החיים עם מחלת טרשת נפוצה

התמודדות עם טרשת נפוצהכשזה מגיע לבחינת ההתמודדות היומיומית עם טרשת נפוצה, יש חדשות טובות וחדשות רעות. החדשות הרעות הן כי לא קיימת כיום תרופה למחלה. יחד עם זאת, החדשות הטובות הן תוחלת החיים עם המחלה, אשר אינה קטלנית למעשה ואינה מדבקת, ומאפשרת אורך חיים זהה לאוכלוסייה הכללית.

יש להבין כי אבחנה קלינית של טרשת נפוצה עלולה לקחת שנים. נוירולוגים בדרך כלל מבצעים בדיקות אבחון דוגמת MRI לבדיקת פוטנציאל תגובה. אם אדם חושד במחלה אך אינו בטוח, אל לו להסס לשאול שאלות ולברר על התחושות והתסמינים. חשוב מאוד שלא להניח לתסמינים להתמשך ללא חקירה נוספת.

התמודדות יומיומית עם המחלה

אופן ההתקדמות של טרשת נפוצה משתנה מאדם לאדם הנתונים מהאגודה הלאומית של טרשת נפוצה מדווחים כי כעשרים אחוזים מהחולים לא יחוו תסמינים כלל, או שיחוו תסמינים קלים בלבד, לאחר האבחנה הקלינית הראשונה. כעשרים אחוזים יחוו תסמינים מתקדמים של המחלה, ורוב החולים יחוו תסמינים בינוניים של המחלה.

התסמין העיקרי של טרשת נפוצה הוא קשיי בליעה אשר עלולים להוביל לפאניקה. הבעיות עלולות להיות קבועות לטווח הארוך או להופיע בהתקפים בודדים. כך או אחרת, יש לתת את הדעת לבעיות אלו, שכן דלקת ריאות עלולה להיגרם באמצעות בעיות בליעה, במיוחד בשלבים המתקדמים של המחלה.

המאפיינים הנפוצים האחרים של טרשת נפוצה כוללים עייפות, חולשה, עוויתות, בעיות בשיווי משקל, מגבלות תנועה, בעיות בשלפוחית השתן והמעיים, חוסר תחושה, אובדן ראייה, רעד וסחרחורת. לא כל התסמינים חלים על כל החולים, והתסמינים והסימנים עשויים להיות מתמשכים או להופיע מעת לעת.

ניהול אורח חיים תקין

עד לפני שנים לא רבות אנשים שאובחנו עם טרשת נפוצה דיווחו כי אינם מסוגלים להקפיד על פעילות גופנית. רופאים ומטפלים מסבירים כי הקפדה על פעילות גופנית קבועה מונעת את החמרת המחלה, בשל העלייה בטמפרטורת הגוף הנגרמת באמצעות מאמץ.

לכן יש לקבל מפיזיותרפיסט הנחיות לשגרת פעילות גופנית סדירה ובטוחה. מחקר חדש מוכיח יתרון גם בפעילות מתונה, והמטפלים יכולים להציע סדרת תרגילים קצרים של הליכה או רכיבה על אופניים, עם הפוגות קצרות למנוחה, על מנת לשפר את איכות החיים.

חשיבות הטיפול המוקדם בטרשת נפוצה הוא קריטי, ומעכב התרחשות נכות באמצעות הפחתת הפגיעה במערכת העצבים. טיפול תרופתי, בשילוב עם שיטות ריפוי אלטרנטיביות והתאמת הבית, מובילים להשגת תוצאות טובות ביותר.

קיימות ראיות מדעיות ליתרונות בריאותיים של החולים המקפידים על שינוי התזונה. אכילה נכונה באופן עקבי משך תקופת זמן מסייעת אף בהפחתת העייפות, שיפור בעיות בשלפוחית השתן והמעיים, הגברת האנרגיה ומניעת איבוד מסת עצם. התזונה משפיעה לטובה גם על הבריאות הנפשית והרגשית, כולל שיפור הזיכרון והריכוז.

היבט איכות החיים

חולים בטרשת נפוצה נאלצים להתמודד עם בעיות הקשורות לעיכוב איכות החיים. תסמיני המחלה גורמים לכאב וחוסר נוחות, למרות שרוב התסמינים אינם גורים לנכות קשה. כשני שלישים מהאנשים שאובחנו עם המחלה מסוגלים ללכת ללא כיסא גלגלים כשני עשורים לאחר האבחון.

יחד עם זאת, חלק מהחולים זקוקים לקביים או סיוע של מקל הליכה על מנת לשמור על יכולת התנועה. אחרים משתמשים בקטנוע או כיסא גלגלים חשמלי על מנת להתמודד עם קשיי עייפות או איזון.

באמצעות הבנת חלק מהשינויים הפסיכולוגיים המלווים את המחלה, ניתן לקחת חלק פעיל על מנת להגיע למצב נפש בריא יותר. פסיכותרפיה או ייעוץ, כמו גם שמירה על קירור הגוף הן דרכים להקלת הלחץ.

יש המעדיפים חלופות טיפול, כולל טכניקות הרפיה של פעילות גופנית, יוגה, עיסוי, מדיטציה, ביופידבק ומוסיקה. על מנת ללמוד את הדרכים להתמודדות עם הלחץ הבלתי נמנע, חולי טרשת נפוצה חייבים לדעת כיצד להתמודד עם המתח המוביל למצוקה נפשית והשינויים, אשר עלולים לפגוע ביכולת להתמודד עם האירועים והאנשים בחיים.

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן