סוכרת

סוכרתסוכרת היא ללא צל של ספק אחת הבעיות הרפואיות השכיחות והחמורות ביותר בעת הנוכחית. מה שרבים לא יודעים הוא שיש קשר משמעותי בין הסוכרת לבין מצבים רפואיים שונים, כולל תפקוד לקוי של בלוטת התריס.

בחלק מהמקרים הסוכרת מצביעה על בעיה גדולה בבלוטה שיש לטפל בה, בעוד שבאחרים התפקוד הלקוי של בלוטת התריס הוא ש"מזין" ומגדיל את חומרתה של מחלת הסוכרת.

המאמר הנוכחי יציג עבורכם את הדברים העיקריים שחשוב לדעת על סוכרת, בהקשר של בלוטת התריס, ויציע לכם מספר צעדים שחשוב לבצע כדי להתמודד עם כל אחת מהבעיות החמורות האלה.

הקשר שבין סוכרת לבלוטת התריס

נקודת ההשקה הראשונה בין סוכרת לבין בלוטת התריס נוגעת למצב הדי שכיח של פעילות יתר בבלוטת התריס. הנתונים מראים שאנשים הסובלים מפעילות יתר בבלוטת התריס הם בעלי סבירות גבוהה יותר לחלות בסוכרת, פי 1.5 לפחות בהשוואה לאוכלוסיה הכללית. זאת ועוד, סוכרת מסוג 1 וגם מחלות נלוות אחרות עלולות להתפתח כתוצאה מסתמונת אוטואימונית הקשורה לתפקוד של בלוטת התריס.

בעיות פוטנציאליות אחרות הן עודף תיקורסין שמשפיע לרעה על מאזן הסוכר בגוף, ועלול להביא לדוגמא לעמידות לגלוקוז אצל חולים אצלם אובחנה פעילות יתר של בלוטת התריס.

כמו כן, פעילות היתר גורמת להפרשה ירודה של אינסולין, כתגובה למחסור בכמות הסוכר, להגברת פינוי האינסולין ולהפחתת דיכוי תפוקת הסוכר. כל אלה עלולים להביא לפגיעה באיזון הסוכרת. מנגד, איזון פעילות היתר עשוי לשפר את תסמיני הסוכרת, להפחית אותה או אפילו להביא להתגברות כמעט מוחלטת עליה.

מן העבר השני של המשוואה, אפשר למצוא קשר בין סוכרת לבין המצב הבעייתי השני, והוא תת פעילות של בלוטת התריס. פעמים רבות התפקוד המועט של בלוטת התריס הולך יד ביד עם מחלות שונות המשפיעות לרעה על בלוטת התריס, ביניהן מקבלת הסוכרת מקום של כבוד מפוקפק (לצד מחלת אדיסון, אנמיה, קשיי נשימה, דלקת פרקים שגרונית ועוד). כל אחד מהמצבים הרפואיים האלה עלול להשפיע על השני, כך שנוצר מעין מעגל קסמים שהיציאה ממנו היא ממש לא פשוטה.

חשיבותו של האבחון

אנשים הנמצאים בקבוצת הסיכון לבעיות בבלוטת התריס (או לחלופין לסוכרת), צריכים להיות עם האצבע על הדופק תמיד. בדיקות ואבחונים תקופתיים הם בגדר חובה, והם יוכלו להצביע על כשלים בפעילות בלוטת התריס, בעיות הורמונליות וכמובן שגם תסמיני הסוכרת.

כאשר מתגלה בעיה, חשוב לטפל בה בהקדם האפשרי. סוכרת, ועל אחת כמה וכמה בעיות הנוגעות לתפקוד לקוי של בלוטת התריס, אינה נוטה להיפטר מעצמה. בהיעדר טיפול הולם ומוקדם, הם רק מתפתחים למימדים גדולים יותר.

את האבחון יש לבצע באופן תקופתי, בעיקר כאשר מתקרבים להימנות עם אוכלוסיית הסיכון: נשים בגיל המעבר לדוגמא. אם מבחינים בתסמינים שעלולים להיות מקושרים לתפקוד לקוי בבלוטת התריס, או לחלופין לסוכרת, האבחון הופך לחשוב שבעתיים.

דרכי הטיפול בבעיה

אי אפשר לדבר על סוכרת, וגם על בעיות בבלוטת התריס, מבלי להתייחס לחשיבותה של התזונה הנכונה. האתגר הגדול כאן הוא לצרוך תזונה שמצד אחד תאפשר להתמודד בצורה ראויה עם הבעיה הספציפית בבלוטת התריס. כך לדוגמא תת פעילות של בלוטת התריס מצריכה אכילה של דגים, אצות ים ומלח ים הכוללים יוד, כשלעומת זאת מומלץ להימנע מירקות ממשפחת הכרוביים.

לצד זה, חשוב שהתזונה תהיה מותאמת גם למצבים של הסוכרת, לדוגמא הימנעות מאכילת מוצרים עם כמויות גבוהות של גלוקוז. תפריט תזונה מלא המתחשב בשתי הבעיות עשוי לשפר את המצב עם הזמן. אין כאן אמנם פתרונות קסם, אבל בהחלט מצב שאפשר לשפר באמצעות תפריט תזונה מאוזן וטיפולים רפואיים קונבנציונליים יותר.

סוכרתהן סוכרת סוג 2 והן סרטן הן מחלות כרוניות והשכיחות של שתי המחלות עולה והולכת בעשורים האחרונים בכל רחבי העולם. כמו כן ישנם מספר גורמי סיכון הרלוונטיים הן לגידולים סרטניים שונים והן לסוכרת סוג 2 כשבין היתר מדובר בחוסר פעילות גופנית, גיל מבוגר, תזונה לקויה, צריכה מופרזת של אלכוהול והשמנת יתר.

לאור קווי הדמיון שהוזכרו לעיל וקיומם של קווי דמיון נוספים, בשנים האחרונות נערכו מחקרים רבים שבחנו את הקשר בין שתי המחלות, שהעלו ממצאים מעניינים בנוגע לקשר שבין סוכרת לסרטן.

השאלה המרכזית שעליה ניסו לענות החוקרים היא האם ישנו קשר סיבתי בין סוכרת לסרטן, כלומר האם סוכרת מהווה גורם סיכון לחלות בסרטן או שמא הקשר בין שתי המחלות הוא מקרי בלבד ועיקרו גורמי הסיכון המשותפים.

מנגנונים אפשריים

סוכרת סוג 2 מתפתחת ככול הנראה על רקע תנגודת (תגובה מופחתת) לאינסולין, ההורמון שאחראי על הכנסת הגלוקוז לתאים ועל איזון רמות הגלוקוז בדם. האינסולין הוא הורמון אנאבולי ויתכן כי רמות גבוהות שלו מסייעות לגדילה של הגידולים הסרטניים השונים.

כמו כן לסוכרת ישנו קשר חזק להשמנת יתר ולדלקת כרונית המעודדת פעילות פרו-סרטנית הבאה לידי ביטוי בחלוקה מהירה יותר של תאים. מעבר לכל זה, הדלקת הכרונית פוגעת ביעילות של מערכת החיסון, הנחוצה לנטרול תאים סרטניים ותאים לא תקינים שעשויים להתחלק בצורה לא מבוקרת ולהתפתח לגידול.

ממצאי המחקר הישראלי

חוקרים ממכון המחקר של שירותי בריאות כללית וממכון גרטנר שבמרכז הרפואי תל השומר, בשיתוף פעולה עם הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות, ערכו בשנים האחרונות מחקר שפורסם בכתב העת היוקרתי American Journal of Epidemiology.

החוקרים שערכו את המחקר עקבו אחרי 2.3 מיליון ישראלים בני 89-21 שנים בין השנים 2012-2002 (סך הכול 11 שנים). סך הכול 1.6 מיליון ממשתתפי המחקר היו ללא סוכרת והיתר אובחנו עם סוכרת. ממצאי המחקר מצביעים על כך שלחולי סוכרת יש סיכוי גבוה יותר לחלות בסרטן, כשתוספת הסיכון עומדת על 40-30 אחוז.

הקשר המשמעותי ביותר היה בין מחלת הסוכרת לסרטן הלבלב וסרטן הכבד. סוגי סרטן נוספים שחולי סוכרת היו בסיכון גבוה יחסית לחלות בהם הם סרטן הריאות וסרטן המעי הגס. במחקרים אחרים שבחנו כיצד משפיעה מחלת הסוכרת על הסיכון לחלות בסרטן הלבלב, נמצאו ממצאים דומים, כשסך הכול במחקרים הרבים שפורסמו בנושא זה נמצא כי מדובר בתוספת סיכון הנעה בין 50-30 אחוז לפתח גידול סרטני כלשהו.

סרטן הלבלב כגורם סיכון לסוכרת

מעניין לציין כי סוכרת המופיעה בגיל מבוגר באופן פתאומי, צריכה להעלות את החשד לכך שהמטופל סובל מסרטן הלבלב. זאת כיוון שסרטן הלבלב עשוי לפגוע בפעילות הלבלב ולגרום להפרעה בתהליך הייצור של האינסולין.

כמו כן יתכן שחומרים המופרשים על ידי הגידול הסרטני המתפתח בלבלב, משפיעים על רמת הרגישות לאינסולין בתאים וגורמים להתפתחות של תנגודת לאינסולין.

השורה התחתונה

הקשר בין מחלת הסוכרת לסרטן הלבלב הוא קשר מורכב שבו רב הנסתר על הגלוי. בשנים האחרונות נערכים מחקרים רבים שמטרתם לגלות האם מחלת הסוכרת מגדילה את הסיכון לחלות בסרטן הלבלב ואם אכן כך הם פני הדברים, לגלות מה הם המנגנונים האפשריים לתופעה זו. כמו כן נראה כי סרטן הלבלב מגדיל את הסיכון לחלות בסוכרת, בעקבות הפרעה לתהליכי הייצור של האינסולין ו/או השריית תנגודת לאינסולין על תאי הגוף.

נכון להיום נהוג להתייחס לסוכרת כגורם סיכון לסרטן הלבלב ולסרטן הלבלב כגורם סיכון לסוכרת, אך יש לציין כי רוב חולי הסוכרת, לא יסבלו מסרטן הלבלב. קיימת חשיבות רבה להבנת הקשר בין שתי המחלות, זאת על מנת לשנות את הרגלי התזונה, להימנע מהגעה למצב של השמנת יתר ולאמץ אורח חיים בריא שיסייע במניעת סרטן הלבלב.

אולי יעניין אותך גם:

על הקשר שבין סוכרת וירידה במשקל לבין הסיכוי לחלות בסרטן הלבלב

Silenseed: האם התרופה הישראלית תאריך את תוחלת חייהם של חולי סרטן הלבלב?

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן