טרשת נפוצה שמתפרצת בגיל מאוחר

טרשת נפוצה בגיל מבוגרטרשת נפוצה (MS), היא מחלה עצבית המגיעה לשיאה בגילאים מאוחרים. היא מתחילה מוקדם יותר בחיים, בדרך כלל בין גילאי עשרים וארבעים, ומחמירה בהדרגה.

כשאדם עם טרשת נפוצה מגיע לגיל מבוגר, המחלה עלולה להגיע לנקודה שבה היא גורמת לחולשת שרירים בלתי הפיכה, או לשיתוק וסיבוכים מתישים אחרים.

סיכונים אלו מסבכים יותר את המגבלות הקשורות לגילאים מבוגרים, וקשישים עם המחלה זקוקים במקרים רבים לתמיכת המשפחה או בני הזוג, או לטיפול סיעודי ביתי. למרות שזוהי מחלה חשוכת מרפא, חשוב שחולים צעירים בטרשת נפוצה יקבלו טיפול על מנת למנוע סיבוכים הפוגעים מאוחר יותר בחיים, גם אם התסמינים מתונים.

התפרצות טרשת נפוצה בגילאים מאוחרים: אתגרי אבחון

כשמונים אחוזים מחולי טרשת נפוצה חווים עייפות, אך בהשפעות חלקיות, היות ורוב החולים מתחילים לפתח את התסמינים בגילאי עשרים או שלושים, ולכן קביעת האבחון המדויק עשויה להיות קשה יותר בקרב אנשים מעל גיל שלושים. אבחון טרשת נפוצה הפוגעת בשלב מאוחר בחיים הוא משימה מורכבת היות והתסמינים עשויים לחקות מצבים נוירולוגיים אחרים שהופכים להיות נפוצים יותר עם הגיל.

תסמינים דמויי טרשת נפוצה עשויים לכלול שבץ, מחלת לו גריג, מחלת פרקינסון או דמנציה. ולעתים תסמיני טרשת נפוצה מאוחרת עשויים להיות מבולבלים עם סימני הזדקנות נורמלית. לדוגמא, בבדיקת אבחון מרכזית של MRI, רופאים עשויים שלא לזהות את הנזק לחומר הלבן הנמצא בטרשת נפוצה, ומייחסים את השינויים המוחיים למחלות כלי דם האופייניות לגילאים מבוגרים.

ניסויים קליניים על חולי טרשת נפוצה מבוגרים

הטיפול במבוגרים עם טרשת נפוצה עשוי להיות מאתגר בשל היעדר הנחיות מבוססות ראיות מדעיות פרטניות לקבוצת הגילאים המבוגרים. הגיל הממוצע של המשתתפים בניסויים קליניים משמעותיים ראשונים לטיפולים לטרשת נפוצה, היה 35, ולא בוצעו מחקרים על מבוגרים מעל גיל חמישים או 55.

מחקרים עדכניים יותר הגדילו את גבולות גילאי המשתתפים לגילאי שישים או 65. בנוסף, אנשים מבוגרים נוטים יותר לסבול מתחלואה הנובעת ממצבים בריאותיים שונים, ומסיבה זו, הם הורחקו מניסויים קליניים רבים.

הטיפול מכוון לשיפור תפקוד מערכת החיסון

תרופות משמשות לטיפול בהתקפים חמורים, מאטות את התקדמות המחלה ושולטות על תסמיני טרשת נפוצה או סיבוכיה. מטרת התרופות המשמשות להתקפים חמורים, כגון סטרואידים, היא להפחית את תפקוד המערכת החיסונית, אך לפרקי זמן קצרים בלבד.

התרופות השונות להאטת התקדמות טרשת נפוצה בגילאים מבוגרים מכוונות להשפעה על המערכת החיסונית, כמו גם למניעה מתאי חיסון לתקוף את נדן העצבים, לכידת תאים בבלוטות הלימפה, או עיכוב תנועת תאים חיסוניים דרך הגוף. התרופות החיסוניות משמשות לעתים לטווח הארוך בלבד, על מנת להאט את התקדמות המחלה.

תרופות אחרות משמשות לטיפול ובתסמינים מהם סובלים קשישים, כגון נוקשות שרירים, בעיות מעיים ושלפוחית השתן, ודיכאון. פיזיותרפיה לטווח הארוך נקבעת לחולי טרשת נפוצה מבוגרים, לטיפול בבעיות שרירים, והתרגילים השונים מסייעים גם להקלת קשיחות השרירים.

אורח חיים בריא יכול לעזור

אנשים מבוגרים הסובלים מטרשת נפוצה, שלא הצליחו לשפר את מצבם באופן משמעותי באמצעות תרופות, יכולים, במקביל, לנקוט בגישות אורח חיים בריא. הקפדה על פעילות גופנית קבועה, הכוללת רכיבה על אופניים נייחים במשך כשעה, כמו גם הקפדה על תזונה בריאה הכוללת דיאטה ים תיכונית, הם שינויים המובילים לחיזוק הגוף.

חשוב מאוד להקפיד על פעילות ככל הניתן. טרשת נפוצה הפוגעת מאוחר בחיים עלולה להוביל לדיכאון אם לא יוצאים מהבית, מתחברים עם אנשים אחרים, ומפעילים את הגוף. מומחים מסכימים שהקפדה על תזונה בריאה, פעילות גופנית, הקפדה על מנוחה מספקת והתמודדות יעילה עם מתחים, מסייעת למבוגרים עם טרשת נפוצה, לשמור על איכות חיים טובה.

אולי יעניין אותך גם:

בית חולים שיקומי לשיקום חולי טרשת נפוצה

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן