מאת: מערכת האתר | 31.1.2021
סרטן הלבלב הינו סרטן נדיר יחסית אך קטלני למרבית האנשים בשל כך שהוא קשה לאבחון. הסיבה היא שבשלבים הראשונים שלו לרוב אין תסמינים וכאשר כבר יש תסמינים אשר מובילים את האנשים לבירור רפואי המחלה כבר נמצאת בשלב מתקדם, פעמים רבות עם גרורות באיברים שונים.
אנשים הנמצאים בקבוצת סיכון לחלות בסרטן הלבלב הינם אנשים אשר במשפחתם היה חולה מאובחן, נמצא גם גן אשר מגביר את הסיכוי לחלות בסרטן הלבלב ובסוגי סרטן נוספים אך ישנם גם גורמי סיכון כמו סוכרת, השמנת יתר, עישון, דלקת לבלב כרונית וכדומה אשר מהווים קרקע פורייה להתפרצות המחלה.
קצת וירוס הקורונה
COVID19 – מה שאנו קוראים וירוס הקורונה הינו וירוס ממשפחת הקורונה אשר עבר שינוי, הגורם לו להתנהל אחרת. אם משפחת הקורונה גורמת להתקררות, נזלת קלה, וירוס הקורונה החדש הינו מדבק מאוד ומהווה סיכון עבור אוכלוסיות מסוימות כמו אנשים מעל גיל 60, אנשים הסובלים ממחלות רקע כמו יתר לחץ דם, מחלות לב, סוכרת, נשאי HIV, מדוכאי מערכת חיסון, נשים בהריון ועוד. הוירוס גורם לתחלואה בדרכי הנשימה, רבים מהנדבקים בו אינם חשים דבר אך ישנם אנשים אשר מגיבים קשה יותר, מפתחים תסמינים כמו חום, שיעול יבש, עייפות גדולה, אליהם יכולים להצטרף כאבים בכל הגוף כולל כאבי ראש וגרון כאשר סימפטום עליו מדווחים חולי קורונה רבים הוא אובדן של חוש הטעם והריח. אנשים המקבלים את המחלה קשה יותר יכולים לחוות בעיות כמו קוצר נשימה, כאבים ולחץ בחזה ועוד.
מדוע חולי סרטן הלבלב נמצאים בקבוצת סיכון של נגיף הקורונה?
מחלת הסרטן בעצמה מחלישה את הגוף ופוגעת בתפקוד שלו ושל המערכות השונות הקיימות בו, עוצמת ההשפעה תלויה כמובן בגידול, האם התפשט ולאן. משום שהטיפול בסרטן הלבלב לרוב כולל טיפול כימותרפיה, הקרנות, וניתוחים אשר מחלישים את הגוף עוד יותר, בין היתר גם את מערכת החיסון שאינה מתפקדת כפי שהיא אמורה, לכן אנשים החולים בסרטן הלבלב נחשבים אוכלוסייה בסיכון. מרבית הסיכון הינו לאנשים אשר נמצאים בשלבי טיפול פעיל או בתקופת ההתאוששות ועד 5 שנים לאחר סיום הטיפולים. אותם אנשים חייבים לשמור על עצמם מהידבקות במחלות שונות ויראליות או נגיפיות כולל מוירוס הקורונה.
מה אנחנו יודעים עד כה על חיסוני הקורונה?
עם התפשטות נגיף הקורונה בעולם החל מירוץ לפיתוח חיסון כנגד הוירוס כאשר מספר חברות ממדינות שונות בעולם פיתחו חיסונים שונים. החיסון הראשון שהגיע לארץ הינו החיסון של חברת פייזר אשר פותח בטכנולוגיית mRNA שהינה טכנולוגיה חדשה, בה מזריקים לגוף חלבון מסוים הדומה לוירוס הקורונה, הגוף מזהה את החלבון כגורם זר שצריך לתקוף. התהליך מלמד את הגוף לזהות את הגורם הזר כך שהאדם שחוסן, במידה וייחשף לנגיף האמיתי הגוף שלו אמור לזהות אותו ולתקוף אותו ובכך להפחית את הסיכוי להידבקות ותחלואה.
האם חולי סרטן הלבלב יכולים לקבל בביטחה חיסון נגד קורונה?
חולי סרטן הלבלב כמו חולי סרטן רבים, בעיקר אלו אשר נמצאים סביב תקופת הטיפולים או זמן קצר אחריה נחשבים אוכלוסייה בסיכון כך שהמלצות משרד הבריאות הינן לחסן אותם בחיסון. כמובן שאם יש התוויות העלולות להוות בעיה כמו תגובה אלרגית חריפה שהייתה בעבר לחיסון, תרופה או מזון או שהאדם אלרגי לגורם בלתי ידוע מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל על מנת ולקבל החלטה האם נכון או לא נכון לקבל את החיסון בשלב הזה. ללא קשר לחיסון חשוב לחולים לשמור במיוחד על הנחיות משרד הבריאות בכדי לצמצם סיכוי להדבקה.
מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.tasmc.org.il/corona/Pages/Corona-vaccine.aspx
https://govextra.gov.il/ministry-of-health/covid19-vaccine/home-test/