הפרעות בתפקוד המיני וערמונית מוגדלת

הפרעות בתפקוד המיני וערמונית מוגדלתערמונית מוגדלת, הידועה גם בשם היפרפלזיה שפירה של הערמונית (BPH) והפרעות זקפה (ED), הן בעיות נפרדות. שתי הבעיות עולות עם הגיל, אך בעיה אחת גורמת לבעיות בחדר השירותים, והשנייה לבעיות בחדר השינה. אך הקשר ביניהן מועט.

בעיות זקפה הן חוסר היכולת להשיג זקפה או לשמור עליה. מצב זה עשוי להיגרם כתוצאה ממצבים פיסיים כגון מחלות לב, רמות נמוכות של טסטוסטרון, וסוכרת. הן עשויות להיגרם אף כתוצאה מבעיות פסיכולוגיות. טיפולים מסוימים מקלים על ערמונית מוגדלת אך עשויים לגרום לבעיות זקפה ותופעות לוואי מיניות אחרות. מצד שני, טיפולים לבעיות זקפה עשויים לשפר תסמיני ערמונית מוגדלת.

בעיות ערמונית מוגדלת

מצב זה עשוי להפריע לשתן, ולגרום לתופעות לוואי פתאומיות הכוללות דחף להשתין; השתנה תכופה; חוסר יכולת לרוקן את שלפוחית השתן; וזרם שתן חלש. כריתה דרך השופכה היא ניתוח הערמונית (TURP), המסייע להקלת תסמינים אלו. גברים שעוברים הליך זה חווים לעיתים קרובות תופעות לוואי מיניות לאחר הניתוח.

בין 50-75% מהגברים חווים שפיכה מדרדרת לאחר הניתוח. כלומר, הזרע המשוחרר במהלך אורגזמה, חודר לשלפוחית השתן במקום לצאת מהפין. מצב זה נקרא לעיתים אורגזמה יבשה. הוא אינו מזיק, אך משפיע על הפוריות הגברית. חלק מהגברים שעוברים ניתוח ערמונית סובלים גם מבעיות זקפה. זוהי אינה תופעת לוואי שכיחה של הניתוח, אך מופיעה בקרב חמישה עד עשרה אחוזים מהגברים.

תרופות לערמונית מוגדלת ותופעות לוואי מיניות

חלק מהתרופות המשמשות לטיפול בערמונית מוגדלת עלולות לגרום לקושי בשמירת הזקפה. גברים הנוטלים חוסמי אלפא עלולים לחוות פגיעה בשפיכה, היות ותרופות אלו מרגיעות את תאי שריר שלפוחית השתן והערמונית.

מעכבי אלפא רדוקטאז עשויים לגרום גם לבעיות זקפה. בנוסף, חשק מיני מופחת הוא תופעת לוואי אפשרית של תרופות לערמונית מוגדלת, וכשלושה אחוזים מהגברים הנוטלים תרופות אלו חווים ירידה בחשק המיני. כ-6.4% חווים ליבידו נמוך. שילוב תרופות הנקשר לליבידו נמוך נמצא בקרב 4.5% מהגברים הנוטלים תרופות משולבות. גברים הנוטלים תרופות אלו עלולים לחוות גם ספירת זרע נמוכה, ירידה בנפח הזרע ותנועת זרע נמוכה.

טיפולים לבעיות זקפה וערמונית מוגדלת

תרופות לטיפול בבעיות זקפה עשויות לשפר את המצב. ויאגרה, לויטרה וסיאליס הוכחו כמפחיתות תסמיני ערמונית מוגדלת, אך אינן מאושרות לטיפול בערמונית מוגדלת. תרופות אלו מעכבות חלבון המפרק חומר כימי המגביר את זרימת הדם לפין.

באמצעות עיכוב החלבון, זרימת הדם לפין עשויה להיות מוגברת. בתיאוריה, תרופות לבעיות זקפה עשויות לשפר את תפקוד השלפוחית והערמונית, וזרימת הדם המוגברת עשויה לאפשר לתאי שלפוחית השתן והערמונית להירגע, ולהוביל להגברת זרימת השתן. מחקר שהשווה בין תרופות לשיפור בעיות בתפקוד המיני ותרופות פלצבו, הראה שגברים שנתלו תרופות יומיות, חוו שיפור משמעותי בתסמיני הערמונית המוגדלת ותסמיני הבעיות בתפקוד המיני.

במחקר אחר, 108 גברים שנטלו תרופות לבעיות בתפקוד המיני פעמיים ביום, חוו שיפור משמעותי בתסמיני הערמונית, לעומת 113 גברים שנטלו פלצבו. הגברים היו בגילאי 45-64 עם היסטוריה של ערמונית מוגדלת.

ייעוץ רפואי

המחקר על תרופות לבעיות זקפה ואפשרויות הקלה על תסמיני ערמונית מוגדלת נבחרו לפרקי זמן קצרים בלבד. הם בחנו אף את ההבדלים בין תרופות לבעיות מיניות ופלצבו בלבד. התוצאות מבטיחות, אך הנתונים אינם נכונים לטווח הארוך. המחקרים לא הראו באופן מלא שתרופות לבעיות אין אונות בטוחות ויעילות לטיפול בתסמיני שתן של ערמונית מוגדלת.

תרופות חוסמי אלפא לבעיות זקפה מורידות את לחץ הדם. אם גבר נוטל שילוב תרופות לבעיות מיניות וערמונית מוגדלת, הרופא ימליץ על נטילתן בזמנים שונים של היום, על מנת למנוע סחרחורת או ירידה חדה בלחץ הדם. הרופא ימליץ אף על שינויים באורח החיים ופעילות גופנית, המסייעים לשיפור המצב.

אולי יעניין אותך גם:

שיקום בבית לאחר ניתוח לכריתת הערמונית

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן