הריון לידה ואמהות במחלת ניוון שרירים

3235115_xxlמחלת ניוון שרירים היא מחלה כרונית של מערכת העצבים המרכזית, המשפיעה על המוח ועמוד השדרה. זהו מצב בלתי צפוי שיכול לנוע בין תסמינים שפירים ועד לתסמינים משביתים.

חלק מהאנשים עם המחלה יכולים להיות מושפעים ממנה במתינות, בעוד שאחרים עשויים לאבד את יכולתם לכתוב, לדבר או ללכת, כאשר משתבשת התקשורת בין המוח וחלקים אחרים של הגוף.

הגורמים למחלת ניוון שרירים

למחלה זו קיימים גורמים אפשריים רבים, כולל וירוסים, הפרעות אוטואימוניות, גורמים סביבתיים וגורמים גנטיים. כל הגורמים נושאים תכונה משותפת של השפעת המערכת החיסונית על תקיפת רקמות עצבים.

המערכת החיסונית תוקפת בדרך כלל שכבת חלבון הנקרא מיאלין, המקיף את סיבי החיבור בין חלקי מערכת העצבים המרכזית. שכבת חלבון זו מספקת בידוד לאותות חשמליים במערכת העצבים המשמשים לתקשורת. כאשר נהרס בידוד זה, התקשורת מופסקת ובסופו של דבר חלקי מערכת העצבים נהרסים לצמיתות.

החיים עם מחלת ניוון שרירים במהלך הריון

למרבה המזל, הריון אינו מזרז את הגורמים למחלה או מחמיר את השפעותיה. יחד עם זאת, ההערכות הן כי נשים שלא אובחנו עם המחלה, עלולות להיות בסבירות גבוהה יותר להתחלת התופעות במהלך ההיריון. מספר מחקרים מצאו כי תסמיני המחלה מתחילים עם ההיריון וגוברים לאחר הלידה.

השפעות השבתת המחלה עלולות להקשות מבחינה פיסית על האם לשאת את ההיריון. בעיות חולשה ותיאום שרירים עשויות להגביר את הסיכוי לנפילות, העייפות עלולה להחמיר, והשיתוק והתלות בכסא גלגלים או הליכון – הפגיעה בניידות ובתנועה עלולים להגביר את הסיכון לזיהומים בדרכי השתן.

לא קיימות ראיות לכך שמחלת ניוון שרירים גורמת לבעיות פוריות. מחקרים הראו כי הריון, לידה ומומים מולדים אינם משתנים באופן משמעותי בקרב נשים עם המחלה, בהשוואה לנשים ללא המחלה.

במהלך הלידה, לנשים עם מחלת ניוון שרירים אין תחושת אגן, והן אינן חשות כאבי צירים. מצב זה עשוי אף להקשות עליהן לספור את התחלת הצירים. לידת תינוק עשויה להיות קשה יותר אצל נשים חולות, היות ועוצמת תהליך הלידה אינה מושפעת, והשרירים והעצבים הזקוקים לדחיפת התינוק עשויים להיות מושפעים. מצב זה עשוי לדרוש לידה בניתוח קיסרי.

טיפול במחלת ניוון שרירים במהלך היריון

נשים הרות עם מחלת ניוון שרירים צריכות להיות במעקב רפואי צמוד לשם רווחתן האישית ובריאות העובר, ועליהן להקפיד על ביקורים תכופים יותר אצל הרופא לפני הלידה. לא קיים טיפול המרפא את המחלה, אך ניתן להשתמש בתרופות במהלך ההיריון, כולל סטרואידים ותרופות אנטי דלקתיות. הליך הנקרא לפלזמפרזיס, שהוא שיטה להסרת יסודות רעילים מהדם, משמש, עדיין בתנאי מחקר, לטיפול במחלה.

טיפול ושיקום תומך למחלת ניוון שרירים חשובים במיוחד במהלך ההיריון. השיקום משתנה בהתאם להשפעות המחלה, חומרת התסמינים והתקדמותם. במקרים מסוימים, השיקום עשוי לסייע בהיבטים הבאים:

  • שחזור היבטים חיוניים לביצוע פעולות יומיומיות.
  • סיוע לאישה לתפקד בעצמאות מרבית.
  • קידום המעורבות המשפחתית.
  • העצמה נפשית של האישה.
  • חינוך האישה לגבי השימוש באביזרי עזר, כגון מקלות הליכה והליכונים.
  • הרכבת תכנית פעילות גופנית מתאימה המשפרת את כוח השרירים, הסיבולת והשליטה על השרירים.
  • שיפור המוטוריקה.
  • שיפור מיומנויות תקשורת לנשים המתקשות בדיבור בשל חולשה או חוסר תיאום שרירי הפנים והלשון.
  • התמודדות עם בריחת שתן או בעיות בשלפוחית.
  • התאמת הסביבה הביתית להדגשת תפקוד מרבי יעיל, בטיחות, נגישות וניידות.

מגזין נגיש ומקצועי על כל מה שקשור למחלת הסרטן- סוגי סרטן, אבחון וטיפול. 
אנחנו כאן לתת לכם מידע אמין ואיכותי בצורה נוחה לקריאה.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן