קסלודה היא תרופה כימותרפית, בצורת גלולה, המשמשת כטיפול בקו ראשון בסרטן המעי, בסרטן פי הטבעת ולאחרונה גם בסרטן שד גרורתי. ניתן להשתמש בתרופה באופן יחידני או לחלופין בשילוב עם תרופת הטקסוטר – גם היא מרכזית מאוד בהתמודדות עם סרטן השד – בעיקר כאשר טיפולים תרופתיים קודמים שעברה האישה לא צלחו.
לצד החשיבות של התרופה בהתמודדות עם מחלה פעילה של סרטן השד, ייתכן שיש לה תפקיד חשוב לא פחות. מחקר שפורסם לאחרונה הראה שהתרופה עשויה למנוע הישנות של מחלת הסרטן בקרב נשים שסבלו מסרטן שד מסוג טריפל נגטיב (TNBC), שנותרו ועברו טיפולי כימותרפיה בעקבותיו.
כיצד נערך המחקר? ומה הוא בדק?
המחקר אליו נתייחס בסקירה הנוכחית כלל 434 נשים, אצל כולן התגלה סרטן שד מסוג TNBC, בעקבותיו עברו כאמור ניתוח בשד וטופלו בעזרת כימותרפיה. החוקרים חילקו את הנשים לשתי קבוצות, באופן רנדומלי. הקבוצה הראשונה טופלה בתרופת קוסלודה במשך שנה, מדי יום ובמינוך נמוך. הקבוצה השנייה, הלא היא קבוצת הביקורת, לא קיבלה טיפול כלל וכלל למעקב מעקב רפואי, לתקופה חציונית של 56.5 חודשים. אסור לשכוח שבשלב הזה לא התגלתה אצלן מחלת סרטן פעילה, כך שהצורך במעקב בלבד נראה מובן מאליו.
תוצאות המחקר הראו, עם זאת, שלכדורי קסלודה יכולה בהחלט להיות השפעה על הישנות המחלה. הממצאים הצביעו על כך שכעבור חמש שנים, המחלה לא חזרה אצל כ-83% מהנשים שטופלו באמצעות קסלודה לעומת 73% בלבד מבין הנשים שנמצאו תחת מעקב בלבד.
לאחר אותו פרק זמן, אחוז הנשים אצלן התגלו גלולות היה נמוך יותר בקבוצת המחקר: 15% בלבד בקבוצה זו, בהשוואה ל-24% בקבוצת הביקורת. המחקר לא הראה הבדל סטטיטי מובהק ברמת ההישרדות הכללית לאחר חמש שנים, עם 85% אחוזי הישרדות בקרב נשים מקבוצת המחקר ו-81% בקבוצת הביקורת.
אילו מסקנות עולות ממצאי המחקר?
ברור שהמחקר המדובר הוא ראשוני במהותו ולא יכול עדיין לספק תשובה חד משמעית לגבי הקשר העומד בין כדורי קסלודה – או אפילו סוגים אחרים של טיפולים בסרטן – לבין חזרה של מחלת סרטן השד בקרב נשים שסבלו ממנו. ראשית, ברור שאוכלוסיית המחקר היא מצומצמת על מנת שניתן יהיה להסיק על קשר הדוק וחד משמעי, מה גם שבמצב הזה ייתכנו משתנים מתערבים שנכנסו לתוך המשוואה ושינו אותה.
המחקר הנוכחי אינו מתייחס לכל המצבים הרלוונטיים מבחינת סוג זה של סרטן. כך למשל לא מעט נשים הסובלות מסרטן טריפל נגטיב עוברות כימותרפיה ולאחר מכן מבצעות ניתוח, מצב שהמחקר הנוכחי לא התייחס אליו.
כמובן שיש לתת את הדעת גם על תופעות הלוואי של קסלודה, ביניהן תסמונת היד-רגל, ירידה בכמות תאי הדם הלבנים, כאבי בטן ושלשולים. יש שיטענו עם זאת שתופעות אלה עשויות להיות בטלות בשישים אל מול האפשרות של מניעת מחלת סרטן שד חוזרת, ואפשר להבין אותם.
למרות שברור שיש עוד הרבה לאן לשאוף ולהתקדם, ייתכן שטיפול חדיש מסוג זה יוכיח את עצמו כיעיל במרוצת השנים. התקווה היא שניתן יהיה להשתמש בו עבור נשים הסובלות מסרטן שד מסוג טריפל נגטיב, באופן שיוכל להקטין את הסיכויים למחלה חוזרת ויתרום במידה מסוימת לשקט הנפשי שלהן.
מקורות ולקריאה נוספת:
Metronomic Capecitabine Shows Benefit in Early-Stage TNBC
Maintenance Metronomic Capecitabine Extends DFS in TNBC
Capecitabine after treatment for early triple-negative breast cancer reduces risk of recurrence