הקשר בין משמרות לילה וסרטן השד

סרטן השדסרטן השד הוא אחד משלושת סוגי הסרטן הנפוצים ביותר בקרב נשים. הסרטן הופך יותר ויותר נפוץ עם השנים והסטטיסטיקות הנוכחיות מדברות על כך שאחת מכל שמונה נשים ישראליות חולה, או צפויה לחלות במהלך חייה בסרטן השד.

כיום, בזכות שיטות לאבחנה מוקדמת כמו ממוגרפיה, שהוכנסו כבדיקות שיגרה לסל הבריאות, מרבית גידולי השד מתגלים כאשר הם נמצאים עדיין בשלב התפתחותי מוקדם, עובדה זו מאפשרת להציל את חייהן של כמעט 90% מהנשים אצלן הסרטן מתגלה בשלב מוקדם.

אם הסרטן מתגלה בשלב מאוחר, יש לו פוטנציאל קטלני גדול למדי שכן הוא מרבה לשלוח גרורות לאיברים מרוחקים אחרים בגוף.

פרט להתמקדות של עולם המחקר והרפואה בניסיונות למצוא טיפולים חדשים ויעילים יותר לסרטן השד, קיימת זרוע אחרת של מחקר שמנסה לאתר את הגורמים שגורמים לנשים לחלות בסרטן השד. המטרה באיתור הגורמים היא לצרכי מניעה- אם נדע מה מציב אותנו בקבוצת סיכון, נדע גם להימנע מגורמים אלו.

מחקר שנערך לאחרונה בדנמרק ופורסם בכתב העת הרפואי Occupational and Environmental Medicine, מצא כי נשים שעבדו במשמרות לילה יותר מפעמיים פעמים בשבוע, היו בעלות סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן השד מאשר נשים שלא נהגו לעבוד במשמרות לילה.

המחקר החדש ותוצאותיו

החוקרים הדנים החליטו לבחון מהי ההשפעה של עבודה במשמרות לילה על הסיכון של נשים לחלות בסרטן השד. החוקרים רצו לבדוק כיצד משפיע חוסר שעות שינה, מיעוט חשיפה לשמש ושינוי של השעון הביולוגי על הסיכוי ללקות בסרטן.

החוקרים החליטו להשתמש בנתונים של נשים שעבדו בצבא הדני בין השנים 1964 ל-1999, והצליחו למצוא נתונים של למעלה מ-18,500 נשים.

הסיבה בה בחרו החוקרים להשתמש במאגר מידע זה היא שנשים בצבא צפויות לעבוד בלילות מתוקף אופי התפקיד שלהן.

בנוסף, הצבא שומר תיעוד קפדני של מסמכים רפואיים ולכן היה לחוקרים קל לעקוב אחר המצב הבריאותי של הנשים שנולדו כולן בין השנים 1929 ל-1968.

המחקר התנהל בין השנים 2005-2006 ובמהלכו הצליחו החוקרים לאתר ולבדוק 210 מתוך 218 נשים שעבדו בצבא דנמרק בשנים האמורות וחלו בסרטן השד.

לקבוצה זו של נשים התאימו החוקרים קבוצת ביקורת של נשים, הדומה לקבוצה הנבדקת במאפיינים רבים עם הבדל אחד- הנשים בקבוצת הביקורת לא היו חולות בסרטן השד.

הנשים שהשתתפו במחקר התבקשו למלא שאלון בן 28 עמודים ובו שאלות על אורח החיים שלהן ושעות עבודתן.

לאחר ניתוח של הנתונים הרפואיים של הנבדקות במחקר והשוואה עם הנתונים שעלו מהשאלונים, גילו החוקרים כי עבודה במשמרות לילה, בייחוד אם מדובר ביותר משתי משמרות בשבוע, מעלה את הסיכון לחלות בסרטן השד בכ-40%.

עוד מצאו החוקרים כי יש קשר בין כמות משמרות הלילה שנשים עובדות בשבוע וכמה זמן סוג זה של עבודה נמשך, לבין סיכוי גבוה יותר לחלות בסרטן השד: ככל שכמות משמרות הלילה לשבוע הייתה גדולה יותר, וככל שעבודה זו במשמרות נמשכה יותר שנים, הסיכוי לחלות בסרטן השד עלה בהתאמה.

עוד מצאו החוקרים כי קיימת השפעה גם להעדפה היומית של הנשים על הסיכוי שלהן לחלות בסרטן השד: נשים שהגדירו את עצמן כ"טיפוס של בוקר" היו בעלות סיכון גבוה פי 4 לחלות בסרטן השד מאשר נשים שהגדירו את עצמן כ"טיפוס של ערב".

סיבות אפשריות לבעיה

החוקרים לא יודעים להסביר מדוע נשים שעובדות במשמרות לילה נמצאות בקבוצת סיכון לחלות בסרטן השד. הם משערים כי להורמון מלטונין, המופרש בעיקר בזמן שינה בלילה, יש תפקיד בנושא כיוון שהוכח בעבר כי הוא יכול להגן בפני סוגים מסוימים של סרטן.

נשים שעובדות במשמרות לילה ישנות פחות בלילה והשעון הביולוגי שלהן משתבש, מה שעשוי לגרום להפרשה פחותה יותר של מלטונין.

דילוג לתוכן