האם טיפול ביופידבק המבוסס על EEG עוזר לחולי אפילפסיה?

18117869_xxlביופידבק המבוסס על EEG הוא טיפול שפותח בשנות ה- 60 המוקדמות, המשמש לטיפול בחולי אפילפסיה על צורותיה השונות. למרות שבמחקרים רבים נמצא כי מדובר על טכניקה טיפולית יעילה מאוד, שהראתה תוצאות טובות במגוון רחב של תסמונות אפילפטיות, השימוש בה לא הפך לנפוץ במיוחד. ישנם גורמים רבים לכך כשבין היתר מדובר בעובדה שהשיטה דרשה מהמטופלים השקעה מרובה של זמן, שלא הייתה זמינה לחולים ושהעלות שלה הייתה גבוהה מאוד.

בעת האחרונה חלו מספר שינויים בשיטה, אך נראה כי ישנה שונות רבה בכל הקשור ליעילות שלה בקרב החולים. כך לדוגמה ישנם כאלה שחשים שיפור דרמטי תוך מספר פגישות טיפוליות בלבד בעוד שישנם כאלו החשים בשיפור רק לאחר 80-100 פגישות. בין כך ובין כך, מדובר בטכניקה שלא עומדת לבדה, אלא מהווה אלמנט אחד במכלול הטיפולים הניתן לחולים.

ביופידבק על קצה המזלג

משוב ביולוגי או ביופידבק הוא טכניקת טיפולית שבה עושים שימוש במערכות ממוחשבות לצורך ניטור של תגובות פיזיולוגיות לגירויים שונים. כך לדוגמה ניתן לחבר את המטופל למערכת המספקת מידע גרפי בנוגע לקצב פעימות הלב שלו בזמן חשיפה לגירויים מאיימים. באופן הזה מאפשרים למטופל להכיר את התגובות הפיזיולוגיות שלו לגירויים שונים ומסייעים לו לשלוט בתגובות באמצעים שונים.

הטכניקה מבוססת על שלושה שלבים עוקבים בסיסיים: איתור של אותות ביולוגיים שונים והגברה שלהם (למשל נשימה, דופק, מוליכות חשמלית של העור, מתח שרירי, חום הגוף וכיוצא בזה), המרה של האותות לאינפורמציה נוחה לעיבוד, בדגש על תצוגה חזותית כשבדרך כלל המידע מוצג על גבי צג מחשב והצגה של המידע למטופל בזמן אמת.

כיצד מתנהל טיפול ביופידבק המבוסס על EEG?

ביופידבק המבוסס על EEG, הנקרא בקיצור נוירופידבק, הוא טיפול שבמהלכו המטופל מחובר למכשיר EEG (רשמת מוח חשמלית או אלקטרואנצפלוגרם). בזמן אמת.

הטיפול כולל שני שלבים, כאשר בשלב הראשון מאבחנים את הדפוסים הלא תקינים ואת המוקד הלא תקין במוח, על מנת שניתן יהיה לבנות את התכנית הטיפולית. בשלב השני, המבוצע בהדרגתיות, נעשה שימוש במשחק וידאו או בסרט המוקרן למטופל. המטופל למעשה מחובר לאלקטרודות המוצמדות לקרקפת שלו במהלך הבדיקה וכל אימת שמכשיר ה- EEG מזהה דפוס פעילות חשמלית לא תקין, המסך עליו מוקרן הסרט מופעל ובעקבות זאת המוח חוזר לדפוס החשמלי התקין.

כאשר הפעילות החשמלית חוזרת למצב התקין שלה, המסך נכבה וחוזר חלילה. על ידי כך ניתן בצורה הדרגתית באמצעות התניה אופרנטית לאפשר למטופל לתרגל ייצור של גלי מוח בדפוסים הנכונים. יש לציין כי נעשה שימוש בנוירופידבק לטיפול גם בסובלים מתסמונות הספקטרום האוטיסטי, הפרעות חרדה, הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות ועוד.

מה הם היתרונות והחסרונות של השיטה?

היתרון המרכזי של השיטה בא לידי ביטוי בכך שמדובר בשיטה טיפולית שאינה פולשנית. כמו כן, נמצא כי השיטה סייעה רבות לחולי אפילפסיה העמידה לטיפולים התרופתיים.

החיסרון המרכזי של השיטה בא לידי ביטוי בראש ובראשונה בכך שמדובר בטכניקה המחייבת היענות גבוהה מאוד לטיפול והשקעה של זמן ואנרגיה מצד המטופל. זאת כמובן בניגוד למשל לטיפול התרופתי או הניתוחי. רק כדי לסבר את האוזן, שמונים פגישות שבועיות הן עניין מקובל מאוד בתחום הנוירופידבק.

תופעות הלוואי של השיטה כוללות שינויים בהתנהגות, אי שקט, הפרעות שינה ועוררות יתר. עם זאת, מדובר בתופעות המיוחסות לפרוטוקול טיפולי שגוי.

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן