כיצד מקל קנאביס רפואי על תסמיני מחלת הלוקמיה?

לוקמיה וקנאביסקנאביס רפואי משמש לטיפול בחולים אונקולוגים כבר שנים רבות, כשברוב המקרים הטיפול מיועד להקל על תסמיני המחלה ועל התסמינים שמופיעים בעקבות הטיפולים האונקולוגיים השונים. כך לדוגמה ידוע כי קנאביס רפואי מסוגל להפחית את עוצמת הבחילות שמקורן בטיפולי כימותרפיה ובנוסף ידוע כי קנאביס רפואי מסוגל לעודד תיאבון, לשפר את מצב הרוח, להפחית משמעותית את עוצמת הכאבים ועוד.

תהליך קבלת הרישיון לשימוש בקנאביס רפואי כרוך במספר הליכים בירוקרטיים ועשוי להתמשך זמן לא מועט. עבור חולים אונקולוגים לעומת זאת, הוסדר בישראל מסלול מיוחד המאפשר את קבלת הרישיון תוך זמן קצר ואפילו תוך 24 שעות.

טיפול בלוקמיה באמצעות קנאביס רפואי

היכולת של קנאביס רפואי לסייע בהתמודדות עם תופעות הלוואי של המחלה הסרטנית ותופעות הלוואי של הטיפולים האונקולוגיים כבר אינה מוטלת בספק ומוכרת על ידי כל המוסדות הרפואיים המובילים, לרבות משרד הבריאות הישראלי. יחד עם זאת, קנאביס רפואי עדיין לא משמש לטיפול במחלה עצמה. זאת כיוון שעדיין אין הוכחות מבוססות מספיק בשביל לתמוך בטענה שקנאביס רפואי יכול להילחם בתאים הסרטניים או בגורם למחלה.

החדשות המעניינות הן, שבעשור האחרון בוצעו מחקרים רבים הבוחנים את יכולת הקנאביס הרפואי לרפא את החולים ממחלתם. במאמר שלפניכם נפרט אודות מחקר מקרה שהעלה ממצאים מעניינים בנוגע לאפשרות כי קנאביס רפואי אכן מסוגל להילחם בלוקמיה.

34 חודשים של טיפולים קונבנציונליים

מחקר מקרה (case study) שפורסם ב-2013 (Singha, Y & Balib, C. ,2013) במגזין המקוון "Case Report in Oncology", מביא את סיפורה של נערה בת 14 שאובחנה עם לוקמיה לימפובלסטית חריפה. המטופלת עברה שורה ארוכים של טיפולים אונקולוגיים שכללו הקרנות, כימותרפיה והשתלת מח עצם בתקופה של 34 חודשים ולמרות שעברה טיפולים אופטימאליים, לא חלה ירידה במספר התאים הסרטניים בגופה.

האבחנה התקבלה ב-10 במרץ, 2006 ובעקבותיה עברה הנערה סדרה של טיפולי כימותרפיה. לאחר שטיפולי הכימותרפיה לא הביאו לשיפור במצבה, היא עברה השתלת מח עצם באוגוסט 2006. 45 ימים לאחר ההשתלה היא הורשתה לצאת מבידוד ושישה חודשים לאחר ההשתלה התגלה כי היא עדיין סובלת מנוכחות של תאים סרטניים.

כפועל יוצא מכך, בפברואר 2007 היא עברה סדרה של טיפולי כימותרפיה אגרסיביים בשילוב עם תרופות ביולוגיות (מעכבי טירוזין קינאז) אך בנובמבר 2007 נקבע כי הטיפולים לא הביאו לשיפור במצבה וכי אין טעם לנסות לבצע השתלת מח עצם פעם נוספת. לפיכך בפברואר 2008 המטופלת עברה פעם נוספת טיפול באמצעות מעכבי טירוזין קינאז (ללא כימותרפיה).

ביולי 2008 התברר כי היא סובלת מנוכחות של תאים סרטניים במוחה ובעקבות זאת עברה הקרנות למוח. בתחילת פברואר 2009 התגלה כי אף לא אחד מהטיפולים האונקולוגיים הביאו לשיפור במצבה וכי היא עדיין סובלת מהמחלה. לאור זאת, פסקו הרופאים כי מדובר בחולה סופנית, שאין כל סיכוי להביא להחלמתה ולפיכך יש לשחרר אותה מבית החולים.

המשפחה מחליטה לנסות לטפל באמצעות בקנאביס רפואי

בין הרביעי ל-20 בפברואר, מספר התאים הבלסטיים בגופה של המטופלת עלה מ-51,490 ל-194,000. ב-21 בפברואר (2009) קיבלה המטופלת בפעם הראשונה שמן קנאביס רפואי וב-25 בפברואר, מספר התאים הבלסטיים הגיע לשיא של 374,000. לאחר מכן החלה ירידה בספירת תאי הלוקמיה, שהייתה תלויה במינון הקנאביס (תגובה תלוית מנה).

לאחר 27 ימים שבמהלכם טופלה באמצעות קנאביס רפואי, ספירת התאים הבלסטיים עמדה על 66,000 בלבד ואילו ביום ה-39 של הטיפול עמדה הספירה על 300 תאים בלסטיים בלבד. ההשפעה של הטיפול בקנאביס רפואי לא הייתה אחידה והשתנתה בהתאם למינון שניתן, לתדירות השימוש ולסוג החומר שנעשה בו שימוש (סך הכול נעשה שימוש בחמישה תכשירים שונים). אך התוצאות דיברו בעד עצמן – הקנאביס הרפואי הוביל לירידה במספר התאים הבלסטיים וככול שהמינון היה גבוה יותר, כך ההשפעה הייתה גדולה יותר.

בסופו של דבר המטופלת הלכה לעולמה כתוצאה מנקב במעי, שהתרחש כתוצאה מהטיפולים הכימותרפיים הקשים שעברה.

מקורות ולקריאה נוספת:

Singha, Y & Balib, C. ,2013. Cannabis Extract Treatment for Terminal Acute Lymphoblastic Leukemia with a Philadelphia Chromosome Mutation. Brampton, Ont. & Ajax, Ont., Canada.

 

אולי יעניין אותך גם:

האם תרומת מח עצם לחולי לוקמיה יכולה להשתלט על ה-DNA של הנתרם?

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן