בלוטת התריס ומצב רוח

בלוטת התריס ומצב רוחאנשים עם הפרעות בבלוטת התריס נוטים לחוות תסמינים בריאותיים רגשיים או נפשיים לצד התסמינים הפיזיים. 

תסמינים אלו מופיעים במיוחד בקרב אנשים עם יתר פעילות בלוטת התריס, או תת פעילות בלוטת התריס, הקשורות למחלות עיניים, או סרטן בלוטת התריס.

בעיות רגשיות הקשורות לבלוטת התריס

ללא קשר לסוג הפרעת בלוטת התריס, התסמינים עלולים להתבטא במצבי רוח משתנים, לעיתים במהירות בלתי צפויה. בעיות רגשיות נפוצות של פעילות יתר בלוטת התריס כוללות חרדה המתבטאת בתחושת עצבנות, דופק לב מואץ, רעד וקשיי שינה.
במצב תת פעילות בלוטת התריס התסמינים הרגשיים כוללים דיכאון המתבטא במצב רוח ירוד וחוסר יכולת לחוות הנאה, בכי, אובדן תיאבון והפרעות שינה.
בעיות בריאות הנפש או הפרעות בתפקוד קוגניטיבי העלולות להתרחש עם תת פעילות בלוטת התריס כוללות קשיי ריכוז, בעיות זיכרון לטווח הקצר, אדישות וחוסר מיקוד.
תסמינים אלו עלולים לגרום לאנשים מבוגרים לדאגה מפני דמנציה, אך הם אינם חמורים כפי שניתן לראות בדמנציה.

מה גורם לתסמינים הפסיכולוגיים?

הגורמים הם רמות חריגות של הורמון בלוטת התריס, העלולות לגרום לחרדה, עצבנות ותנודות במצב הרוח, בעוד שיתר פעילות בלוטת התריס עלולה לגרום לבעיות זיכרון ודיכאון.
חולים מדווחים לעיתים על עלייה במשקל או קושי לרדת במשקל במהלך הטיפול, וכתוצאה מכך חווים תחושות הערכה עצמית נמוכה ובעיות מצבי רוח.
שינויים מהירים ברמות הורמון בלוטת התריס עלולים במיוחד להשפיע על הרגשות. שליטה מהירה ויעילה בבלוטת התריס חיונית על מנת לייצב את מצב הרוח, וחשוב לוודא שבלוטת התריס נשארת יציבה.

אירועים מלחיצים ובעיות בלוטת התריס

אם אנשים הסובלים מבעיות בלוטת התריס חווים מתח בתחומים שונים בחיים, מתרחשת השפעה על התסמינים הפסיכולוגיים, והם עשויים להחמיר או שלוקח יותר זמן לטפל בהם.
אנשים המאובחנים עם סרטן בלוטת התריס חווים לחץ נוסף בשילוב דיכאון ותחושת אובדן שליטה על החיים. אין זה יוצא דופן לחוות תגובה רגשית לפני, במהלך או לאחר הטיפול. יש להתייעץ עם הרופא על מנת לבדוק את השפעת התרופות לבלוטת התריס על האיזון הרגשי, ולהשתתף בקבוצת תמיכה או ייעוץ פסיכולוגי על מנת לעבור דרך תקופה זו.
שכחה לקחת את התרופה כגורם לבעיות מצבי רוח – חלק מהאנשים מאבדים את המוטיבציה לקחת בקביעות את התרופות, ושיבוש הטיפול התרופתי עלול לפגוע באיזון ההורמונלי ולהחמיר את התסמינים הפסיכולוגיים.

תסמיני מצב רוח כתוצאה מטיפול בבלוטת התריס

סטרואידים, למשל, עלולים להחמיר דיכאון. חוסמי בטא הנקבעים ליתר פעילות בלוטת התריס, גורמים להגברת החרדה, תחושת עייפות, דיכאון וחוסר מיקוד.
הפרעת בלוטת התריס עלולה לגרום גם לשינויים במראה, לדוגמה, מחלות עיניים עקב בעיות בבלוטת התריס, או אובדן שיער, עלולים לפגוע בדימוי העצמי. אנשים עלולים לשאול שאלות מביכות או לבהות, מה שעשוי לגרום לצער.

טיפול בבעיות מצב רוח

למרבה המזל, ברוב המקרים התסמינים הפסיכולוגיים משתפרים כשהפרעת בלוטת התריס נשלטת באמצעות טיפול, אם הגורם למצבי הרוח המשתנים הוא בלוטת התריס. אך שיפור זה אינו יכול להיות מהיר כפי שרוב החולים מקווים, הם עלולים לחוות בעיות רגשיות ונפשיות במשך תקופה גם לאחר שבדיקות הדם שלהם מניבות תוצאות נורמליות.
טיפולים רבים זמינים, ובמקום לסבול מבעיות מצבי הרוח, ניתן לנקוט בצעדים כגון התייעצות עם הרופא; התייעצות עם מומחה המיומן בהתמודדות עם הפרעות בלוטת התריס; או השתתפות בקבוצת תמיכה.
מומלץ לקבל את הייעוץ הרפואי לגבי התסמינים הפסיכולוגיים הקשורים להפרעות בלוטת התריס, גם אם הם מבלבלים או גורמים למבוכה. תסמינים אלו הם חלק מהותי מהמחלה, ואינם מהווים בעיה צדדית או סימן לחולשה. מומלץ לשאול את כל השאלות על מנת להבין את המתרחש.

>

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן