתוכן