מי נמצא בסיכון לחלות בסרטן העור?

מי נמצא בסיכון לחלות בסרטן העור?גורם סיכון הוא כל היבט המשפיע על הסיכויים לחלות בסרטן. לסרטן העור קיימים מספר גורמי סיכון שונים, כגון עישון וחשיפה מוגברת לשמש, אותם ניתן לשנות. גורמי סיכון אחרים, כגון הגיל או ההיסטוריה המשפחתית, אינם ניתנים לשינוי.

גורם סיכון, או אפילו גורמי סיכון רבים, אינם מגבירים את הסיכון לחלות בסרטן העור. אנשים רבים עם גורמי סיכון אינם מקבלים את הסרטן, בעוד שלאחרים עם מחלה זו עשויים להיות גורמי סיכון מעטים או מרובים.

חשיבות הכרת גורמי הסיכון

חשוב להבין את גורמי הסיכון לסרטן העור, היות וקיימים צעדים בהם ניתן לנקוט כדי להפחית את הסיכון. אם אתם נמצאים בסיכון גבוה יותר, בשל גורמים מסוימים, קיימים אף צעדים בהם אתם יכולים לנקוט על מנת לאתר את הסרטן מוקדם, וסביר להניח שיהיה קל יותר לטפל בו.

גורמי הסיכון העשויים לגרום לאדם לפתח סרטן עור הם:

חשיפה מוגזמת לשמש

זהו גורם סיכון עיקרי לרוב סוגי סרטן העור. אור השמש הוא המקור העיקרי של קרני UV. שיזוף מלאכותי תוך חשיפה למנורות קרינה נחשב אף הוא כגורם סיכון.

בעוד שקרינת UV מהווה חלק קטן בלבד מקרני השמש, היא הגורם העיקרי של ההשפעות המזיקות של השמש על העור. קרני UV פוגעות ב-DNA של תאי העור. סרטן העור מתחיל כאשר נזק זה משפיע על ה-DNA של הגנים השולטים על צמיחת תאי העור.

אופי החשיפה לקרינת UV עשויה להיות משמעותית להתפתחות סרטן העור. לדוגמא, חשיפה לשמש על החזה, הגב והרגליים, נקשרת לכוויות שמש תכופות, במיוחד בילדות. מצב זה עשוי להיות קשור אף לעובדה כי אזורים אלו אינם נחשפים כל הזמן לאור UV.

השפעות חשיפה לשמש על אזורים שונים בגוף

מספר מומחים סבורים שסרטן העור שמתחיל באזורים שחשופים באופן קבוע לשמש, שונה מסרטן העור של באזורים פחות חשופים.

סרטן העור על הפנים, כפות הידיים, כפות הרגליים והצוואר, שונה מסרטן העור המתרחש מתחת לציפורניים, או על משטחים פנימיים כגון הפה והנרתיק, שם קיימת מעט חשיפה לשמש, או כלל לא.

נמשים מרובים

נמשים הם גידולים שפירים הקשורים לפיגמנטציה. תינוקות אינם נולדים עם נמשים, אך הן מתחילות להופיע אצל ילדים ומבוגרים צעירים. רוב הנמשים אינם גורמים לבעיות, אך אדם עם נמשים רבים הוא בעל סיכויים גבוהים יותר לפתח סרטן העור.

נמשים אופייניים לסרטן העור נראים מעט כמו נמשים רגילים, אך הם גדולים יותר מאשר נמשים אחרים ויש להם צורה או צבע חריגים. הם עשויים להופיע על העור שנחשף לשמש כמו גם על העור המכוסה בדרך כלל, כגון על הישבן או הקרקפת.

תסמונת נגיף דיס פלסטית

מצב זה ידוע גם בשם תסמונת מלנומה כפולה לא טיפוסית. לאנשים עם מצב תורשתי זה יש שומות דיס פלסטיות מרובות וקרוב משפחה אחד מדרגה ראשונה שסובל מסרטן העור.

אנשים עם נמשים מרובים נמצאים בסיכון חיים גבוה ביותר לסרטן העור, ולכן עליהם לעבור בדיקות עור יסודיות על ידי רופא עור.

לעיתים מבוצעים צילומי גוף מלאים כדי לסייע לרופא לזהות אם הנמשים משתנים ומתפתחים. רופאים רבים ממליצים לחולים אלו לבצע אף בדיקות עור חודשיות.

בעלי עור ושיער בהיר – הסיכון לסרטן העור גבוה הרבה יותר בקרב אנשים בהירי עור מאשר בקרב אנשים כהי עור. אנשים בהירים עם שיער אדום או בלונדיני, עיניים כחולות או ירוקות, או עור בהיר הנכווה בקלות, נמצאים בסיכון מוגבר.

היסטוריה משפחתית – הסיכון למלנומה גבוה יותר אם אחד או יותר מהקרובים מדרגה ראשונה, כגו הורים, אחים, אחיות או ילדים, סובלים מסרטן העור. בסביבות עשרה אחוזים מכל האנשים עם סרטן העור הם בעלי היסטוריה משפחתית של המחלה.

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן