לוקמיה בקשישים

לוקמיה, סרטן הדם, הינה מחלה של מוח העצמות. שם, בעצם נוצרים תאי הדם השונים, הן אלה שמעבירים חמצן לתאים והן אלה לוקמיה בקשישיםשמרכיבים את המערכת החיסונית. למחלה בקרב קשישים וכן לאופן הטיפול יש משמעויות מיוחדות.

הגיל השלישי, הגיל הרביעי והערכה גריאטרית

קשישים שמאובחנים כחולים בלוקמיה אינם מקשה אחת. יש לזכור שכיום, אנשים מאריכים ימים יותר מאי פעם ולצד מה שנקרא הגיל השלישי, ישנו גם הגיל הרביעי. אונקולוגים ורופאים אחרים שבעבר היו מפרידים מבחינה קונספטואלית בין "צעירים" לבין מטופלים "מבוגרים" נדרשים לחשיבה חדשה. מקובל להגדיר חולי לוקמיה בני מעל 60 או 65 שנה כמבוגרים. אך יש הבדלים מהותיים בין בני ה-60 או 70 לבין בני ה-80 או ה-90. מה שחשוב לא פחות מאשר הגיל הכרונולוגי הינו ההערכה הגריאטרית האישית. כלומר, לא רק לגיל הביולוגי יש משמעות. ניתן להעריך את תוחלת החיים הצפויה למטופל, על פי מדדים שונים, על פי מחלות נוספות ומצב בריאותי כללי, מעבר למחלה הלוקמיה. אך עם זאת, יש לזכור שהערכה מקיפה עשויה לארוך זמן.

קשישים חולים בלוקמיה הרבה יותר מצעירים

לוקמיה הינה מחלה ממאירה שגורמת לשינויים לא רצויים בקצב ייצור של תאי הדם. על פי ההערכות, קשישים מאובחנים כחולים בלוקמיה עד פי 10 מכפי שמאובחנים מטופלים צעירים. במחלה, שיכולה לבוא לידי ביטוי בצורה חריפה או לא חריפה, תאים חולים מחליפים תאים בריאים. השפעת המחלה ניכרת עם הזמן על הדם, הכבד, הטחול, בלוטות הלימפה. התאים החולים פוגעים ביעילות תפקודם של התאים הבריאים. ראוי לציין שעל פי הסטטיסטיקה, שבעה מכל עשרה חולים הינם מבוגרים בני למעלה מ-60.

מהם הסימנים המוקדמים לסרטן הדם?

איך ניתן לזהות את המחלה? ניתן לתאר כמה תסמינים שעשויים להעלות את החשד לקיומה. למשל, ירידה במשקל שלא נמצאה לה סיבה אחרת. נטייה לזיהומים. נפיחות בבלוטות הלימפה. כאבים לא שגרתיים במפרקים ובעצמות. נטייה לשטפי דם וחבלות. חשוב לציין כי הסימנים הללו לא מעידים בהכרח על סרטן הדם. אך אם הם מופיעים, חשוב להיבדק. טיפול רפואי מוקדם בדרך כלל יהיה יעיל הרבה יותר. אבחון לוקמיה בקשישים עשויה לכלול צילומי רנטגן, בדיקות דם, ספירת דם, לעיתים ביופסיה ובדיקת מוח העצמות.

אילו טיפולים בלוקמיה מקובלים בחולים מבוגרים?

בגילאים מבוגרים, פרוצדורת הטיפול מביאה בחשבון את הגיל, מחלות נוספות, מצב תפקודי כללי. לעתים יומלץ על טיפול כימותרפי סטנדרטי, אך לא תמיד. אם השפעת הלוואי של הטיפול חריפה ותופעות הלוואי קשות, יתכן שיומלץ בעיקר על טיפול פליאטיבי. יתכן שהרופא יחתור להשיג הפוגה במחלה, רמיסיה, מבלי לנסות להשיג החלמה מלאה, כפי שניתן בקרב צעירים.

במידה רבה, בקשישים מובאים יותר בחשבון הסימפטומים ותופעות הלוואי האפשריות של הטיפולים. יש להביא בחשבון כי טיפולים כגון כימותרפיה מחלישים את הגוף בפני זיהומים. בבניית תכנית הטיפול, יש להביא בחשבון גם את התמיכה הסביבתית של הקשיש. יכולות קוגניטיבית שמאפשרת ליטול בקביעות את התרופות הרצויות והבנה של כל הכרוך בטיפול ובהתמודדות.

האם טיפול אגרסיבי בלוקמיה אפשרי לקשישים?

הטיפול בלוקמיה יכול להתבצע בהליכים אגרסיביים או פחות אגרסיביים. אם בעבר הייתה הימנעות כמעט מוחלטת ממתן טיפולים אגרסיביים לחולי לוקמיה קשישים, כיום המצב הולך ומשתנה. בודקים מאפיינים כמו תפקוד החולה וסיכויי החלמה, ולא רק התייחסות יבשה לגיל. יש כמובן משמעות לגישה הפרטנית של רופא כזה או אחר. אבל ככלל, אין מניעה ממתן טיפולים אגרסיביים, במצבים מסוימים, ללא קשר לגיל. בדיקת יכולת תפקוד קוגניטיבית, בדיקות המטולוגיות, מבדקים גריאטריים, כל אלה משפיעים על חוות דעת של הרופא, השוקל עם להמליץ על כימותרפיה אינטנסיבית.

אולי יעניין אותך גם:

בדרך לפריצת דרך: חוקרים ישראליים גילו איך מונעים התפשטות לוקמיה למוח

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן