אפילפסיה ותעסוקה

אפילפסיה ותעסוקהאיכות החיים של חולי אפילפסיה מושפעת במידה רבה מאוד מהצמצום באפשרויות התעסוקה הפתוחות בפניהם כאשר באופן כללי בקרב חולי אפילפסיה שיעורי האבטלה גבוהים יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. למעשה שכיחות האבטלה בחולי אפילפסיה הסובלים לפחות אחת לשנה מהתקף חמור, גבוהה פי 2 משכיחות האבטלה באוכלוסייה הכללית. מטבע הדברים ניתן לראות שכיחות גבוהה במיוחד גם כן בחולי אפילפסיה מבוגרים הסובלים ממחלה קשה העמידה לטיפולים התרופתיים.

השכיחות הגבוהה של האבטלה בקרב חולי האפילפסיה קשורה לגורמים נוספים המהווים את מנת חלקם של החולים. בין היתר מדובר על גורמים כמו למשל סטיגמות, פחדים וחששות בנוגע לעמדות המעסיק והעובדים במקום העבודה, בידוד חברתי, תפקוד חברתי לקוי, מיומנויות חברתיות לקויות ועוד.

האם חולה אפילפסיה מחויב לדווח על מחלתו למעסיק?

אחת השאלות שמעסיקות חולי אפילפסיה רבים, בדומה לחולים אחרים הסובלים מבעיות רפואיות כרוניות, היא האם החוק בישראל מחייב אותם לדווח על מחלתם למעסיק לפני הקבלה לעבודה. באופן עקרוני הכלל המנחה בסוגיה המורכבת הזו פשוט יחסית: כל עוד המחלה ממנה סובל העובד או המועמד לעבודה לא מעמידה את העובדים האחרים בסיכון, הרי שאין חובה לדווח על המחלה.

החובה שחלה על העובד נקראת חובת תום לב. הכוונה היא לכך שאם העובד מעיד על כך שהוא מסוגל לבצע את העבודה, למלא תפקיד מסוים או להתמיד במשימה מסוימת, עליו להציג מצג אמת בלבד. כל עוד העובד מאמין באמת ובתמים כי הוא מסוגל לעמוד באופן מלא בדרישות העבודה והמעסיק, לא חלה עליו החובה לדווח על דבר מחלתו.

מה קורה במצב שבו המחלה התפתחה לאחר הקבלה לעבודה?

לעובד שלקה באפילפסיה ישנו אינטרס ברור לדווח על מחלתו למעסיק, שכן דיווח על מחלה כרונית יקשה על המערכת לפטרו. כמו כן עובד שסובל מירידה בתפקוד על רקע מחלה זכאי לתנאים מיוחדים הכוללים בין היתר התאמה אישית של סביבת העבודה או זכויות אחרות השמורות לעובדים עם מוגבלויות. במקרים החמורים ביותר, ייתכן אף שהמעסיק יציע להוציא את העובד ממקום העבודה לפנסיית נכות.

חובת הדיווח החלה על נהגים

אמנם חולי אפילפסיה יכולים למלא מגוון רחב ביותר של תפקידים בתחומי תעסוקה שונים, אך בכל זאת ישנם מקצועות מסוימים שהחולים לא יכולים לעסוק בהם. הכוונה היא למשל למקצועות הקשורים לנהיגה. למעשה לפי החוק בישראל, רופא המטפל באדם החולה באפילפסיה מחויב ליידע את המכון הרפואי לבטיחות בדרכים על דבר מחלתו של המטופל. חובת הדיווח במקרה הזה רלוונטית בכל מקרה שבו מאובחן מטופל עם מצב בריאותי או מחלה מסוימת שעלולים לסכן את המטופל ו/או אחרים בזמן נהיגה.

מקצועות נוספים שחשוב להזכיר בהקשר זה, הם לדוגמה עבודה לא מוגנת בגבהים, עבודה בסביבת מכונות עם חלקים נעים, עבודה עם ציוד בסביבת מתח גבוה ועוד.

ראו גם:

אחוזי נכות לסובלים מאפילפסיה

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן