טרשת נפוצה וכימותרפיה

טרשת נפוצה וכימותרפיההקשר בין כימותרפיה וטרשת נפוצה

המונח כימותרפיה מתייחס לשימוש בחומרים רעילים אשר מטרתם היא להרוס תאים. תרופות אלה פוגעות בתאים סרטניים ואף עשויות להרוס תאים תקינים. התאים הפגיעים ביותר הם תאים אשר מתחלקים במהירות. תאים סרטניים, תאי דם אדומים ותאי דם לבנים המרכיבים את המערכת החיסונית, תאי שיער ומעיים.

השימוש בכימותרפיה לטיפול בטרשת נפוצה נעשה משום שטרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית. במסגרת המחלה, תגובה חיסונית מוגברת גורמת לתאי דם לבנים לתקוף את שכבת המיאלין המרכיבה את מערכת העצבים המרכזית.

הרס המיאלין, אשר עוטף ומבודד את סיבי העצב, גורם להאטת קצב העברת הדחפים החשמליים לאורך העצבים ומתוך כך, מוביל להופעת תסמיני המחלה. שימוש בתרופות כימותרפיה למעשה נועד כדי להקטין את מספר תאי הדם הלבנים ובאופן תאורטי להאט ולעצור את התגובה האוטואימונית.

כימותרפיה- תופעות לוואי

השימוש בחומרים כימותרפיים כרוך בדרך כלל, בהופעת תופעות לוואי אשר עשויות לגרום לחוסר נוחות ופגיעה משמעותית באיכות החיים. תופעות הלוואי כוללות: נשירת שיער, בחילות, זיהומים בדרכי שתן ומערכת הנשימה העליונה. בנוסף, שימוש בכימותרפיה עשוי להשפיע על פעילות המחזור החודשי אצל הנשים.

ההשלכות הרפואיות לטווח הרחוק בעייתיות. רעילות לבבית מדווחת, בייחוד במטופלי סרטן אשר עברו טיפולים כימותרפיים. ה-FDA ממליץ על שימוש בכימותרפיה בקרב חולים בעלי תפקוד לב תקין, במינון אשר נקבע מראש. הסיכוי להשפעות לבביות יכול להתרחש בכל עת וגובר עם מינון בלתי תקין. מומלץ לערוך בדיקה לבבית לפני תחילת הטיפול ולאחריו.

 אזטיאופרין (אימורן)

השימוש בתרופה לטיפול בטרשת נפוצה עדיין נותר שנוי במחלוקת. התרופה מדכאת את המערכת החיסונית. יעילות התרופה לטיפול בטרשת נפוצה נבחנת מסביב לעולם. מספר יתרונות נרשמו בטיפול בטרשת- האטת קצב התקדמות המחלה וצמצום מספר ההתקפים.

תופעות הלוואי עשויות להיות חמורות וכוללות: בחילות קיצוניות, אנמיה חריפה, נזק לכבד וסיכון גבוה ללקות בסוגי סרטן כמו לימפומה ולוקמיה. ההחלטה על תחילת הטיפול באימורן נעשית לאחר התייעצות רפואית.

קלדריבין (לאוסטטין)

השימוש בתרופה נעשה לטיפול בלוקמיה. מחקרי פיילוט הציגו תועלת בטיפול בטרשת נפוצה. תופעות הלוואי כללו זיהומים ודיכוי מח העצם עם ספירת טסיות דם מופחתת. התרופה עוצרת התרבות של תאי חיסון מסוג הלימפוציטים. סוגים מסוימים של לימפוציטים, מזיקים למעשה למיאלין ודורשים את חידושו, השכבה אשר עוטפת את העצב במערכת העצבים המרכזית.

ציקלופוספמיד

תרופה המשמשת לטיפול בסרטן ובשנים האחרונה החלה לשמש חולי טרשת נפוצה.

התרופה למעשה מדכאת את המערכת החיסונית. ממצאים אשר נלקחו מתוך ניסויים קליניים, הציגו כי התרופה משפרת את מצבם של חולי טרשת נפוצה ראשונית, משנית ומתקדמת.

התרופה משמשת כיום במקרים בודדים אשר נבחרים על ידי מומחים. השימוש בה נעשה לאחר המלצת נוירולוג בלבד. תופעות הלוואי כוללות נשירת שיער, פגיעה בשלפוחית השתן וסיכון לזיהומים שונים. תופעות הלוואי לטווח הרחוק כוללות: עקרות, התפתות מוטציות גנטיות וסיכון מוגבר ללקות בסרטן.

ציקלוספורין A

ציקלוספורין A  קיבל לראשונה תשומת לב כאשר נצפה כמפחית את שיעור דחיית האיברים המושתלים. בניגוד לשאר התרופות אשר גורמות לדיכוי המערכת החיסונית, התרופה פועלת באופן ספציפי בסוג מסויים של תאי דם לבנים, תאי HELPER-T.

קיימות עדויות לכך שתאים אלה פעילים באופן חריג במהלך טרשת נפוצה חמורה, וכך הוכח השימוש בתרופה כיעיל. לצד יעילות התרופה, קיימות תופעות לוואי כמו נזק כליות ולחץ דם גבוה.

מטוטרקסייט

היא תרופה סינטית המשמשת לדיכוי המערכת החיסונית ויעילה לטווח הקצר נגד דלקת מפרקים שגרונית וטרשת נפוצה. ההמלצה על שימוש התרופה נעשית על ידי רופא מומחה בלבד.

ראו גם:
תרופות לטיפול בטרשת נפוצה
חיסון שחפת וטרשת נפוצה

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן