טיפול סיעודי ביתי לחולי טרשת נפוצה

טיפול סיעודי ביתי לטרשת נפוצהאדם החולה בטרשת נפוצה (MS) זקוק למציאת שיטות התמודדות עם הדרישות המעשיות והרגשיות של המחלה. התסמינים משפיעים באופן שונה על כל חולה, ולכן הטיפול הביתי משתנה מאדם לאדם.

טיפול סיעודי בבית בטרשת נפוצה כרוך בהקלת ההתנהלות בבית, התמודדות עם דיכאון, טיפול בתסמינים פרטניים, וקבלת תמיכה מבני משפחה וחברים.

שינויים בבית כדי להפוך אותו לבטוח וקל להתנהלות

לדוגמא, מניעת נפילות מתאפשרת באמצעות התקנת סורגים בחדר האמבטיה והימנעות משימוש בשטיחים. מומלץ להתאים את לוח הזמנים היומי כך שהשגרה פחות מלחיצה או מעייפת.

פעילות גופנית – באמצעות ביצוע תרגילים בבית או טיפול פיזיותרפיסט.

סיוע בבעיות הטלת שתן – בשלב מסוים, רוב החולים בטרשת נפוצה סובלים מבעיות בשלפוחית השתן. הרופא ירשום תרופה להקלת התסמינים.

הימנעות מחימום מוגזם של הגוף – הגברת טמפרטורת הגוף עשויה באופן זמני להחמיר את התסמינים. יש להפעיל מזגן, לשמור על קרירות הבית, ולהימנע משחייה בבריכות חמות או שהייה באמבטיות חמות. במזג אוויר חם, פעילות גופנית בחוץ או במקום שאינו ממוזג, אינה מומלצת.

ציוד ביתי

כדי להתחיל, יש להתייעץ עם מרפא בעיסוק או מומחה שיקום. הם יבחנו את הבית וימליצו על ציוד שהופך את הפעילות היומיומית לקלה ונוחה יותר. הדוגמאות כוללות:

  • התקנת כלים מיוחדים בבית.
  • התקנת מעקות אחיזה.
  • מיטות מיוחדות או מזרנים חשמליים.
  • לוחות הזזה.
  • כיסאות גלגלים.

שינויים ביתיים להקלת שגרת החיים

ניתן לבצע שינויים קטנים רבים בשגרה הרגילה, כולל הלבשה, שינוי חדר האמבטיה, ואמצעים המקלים על פעולות ניקיון ובישול.

הלבשה

יש לשבת על כיסא בעל זרוע עליה ניתן להניח את הבגדים. כך ניתן לסייע בשמירת שיווי משקל. לבגדים רופפים מומלץ לחבר חגורות אלסטיות.

מומלץ גם לבחור פריטים הנפתחים בחזית ולא בגב, וללבוש בגדים עם כפתורים גדולים ושטוחים, רוכסן, או חיבור לולאת עור לקצה הרוכסן על מנת לרכוס מכנסיים או מעילים. גם מכשירים אחרים, כגון סיוע ללבישת גרביים או נעילת נעליים באמצעות ידית ארוכה, מסייעים להלבשה.

בחדר האמבטיה

יש להשתמש במושב מוגבה או מסילות בטיחות להקלת ישיבה ועמידה. אין להשתמש במתלים למגבת או מחזיקי אמבטיה על מנת לסייע בעמידה, שכן הם אינם יציבים מספיק. יש להתקין מעקות אחיזה בתוך האמבטיה או המקלחת, ומחוץ להם, ולהניח ידיות מנוף ארוכות על ברזים כדי שיהיה קל יותר לסובב אותם.

על רצפת האמבטיה יש להניח מחצלת קשה ולא שטיח, ולהשתמש במברשת ארוכת זרוע לסיבון. את הסבון מומלץ להניח על חבל או להשתמש בכפפות אמבטיה או ספוגים המכילים סבון, במקום להשתמש בסבונים המונחים על מתקן.

תזונה בריאה

אכילת שפע פירות, ירקות, דגנים, קטניות, עופות, דגים, בשרים רזים ומוצרי חלב דל שומן מספקת תזונה מאוזנת לחולה טרשת נפוצה.

שינוי התזונה – יש לשנות את המאכלים, במצב של בעיות בליעה.

משקאות סמיכים – ניתן לבלוע אותם יותר בקלות. מומלץ לשתות שייקים על בסיס חלב או מיצים בצורת ג'לטין.

הימנעות ממזונות קשים או המתפוררים בקלות – כגון קרקרים או עוגות, עלולים לגרום לחנק.

מזון רך מצריך פחות לעיס – יש להשתמש בבלנדר להכנת מזון קל ללעיסה.

ארוחות תכופות וקטנות – למניעת עייפות המתרחשת לאחר אכילת ארוחות כבדות.

טרשת נפוצה: תוכניות סיעוד ביתי – יש להתייעץ עם הרופא לגבי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק המסייעים להתמודדות עם התפקוד בעבודה ובבית. יש לנקוט בכל המאמצים לשמירת הבריאות. תזונה נכונה, מנוחה, שימוש חכם באנרגיה, תמיכה מעשית ורגשית מבני המשפחה, החברים והרופא, הם צעדים יעילים ביותר.

אולי יעניין אותך גם:

שיקום בבית לחולי טרשת נפוצה

בית חולים שיקומי לשיקום חולי טרשת נפוצה

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן