כניסה ושמירת הריון לסובלות ממחלת אפילפסיה

הריוןנשים הסובלות מאפילפסיה הנכנסות להיריון, צריכות להימצא תחת מעקב רפואי צמוד וזאת כיוון שהאפילפסיה והתרופות המשמשות לטיפול במחלה עשויות לסכן את ההיריון ואת העובר.

אחת הבעיות המרכזיות הקשורות לאפילפסיה בהיריון הן בראש ובראשונה עלייה בתדירות ההתקפים האפילפטיים ובנוסף לכך היווצרות מומים בעובר.

הממצאים המחקריים בנוגע לשכיחות סיבוכי ההיריון אינם אחידים בין המחקרים השונים, אך חשוב להיות ערים לכך שישנו סיכוי לעלייה בתדירות ההתקפים במהלך ההיריון.

ההשפעה של ההיריון על המטבוליזם של התרופות לטיפול באפילפסיה

ההיריון עצמו עלול לגרום לשינויים מסוימים במטבוליזם של תרופות שונות נגד פרכוסים. כמו כן נראה שהעלייה בשכיחות של הפרכוסים האפילפטיים במהלך ההיריון קשורה בדרך כלל למינון תרופתי תת טיפולי הנגרם על רקע אחד או יותר מהגורמים הבאים:

  • בחילות והקאות במהלך ההיריון יכולות לגרום להחמצת הנטילה של התרופה.
  • סותרי חומצה לטיפול בצרבת ותנועתיות ירודה במעי מפחיתים את הספיגה של התרופות.
  • העלייה בנפח הדם במהלך ההיריון עלולה לגרום לכך שריכוז התרופה בדם יהיה נמוך מהרגיל.
  • ישנן נשים המפסיקות ליטול את התרופות על דעת עצמן, כיוון שהן חוששות שמא הן בעלות השפעה שלילית על התפתחות העובר.
  • קצב המטבוליזם של התרופה עלול להתגבר בשליה, בפלזמה ובכבד.
  • ריכוז התרופה החופשית בדם גבוה יותר על רקע הירידה בריכוז האלבומין.
  • הסף לפרכוס יכול לרדת במהלך הלידה עצמה ובמהלך ההיריון כתוצאה מכאבים, אוורור יתר, חוסר שינה ועייפות.

השפעת התרופות השונות על העובר

באופן עקרוני נראה כי ככל שהאישה ההרה נוטלת יותר תרופות, כך הסיכון למומים בעובר גבוה יותר. אי לכך, אם ישנו צורך לבצע שינוי בטיפול התרופתי, יש לתת עדיפות להגדלת המינון של תרופה אחת על פני הוספה של תרופה נוספת. המומים המולדים השכיחים ביותר המופיעים בתינוקות של חולות אפילפסיה הם מומים במבנה האנטומי של הפנים המופיעים בתינוקות אלה בשכיחות גבוהה פי 10 בהשוואה לאוכלוסייה הכללית ומומי לב מולדים.

בעוברים של עשרה עד עשרים אחוז מהנשים הנוטלות Phenobarbital מופיעים מומי שסעים בפנים, מומים בדרכי השתן ומומי לב ואילו בקרב אחוז אחד עד שני אחוזים מהתינוקות של נשים הנוטלות Carbamazepine מתפתחת תסמונת Hydantoin עוברית הכוללת משקל לידה נמוך, תת התפתחות של קצות האצבעות, מומי שסעי הפנים, מומי לב ומומים נוספים בפה ובפנים.

Valproic acid גורמת להיווצרות פגמים בתעלה העצבית באחוז אחד עד שני אחוזים כשסך הכול ללא קשר לסוג התרופות הניטלות במהלך ההיריון, עד עשרה אחוז מהתינוקות לנשים אפילפטיות יסבלו במהלך חייהם מהפרעה פרכוסית.

ייעוץ לפני הכניסה להיריון

אישה החולה באפילפסיה המעוניינת להיכנס להיריון תפיק תועלת רבה מפנייה לייעוץ טרום הריוני. הייעוץ מיועד לספק מידע בנוגע לטיפול התרופתי במהלך ההיריון ולמניעת הפסקת הטיפול באופן עצמאי ללא אישור. טיפול במינון של ארבעה מיליגרם חומצה פולית לפני ההיריון מפחית בצורה משמעותית את שיעור המומים המולדים בתינוקות של חולות אפילפסיה.

כמו כן חשוב להישאר תחת מעקב רפואי במהלך ההיריון. בעיקר יש למנוע בחילות והקאות על מנת שלא לפגוע בספיגה של התרופות, להימנע באופן מיוחד מחשיפה לגירויים שעשויים לגרום להתפרצות התקפים, לוודא שהטיפול התרופתי לא שונה באופן עצמאי על דעת המטופלת ועוד.

מעבר לכל זה, חשוב לבצע סקירת מערכות בעוברים של נשים חולות אפילפסיה על מנת לשלול מומים. יש לציין כי מעקב אחרי רמת התרופה בדם לא יספק ממצאים מהימנים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבמהלך ההיריון ריכוז האלבומין יורד, מה שגורם לכך שריכוז התרופה החופשית יהיה גבוה יותר.

 

אולי יעניין אותך גם:

אפילפסיה והפלה בכדורים: מדוע זה בלתי אפשרי וכיצד ניתן לעבור את ההליך בשלום?

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן