תכשיר אפלוטומייד לחולי סרטן הערמונית

סרטן הערמונית, הנפוץ ביותר בגברים מקרב כל סוגי הסרטן, מאובחן על פי רוב בגברים מבוגרים. על מנת להבין עד כמה שהוא נפוץ, הכירו את התכשיר אפלוטומייד לחולי סרטן הערמוניתקחו בחשבון את הנתון הגלובלי הבא: מדי שנה, מאובחנים בעולם מעל למיליון מקרים חדשים. זאת ועוד, מסיבות שונות, מעריכים כי מספר זה צפוי לגדול עוד יותר. מתוך התרופות, הטיפולים והתכשירים הקיימים כיום לטיפול במחלה, נציג הפעם את אפלוטומייד. נסביר את הרקע לחשיבות התכשיר, כיצד הוא קשור לבדיקת PSA Prostate specific antigen) PSA) ובאיזה אופן הוא מועיל לחולים. כמו כן, נגלה מהו המינון המקובל, למי הוא מיועד על פי סל התרופות ואילו השפעות לוואי עשויות להתלוות אל השימוש בו. לפני השימוש כדאי להיוועץ באונקולוג.

הרקע לעליית קרנו של תכשיר אפלוטומייד

לפני שנסביר על התכשיר אפלוטומייד, ראוי להציב את הדברים בפרספקטיבה נכונה. בזכות בדיקות סקר יעילות שמציעה הרפואה המודרנית, היכולת לזהות סרטן הערמונית בגברים הולכת ומשתפרת. ההצלחה בזיהוי סימנים מוקדמים בגברים צעירים יותר ראויה לציון. עובדה היא כי לצד סרטן הריאות, סרטן בערמונית הוא מהקטלניים ביותר. ככל שמצליחים (ואכן מצליחים) לאבחן יותר גברים חולים, כך נזקקים יותר לתכשירים וטיפולים איכותיים.

מהו הקשר בין בדיקת PSA לבין אפלוטומייד?

תכשיר אפלוטומייד המיועד לחולי סרטן הערמונית הינו אמצעי חדש יחסית, המיועד לחולים שמצאו אצלם רמות עולות של PSA, ללא נוכחות של גרורות. ומהו בעצם מדד ה-PSA: מדובר בחלבון, אנטיגן, אשר מופרש על ידי הערמונית. הפרשה ניכרת עלולה, גם אם לא חייבת בהכרח, להעיד על קיומה של המחלה ושל תאים סרטניים. על הרופא לשלול נוכחות של סיבות אחרות, שעל קיומן יכול להעיד האנטיגן. למשל, דלקת בערמונית, זיהומים וגורמים אחרים עלולים לגרום להפרשה. הממצאים המדעיים מעלים שככלל, רמות גבוהות של חלבון זה, מנבאים את קיומה של המחלה בצורה טובה מאוד. ולאחר שזוהתה המחלה, נמצא כי תכשיר אפלוטומייד מראה יעילות במיוחד כאשר הפרשת החלבון נמצאת בעליה.

מה היתרון המרכזי של אפלוטומייד?

הדגשנו כי התכשיר נועד בעיקרו של דבר לחולים מאובחנים, אשר נמצא כי הסרטן טרם שלח גרורות לאברים אחרים. דגש זה יהיה מובן יותר כאשר נוסיף שמטרתו של התכשיר הינה לאו דווקא להביא לריפוי בשלב זה של המחלה כי אם להצליח למנוע את הופעת הגרורות. מחקר גדול שנעשר במשך כ-5 שנים מצא שגברים שלא השתמשו בתכשיר (קיבלו תרופת דמה) סבלו מגרורות בתוך פרק זמן מהיר כמעט פי שלוש לעומת האחרים, שקיבלו את התכשיר. אופן טיפול זה נמצא יעיל למדי כאשר החולה לא חווה הטבה במצבו על בסיס טיפולים הורמונליים מקובלים.

האם אפלוטומייד נכלל בסל הבריאות?

התכשיר נכנס בישראל לסל הבריאות, עבור חולי סרטן שעומדים בקריטריונים (דהיינו ללא גרורות ולאחר סיום טיפול הורמונלי). התכשיר מונע כניסת הורמון המין הגברי אל התאים הסרטניים. פעולה זאת מסייעת לעכב את פעילות התאים החולים, כך שקשה להם להוסיף ולהתחלק ולשלוח גרורות. התכשיר ניתן בכדורים, לרוב בהיקף כולל של 240 מ"ג ליום (ניתן בכמה כדורים). במידה וקיימת התלבטות האם להשתמש או לא להשתמש בתכשיר זה, כדאי להתייעץ עם האונקולוג לקבלת מידע נוסף.

אילו השפעות לוואי עלולות להופיע בשל השימוש בתכשיר?

השפעות הלוואי של התכשיר עשויות לכלול סחרחורת, עייפות, פריחה. חלק מהאנשים עשויים לחוש ירידה בחוש הטעם. במידה והשפעות הלוואי קשות (מה שבדרך כלל לא קורה), מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל בשל השפעה אפשרית על בלוטת התריס.

מקורות:

http://www.lwpc.org.il/%d7%aa%d7%9b%d7%a9%d7%99%d7%a8-%d7%97%d7%93%d7%a9-%d7%9c%d7%93%d7%97%d7%99%d7%99%d7%aa-%d7%94%d7%95%d7%a4%d7%a2%d7%aa%d7%9f-%d7%a9%d7%9c-%d7%92%d7%a8%d7%95%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%9c%d7%97%d7%95%d7%9c/

https://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=12288

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן