ניתוח

ניתוחעל החשיבות המכרעת של בלוטת התריס אי אפשר שלא להסכים, וכך גם על העובדה שהיא מכרעת בדרך להתנהלות התקינה של מרבית מערכות הגוף.

הבעיה היא שבלוטת התריס אינה חפה מבעיות שונות, שמחייבות טיפולים – אפילו טיפולים המוגדרים כמורכבים. זהו תחום בו ניתנות כצעד ראשון תרופות ונעשים מאמצים לשיפור המצב בדרכים טבעיות (תזונה לדוגמא). מנגד עלולים להידרש לאחר מכן ניתוחים כירורגיים שונים, לרוב לאחר שדרכי טיפול אחרות הוכחו כלא יעילות.

מתי מבצעים ניתוח בבלוטת התריס?

ניתוח בבלוטת התריס עשוי להתבצע בכל אחד מהמצבים הרפואיים המורכבים המזוהים עם הבלוטה, בין אם פעילות יתר של בלוטת התריס, בין אם תת פעילות של הבלוטה ובין אם גידול או גוש המופיעים על גביה. הגידולים שיוסרו הם אלה הגדולים והממאירים, אחוז קטן משמעותי מכלל הגושים המאפיינים את בלוטת התריס.

מטרת העל של הניתוח היא להסיר את הבלוטה, בחלקה או בשלמותה, ובכך להתמודד עם המצבים הלא נעימים שהזכרנו מעלה. כאמור, כמעט תמיד יבצעו את הניתוח רק אחרי שבטוחים שאין דרכי טיפול פשוטות יותר בבעיה, מכיוון שהוא נחשב למורכב יותר מדרכי הטיפול האחרות בבעיות המאפיינות את בלוטת התריס.

הליך ניתוח בבלוטת התריס

עוד לפני שמתחילים לבצע את הניתוח להסרת בלוטת התריס, יש צורך בבדיקות ובפעולות שונות שבאות לבחון את מידת התפקוד של הבלוטה ואת התאמת האדם לניתוח. בין הבדיקות האלה אפשר למנות בדיקות דם, בדיקות רנטגן, לקיחת ביופסיה, צילום CT של האזור הבעייתי ועוד. אצל אוכלוסייה פגיעה יחסית, בעיקר קשישים, יבצעו בדרך כלל גם צילומי חזה וא.ק.ג.

ניתוח בבלוטת התריס נמשך בדרך כלל כשעתיים, ומתבצע תחת הרדמה מקומית – חיוני שלפחות בשמונה השעות שלפני הניתוח האדם יקפיד על צום מלא, על פי הנחיות הגורם המנתח. השלב הראשון המבוצע הוא חיטוי של האזור המיועד, במטרה להקטין למינימום האפשרי את הסבירות לזיהומים בדרגות שונות.

לאחר מכן מבצע הגורם המנתח חיתוך באזור, ומנתק את הבלוטה ממקומה. בחלק משמעותי ממקרים ייעשה גם ניתוק של כלי הדם אשר מחברים את הבלוטה עם המערכות והאיברים השונים של גוף האדם, כמו גם קשורית הלימפה באזור (במקרה של טיפול בסרטן בלוטת הצוואר). אם מסירים מנגד את הבלוטה באופן חלקי, כפי שנדרש למשל במקרה של פעילות יתר של בלוטת התריס, לא מנתקים את האספקה של הדם לבלוטה – פשוט מכיוון שהמערכת תצטרך להמשיך לתפקד כמעט באותו אופן גם לאחר הניתוח.

השלב הבא הוא תפירת החתך שנעשה, עם נקז אחד לפחות שמושאר במקום במטרה להעביר אליו את הדם ואת ה"פסולת". האדם המנותח יישאר באשפוז בן מספר ימים, תוך כדי שמסירים את הנקז ולאחר מכן גם את התפרים. צריך לקחת בחשבון כאבים בימים שאחרי הניתוח, כשלצורך זה יעניק בדרך כלל הגורם המטפל מרשמים לתרופות די בסיסיות לשיכוך כאבים. במספר לא מבוטל של מקרים יש שינוי מסויים בגוון הקול בשבועות שאחרי הניתוח, אם כי במצב הרגיל הקול אמור לחזור לאיתנו לאחר מכן.

הסיכון של ניתוחים בבלוטת התריס

באופן השוואתי לניתוחים אחרים בשדה המשחק הכירורגי, רמת המורכבות של ניתוח בבלוטת התריס היא סבירה בהחלט. ועדיין, צריך לזכור שיש כאן סיכונים ותופעות לוואי אפשריות. בין הסיכונים אפשר למנות זיהומים או דימומים מאסיביים במקום הניתוח, פגיעה במיתרי הקול, בעצבים או בבלוטת הפרא תירואיד הממוקמים בסמוך לבלוטת התריס, סיכונים הקשורים להרדמה (בעיקר מינון לא נכון של חומרי הרדמה) ועוד.

כמובן שרמת הסיכון קטנה ככל שהגורם שבוחרים שיבצע את הניתוח הוא מקצועי ומנוסה יותר בניתוחים מהסוג הזה.

אולי יעניין אותך גם:

מכון שיקום למחלימים מניתוח בבלוטת התריס

פיזיותרפיה אחרי ניתוח לכריתת בלוטת התריס

>

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן