זייטיגה Zytiga – תרופה לסרטן הערמונית

בלוטת הערמונית חיונית לפוריות בגברים. היא סמוכה לשופכה ולפי הטבעת. בצעירים, תפקודה לרוב תקין ולרוב לא יופיע גידולזייטיגה Zytiga - תרופה לסרטן הערמונית סרטני. במקביל לכך, על פי ההערכות, סרטן הערמונית נפוץ יחסית בקרב גברים מבוגרים.אפשר לחיות איתו לאורך זמן מבלי לחוש בתסמינים כלשהם מפני שהתפתחותו איטית מאוד בהשוואה לסוגים אחרים של סרטן. אך כמו גידולים אחרים, לעיתים המחלה עלולה לתקוף מהר ואף להביא לגרורות. תרופה נפוצה המגלה יעילות נקראת זייטיגה (Zytiga). השפעתה, התופעות המלוות את השימוש בה, המינון המתאים, אלה עובדות שמומלץ לגברים להכיר ולדעת.

זייטיגה – כך תרופת המרשם החדשה מחסלת תאים סרטניים

בשל מנגנון הפעולה של התרופה והשפעותיה על הגוף (ולא רק על תאי הסרטן), יש ליטול אותה אך ורק עם קבלת מרשם רפואי. לרוב, ימליץ הרופא על שימוש בזייטיגה במקביל למתן סטרואידים בכדי לנטרל תופעות לוואי אפשריות (כגון שינויים בלחץ דם, חוסר במינרלים). התרופה נמצאה יעילה למדי בחיסול תאי סרטן, במקביל להשפעות נוספות. השפעות אלה, שנחשבות לקטלניות עבור תאי סרטן בערמונית, כוללות גם שינויים הורמונליים כדוגמת הפסקת ייצור הורמון המין טסטוסטרון. ההשפעה הזאת, הקשורה גם לפעילות הבלוטות ומערכת ההורמונים בגוף איננה ניתנת לשינוי ולכן, חיוני להקדים ייעוץ רפואי להתחלת השימוש. לעיתים ימליץ הרופא למטופל ליטול תרופות נוספות שנועדו לייעל את שיכוך הפעילות ההורמונלית המקבילה להרס תאי הסרטן בערמונית.

לאיזו אוכלוסייה מיועדת זייטיגה?

השימוש מיועד לגברים המאובחנים כחולי סרטן הערמונית אולם אין זה אמצעי ראשון או יחיד לטיפול. התרופה מוכרת בישראל בסל הבריאות ולכן היא מוצעת למבוטחי הקופות הזקוקים לה ואשר לא נמצאו מתאימים לטיפול כירורגי (ניתוחי). מרבית החולים המקבלים את המרשם הינם כאלה שאובחנו כבעלי גרורות ושטיפולים בעלי השפעה הורמונלית פחות דרסטית לא צלחו. בשל ההשפעות ההורמונליות, נדרשת זהירות שלא לחשוף נשים או ילדים לתרופה. בין היתר, מכיוון שהחומרים הפעילים עלולים להיפלט ביחד עם נוזל הזרע, גברים המקיימים יחסים חייבים לנקוט מין בטוח, עם קונדום.

מתי יש ליטול את התרופה? ולמי זייטיגה עשויה להזיק?

את התרופה חייבים ליטול על בטן ריקה. כמו כן, אין לאכול לאחר נטילתה. מלבד נשים וילדים שאסור עליהם השימוש בתרופה כזאת, גם חולים מסוימים צריכים לנקוט זהירות. חולים לבביים, חולי טרשת עורקים, בעלי תפקודי כבד לקויים או מחלות בבלוטות עלולים לסבול מתופעות לוואי והשלכות קשות ביותר. יש לדווח על כל אלה לרופא המטפל. השימוש עלול להביא לעליה בלחץ הדם, ולכן חולי לב חייבים להימצא במעקב רפואי תוך שימוש בתכשיר. כמו כן, התרופה עשויה לגרום לבצקות, עוויתות, הפרעות קצב, סחרחורות, כאבים. בכל מצב שבו תסמינים כאלה מופיעים, הדיווח לרופא צריך להיות בהקדם.

האם יש לזייטיגה מינון מקובל?

שיעורו של סרטן הערמונית באוכלוסייה עולה דרמטית עם הגיל (כמובן, בגברים בלבד). נמצא קשר גנטי ומשפחות שבהן מוכרים חולים יחסית צעירים, הסיכוי לפתח את המחלה בגיל צעיר יותר עולה. לעיתים, המחלה תאובחן בעקבות שינויים במערכת השתן, בשל לחץ הערמונית המוגדלת על השלפוחית. בנוסף, חלק מהגברים מדווחים על כאבים במתן שתן. חשוב לומר שלא כל תסמין שכזה מחייב שמדובר על גידול סרטני (יש גם מצבים שפירים). על כל פנים, עבור החולים, התרופה משווקת בטבליות בנות 250 מיליגרם האחת. לרוב, יש ליטול 4 ביום, ביחד עם תרופה הסותרת ומונעת את מרבית תופעות הלוואי המוכרות. מכיוון שלאחר נטילת התרופה נדרש צום מאוכל בן כשעה, כדאי לתכנן מראש את זמני השימוש.

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן