שימור השד

שימור שדסרטן שד הינו אחד מזני הסרטן השכיחים ביותר. על פי הסטטיסטיקות, אחת מתוך תשע נשים תאובחן בסרטן זה במהלך חייה, בדרגות חומרה שונות. לאבחון מתלווים תחושות של הלם ופחד מפני הלא נודע. המודעות לגוף הפרטי הפגיע מתחדדת, והרצון לשמור על הקיים נעשה ברור יותר. עם זאת, ההתגברות על שלב האבחון חיונית, על מנת לצבור כוחות ואורך נשימה לקראת הניתוח והטיפולים.

נקודת האור בהתמודדות עם סרטן השד היא שבאבחון מוקדם סיכויי ההחלמה גדולים. כמו כן, הטיפולים הקיימים היום, לצד הניתוחים מצילי החיים ושחזורי השד באופן מהיר ומידי, יכולים אף הם להשכיח לפעמים את מהות המחלה. חזרה לחיים בריאים היא מטרה אשר בהחלט ניתן להשיגה.

הטיפול בסרטן שד

הטיפול האופטימלי במקרים של סרטן שד, גם אם הוא לא בעל גרורות, הוא ניתוח כריתה, או מסטקטומיה. המימד הרגשי שיש להתמודדות עם ניתוח שכזה, מבחינת דימוי הגוף שיש לאישה על עצמה, הוא קשה. לנשים רבות, ההתמודדות עם השד החסר בצד אחד או בשני הצדדים, היא כמעט ובלתי אפשרית מבחינת המראה, כאשר היא עומדת מול עצמה או בפני בן זוגה. שחזור שד ושחזור פטמות נועד לענות על בעיה זו.

הכריתה יכולה להיות מלאה או חלקית. אם נעשית כריתה חלקית (לומפוקטומיה), נהוג לבצע BCT,  או Breast Conservative Treatment. טיפול זה מצליח לשמר את צורת השד בצורה הטובה ביותר, ולהביא לתוצאות רפואיות זהות לאלו המושגות בכריתה מלאה. הכריתה אשר נעשית בשיטה זו, היא של הגידול עצמו והרקמה הצמודה לו.

תוצאות רפואיות לאחר BCT

כיוון ששיטת BCT היא למעשה כריתה חלקית, היא מחייבת לפעמים טיפולים כימותרפיים לפני ההליך על מנת לנסות להקטין את גודל הגידול. עם זאת, נמצא במחקרים כי אין קשר בין הטיפול הכימותרפי הזה או לזה שבא אחרי הניתוח להצלחת הטיפול.

ישנם גורמים חשובים בהתליך שימור השד כמו היעדר פיזור, חוסר מעורבות של בלוטות לימפה, ומאפיינים מולקולריים של הגידול אשר יקבעו, פעמים רבות, את פרוגנוזת המחלה. לסוג הניתוח או לזמן הטיפול תהיה חשיבות משנית בסיכויי ההחלמה המלאה.

פעמים רבות, טיפול לשימור השד ידרוש אחריו גם טיפול הקרנתי. הקרנות לא ניתנות בכריתה מלאה, ויש להן חלק נכבד בתוצאות החלמה בטיפול לשימור השד. המטרה היא להיות כמה שיותר בטוחים שלא נשארו שום מוקדים, ולו הקטנים ביותר.

הצלחת הטיפול נמדדת בשיעורי הישרדות לאחר חמש שנים מיום הניתוח. כמו כן, גורמים כמו איכות חיים וחזרה מהירה לחיים תקינים צריכים להילקח בחשבון גם הם, כחלק מהטיפול הפסיכולוגי הכולל באישה החולה.

מי מתאימה לשיטת BCT?

טיפול לשימור השד לא מתאים לכל הנשים, אלא תלוי בגורמים רבים. חלק מהגורמים המשפיעים יהיו מיקום הגידול ומיקודו. כאשר התהליך הוא גרורתי, או כשהגידול יצא מרקמת השד, שיחזור זה לא יוכל להתבצע. בדרך כלל, כאשר יתגלו מספר מוקדי גידול, הטיפול יהיה כריתה מלאה.

גורם נוסף אשר נלקח בחשבון כהכנה לשיטה זו, הוא היחס שבין גודל הגידול וגודל השד. כאשר הגידול גדול והשד קטן, כריתה חלקית לא תהיה ישימה. במקרים אלה, תישקל כימותרפיה לפני הניתוח על מנת להביא את הגידול לגודל אשר יאפשר את הוצאתו במינימום התערבות.

במקרים מסוימים, יהיה צורך בהשלמת הניתוח לכדי כריתה מלאה. מצב זה יכול לקרות במקרים בהם התשובה הפתולוגית אשר התקבלה לאחר הניתוח לא תאמה את ציפיות המנתחים, ומראה מעורבות גדולה יותר של המחלה. תוצאה זו היא מאכזבת עבור החולה, שציפתה לשמר את השד, אולם היא מחויבת המציאות ומהווה טיפול מציל חיים. ניתוח זה יהיה קצר ומהיר יותר.

דילוג לתוכן