גלטירמר, הידוע בשם קופקסון, היא תרופה סינטתית חדשה המשווקת על ידי טבע, ומשמשת כיום לטיפול בטרשת נפוצה. התרופה אושרה על ידי ה-FDA לאחר שנמצא כי סייעה בהפחתת תדירותם של התקפי המחלה. התרופה ניתנת כזריקה תת עורית.
התרופה משווקת החל משנת 1996 ושמה הגנרי הוא Glatiramer acetate. התרופה מפחיתה את שיעור ההתקפים של חולי טרשת נפוצה בכ 30-40 אחוזים. ההרכב הכימי של התרופה מחקה את החלבונים הפועלים בגוף.
מנגנון הפעולה של קופקסון
אופן השפעת התרופה על טרשת נפוצה אינו ברור לחלוטין. אך עם זאת, התרופה זוהתה ביכולתה לשנות תהליכיים חיסוניים בגוף אשר אחראיים למעשה על היווצרות המחלה.
השערה זו נתמכת על ידי ממצאים של מחקרים שבוצעו כדי לחקור את אופן התפתחותן של מחלות אוטואימוניות, הפוגעות במערכת העצבים בחיות מעבדה. מחקרים הראו כי לאחר הזרקת החומר, גלטירמר אצטייט, גרם לעלייה בריכוז תאי חיסון T בפריפרייה.
מכייון שלתרופה קיימות השפעות על מערכת החיסון, קיימות חששות לגבי היכולת שלה לשנות את התגובה החיסונית הטבעית. אין ראיות חד משמעיות לכך אולם התחום נחקר ונבדק.
יתרונות השימוש בקופקסון
קופקסון אינה מסוג אינטרפרון לכן אינה יוצרת תופעות לוואי המדמות שפעת, אשר מאפיינות תרופות אחרות. התרופה בעלת ניסיון של 10 והוכחה כיעילה. התרופה אינה גורמת דכאון או אובדן תפקוד בכבד ובבלוטת התריס, בניגוד לתרופות אחרות.
חסרונות השימוש בקופקסון
השימוש בתרופה נעשה בכל יום באמצעות זריקה תת עורית, דבר אשר עשוי לגרום למטופל לאי נוחות. בנוסף, התרופה מאוחסת בקירור, דבר אשר מגביל את השימוש בה.
השימוש בקופקסון כרוך בתופעות לוואי הכוללות: תחושת לחץ בחזה, חרדה, קוצר נשימה ואדמימות המופיעה לאחר הזרקת החומר. תופעות נוספות יכולות להיות נפיחות, גירוד וכאב באזור המגורה.
מה קורה אם מפספסים זריקה?
מומלץ להשתמש בתרופה בהקדם האפשרי, לאחר המועד המקורי שהתפספס. אם המועד קרוב למועד הזריקה הבאה, ניתן לדלג על המנה הקודמת ולהשתמש בתרופה בזמן המתכונן הבא. אין להשתמש במנה כפולה לאחר שנשכחה הזריקה.
במקרים בהם נעשה שימוש במנה יתרה, חשוב לפנות לטיפול רפואי בהקדם כדי למנוע תופעות לוואי שונות.
אופן השימוש בקופקסון
השימוש בתרופה ייעשה כפי שנקבע על ידי הרופא. אין להשתמש בתרופה בכמויות גדולות יותר או למשך פרק זמן ארוך מהמומלץ. מומלץ לפעול אחר הוראות השימוש המופיעות על התווית.
התרופה מוזרקת באופן תת עורי באזור הירך, הזרוע העליונה או ישירות לקיבה, במקרים בהם הרופא יחליט על כך. הזריקה תעשה על ידי רופא, אחות או אדם המוסמך לכך. השימוש בתרופה יכול להיעשות על ידי המטופל באופן עצמאי בבייתו לאחר שקיבל הנחיות מתאימות לכך.
קיימות השלכות לשימוש במחטים ומזרקים משומשים, עובדה אשר צריכה להלקח בחשבון על ידי המטופל. חשוב לרחוץ את הידיים טרם השימוש בחומרים ובהכנת המזרק. ניתן ללבוש כפפות. אין להזריק באזור השונה מהאזור המותר. בנוסף, חשוב להמנע מהזרקת החומר לאותו האזור בתוך שבוע.
טרם השימוש בחומר, מומלץ להוציא את החומר מהמקרר ולשמור בטמפרטורת החדר במשך 20 דקות. אין לחמם את התרופה במים או במיקרוגל.
האם מותר להשתמש בתרופה במהלך הריון?
אין מחקרים מבוקרים אשר בוצעו בנשים בהריון לכן, השימוש במהלך הריון נעשה באישור רופא בלבד.
תגובה מיידית לאחר ההזרקה
16 אחוזים מהחולים אשר נחשפים לקופקסון, עשויים לחוות תסמינים הכוללים: הסמקה, כאבים בחזה, דפיקות לב, חרדה, היצרות של הגרון וקוצר נשימה. התסמינים בדרך כלל חולפים ואינם מצריכים טיפול.
באזור ההזרקה, לעתים נדירות עשוי להופיע נמק. תופעה זאת מצריכה בדיקה רפואית.
קראו עוד:
חוסר תפקוד קוגניטיבי בטרשת נפוצה