אקסטנדי Xtandi – תרופה לסרטן הערמונית

מלבד סרטן הריאות, סרטן הערמונית הינו הנפוץ ביותר בקרב גברים. הוא נחשב כמחלה של מבוגרים אולם בדיקות סקר ואבחוןאקסטנדי Xtandi - תרופה לסרטן הערמונית מתקדמות מגלות כי המחלה מתחילה בגילאים צעירים יותר מכפי שחשבו בעבר. תרופת אקסטנדי, שאושרה לשימוש בישראל מציעה פתרון עבור חלק מהחולים המאובחנים. נסביר על אופן השימוש בתרופה, השפעותיה, יתרונות וחסרונות.

עד כמה נפוצה Xtandi בעולם?

התרופה, Xtandi, נחשבת לחדשה יחסית על מדף התרופות. יחד עם זה, השפעותיה ותועלותיה כבר נחקרו במידה די ניכרת. קשה לקבל נתונים מאומתים על השימוש בישראל, אולם קיימת סטטיסטיקה על היקף השימוש בארה"ב. על פי נתונים אמריקניים רשמיים, מאז אושרה התרופה לשימוש על ידי מנהל התרופות והמזון (FDA), השתמשו בתרופה מעל ל-150 אלף חולים בסרטן הערמונית בשש השנים האחרונות. על מנת לשים את הדברים בפרספקטיבה הנכונה, מדי שנה מתבשרים כמיליון ויותר גברים בעולם על המחלה.

לצי נועדה Xtandi?

התרופה איננה נחשבת לתרופת קו ראשון. היא נועדה על פי ההגדרה לחולים המאובחנים כבעלי סרטן בבלוטה, עם ליווי של גרורות. לטיפול בחולים ללא גרורות קיימים טיפולים אחרים, למשל על בסיס טיפולי הורמונים או תכשירים כגון אפלוטומייד (שמעכבים די ביעילות את הגרורות).

האם התרופה מביאה לריפוי?

המחלה מתעצמת כתוצאה מפעילות הורמונלית ברמה התאית. מטרתה של התרופה להקטין את פעילות ההורמונים על תאי הסרטן. אונקולוגים מסבירים כי כתוצאה מכך מתקשים התאים החולים להתחלק ולהכפיל את מספרם. בקרב חלק מהחולים, ניתן לראות השפעה יפה של חיסול חלק מהתאים הסרטניים. לא ניתן לומר כי התרופה מביאה לריפוי טוטאלי אולם היא בהחלט משפרת את השרידות ומאריכה בצורה בדוקה סטטיסטית, את תוחלת החיים של החולים.

אילו עדויות מדעיות ואמפיריות תומכות בתרופה?

מחקרים ראויים לציון ביקשו לבדוק את יעילותה והשפעותיה של התרופה. מחקר שפורסם לא מכבר, עקב אחר הטיפול שניתן בכ-200 חולים. מרבית החולים לא קיבלו טיפול כימותרפי. יותר מ-100 מטופלים שקיבלו את התרופה נותרו בחיים לאחר 8 חודשים. נדגיש שהתרופה ניתנת לגברים שבהם המחלה הגיעה לשלב מתקדם ביותר. כלומר, כאלה שלא הגיבו כלל לטיפולים אחרים, לרבות טיפולים הורמונליים (להפחתת טסטוסטרון או סירוס כימי).

אילו אזהרות מיוחדות נלוות לשימוש בתרופה?

לתרופה השפעה הורמונלית חזקה ואף בלתי הפיכה. על כן, יש להרחיק מילדים. זאת ועוד, אין לקיים יחסי מין לא מוגנים ואסורה הכניסה להיריון מגבר בפרק הזמן בו הוא נוטל את התרופה. עבור חולים באפילפסיה, מי שלקו בשבץ או סובלים מפרכוסים, חולי כבד, חולי כליות, יש להתייעץ עם הרופא או האונקולוג לפני תחילת השימוש.

האם יש תופעות לוואי לאקסטנדי?

התרופה, ממשפחת מעכבי האנדרוגנים מסייעת להאריך את חייהם של חולים בשלב מתקדם של המחלה. מעניין לציין כי למרות שהאזהרות על השימוש בתרופה מציינות עוויתות או פרכוסים, מדענים דיווחו כי 220 משתתפי מחקר שנטלו אותה לא סבלו מכך כלל. לצד פרכוסים, עלולים החולים לחוש עייפות ניכרת, חוסר תיאבון, השפעה על המפרקים, רגישויות בעור ובפנים, נפיחות ובצקות, סחרחורת, חולשה, קשיי שינה, קושי להתרכז. התרופה מאושרת לשימוש, מוכרת בסל התרופות אך השימוש מחייב זהירות והתייעצות עם האונקולוג.

מהו המינון המומלץ של Xtandi?

את התרופה נוטלים אחת ליום, לרוב 160 מיליגרם. על פי החלטת רופא, ניתן ליטול מינון אחר בהתחשב במצב המחלה והשפעות הלוואי המורגשות. מינון מופחת נקבע על פי מחלות רקע נוספות ובכדי לנטרל או להפחית השפעות בין תרופתיות ידועות.

מקורות:
https://www.clalit.co.il/he/medical/pharmacy/Pages/medicines.aspx?idd=8451
https://www.xtandi.com/

 

 

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן