ביולוגיה של גידולים ממאירים
גידול סרטני הוא קבוצה של תאים שאיבדו את הבקרה על יכולת החלוקה. אבל, כדי שתא אכן יתחלק, סדרה רחבה של אותות מולקולריים צריכה להיות מועברת בתוך התא, בצורה מתואמת ומתוזמנת.
בנוסף, התחלקותו של התא תלויה בהפעלה של קולטנים לפקטורי גדילה, שנקלטים בתא. תא ממאיר מאבד את השליטה על מסלולים אלו, מפעיל את הקולטנים לגורמי הגדילה גם ללא גירוי מהחוץ, ומסלולי האותות המורים לו להתחלק פועלים ללא הרף.
פן נוסף של גידול סרטני הוא הצורך במזון ובאנרגיה. קצב חילוף החומרים של תא ממאיר גבוה מאוד, בגלל ההתחלקות המהירה של התאים. מעבר יעיל של חומרי מזון וחמצן ברקמות נעשה אך ורק על ידי כלי דם. כאשר גידול ממאיר מגיע לגודל מסוים, הוא לא מסוגל להתפתח ללא יצירה של כלי דם שיוליכו חומרי מזון אל התאים הממאירים. הגידול הסרטני מפריש חומרים שמעודדים יצירה של כלי דם, אנגיוגנזה.
מהות הטיפול הביולוגי
טיפול ביולוגי הוא טיפול שמכוון כנגד מסלול, חלבון, או קולטן ספציפי בתא הממאיר. פגיעה במסלול שקשור לפעילות הסרטנית, כמו אותות לגדילה, עיכוב של אונקוגנים, וכדומה, גוררת פגיעה סלקטיבית בתאים הממאירים.
המטרות המכוונות של הטיפול הביולוגי כוללות כמה אתרים. חלבונים רבים שמעבירים אותו לגדילה של תאים מופעלים באמצעות זירחון של חומצות אמינו מסוג טירוזין, ונקראים "קינאזות של טירוזין". כמה מהתרופות הביולוגיות מעכבות חלבונים אלו.
מטרה אחרת לטיפול ביולוגי מכוון הם הקולטנים של חומרים שמעודדים אנגיוגנזה. כפי שהוסבר, בהיעדר יצירה מספקת של כלי הדם, גידול ממאיר לא יוכל להתפתח באופן בלתי מוגבל.
למעשה, זיהוי של כל קולטן, חלבון, או מטרה מולקולרית אחרת שמופיעה בתא ממאיר באופן בלעדי (או בכמות מוגברת מאוד), מהווה מוקד של טיפול ביולוגי.
מדענים וחברות התרופות מנסות לפתח תכשירים שיופעלו כנגד אותה מטרה בתא הממאיר, ויביאו להשמדתו. רבים מתכשירים אלו הם נוגדנים. נוגדנים יכולים לקשור אתרים ספציפיים בתא, ולגרום למותם במגוון דרכים; הצמתה, הפעלה של מערכת החיסון התאית, ועוד.
עתיד הטיפולים הביולוגיים
בסופו של דבר, הטיפולים הביולוגיים הם שיטה חדשה יחסית לטיפול בסרטן. עד כה, טיפולים אלו נחלו הצלחות מוחצות (כמו בטיפול בלוקמיה מסוג CML), אך גם כמה כישלונות. במקרים רבים, עדיין לא ברורה לגמרי התלות של הגידולים הסרטניים באותות הביולוגיים שאותם חוסמות התרופות. ידוע רק שמדובר במערך מורכב ביותר של פעילויות גומלין בתוך התא.
כך למשל, מחקרים רבים עוסקים בהנדסת נוגדנים מסוג תאי T, שיוכלו בסופו של דבר להילחם בקולטנים הנמצאים על התאים הסרטניים.
ייתכן שבעתיד נוכל להבין בצורה טובה יותר את הקשרים המורכבים בתוך התאים הרגילים והממאירים, ונוכל לכוון את התרופות הביולוגיות במדויק לתתי סוגים של גידולים ממאירים.
ביולוגיה מולקולרית עוזרת לנו כבר היום להבחין בתתי סוגים של גידולים עם מאפיינים ביולוגים שונים בתוך קבוצות של מחלות סרטניות שנחשבו בעבר לזהות. בצורה זו אולי נוכל להתאים טיפול ביולוגי לגידול באופן ספציפי ו"תפור אישית", ולסייע לחולים במצבים שהיום הם עדיין, לצערנו, חשוכי מרפא.
סוגים שונים של טיפולים ביולוגיים
נתאר כאן בקצרה כמה תרופות ביולוגיות, את מנגנון הפעולה שלהן, והמחלות העיקריות בהן הן משמשות כטיפול.
גליבק
תרופה זו זכתה להצלחה הניכרת ביותר. היא חוסמת את פעילותו של החלבון הלא תקין שנוצר במחלת ה- CML. חלבון זה, שנקרא Bcr-abl נוצר מחיבור לא רגיל של שני כרומוזומים. התרופה משאירה את המחלה רדומה שנים ארוכות, למעשה, אם מקפידים על נטילה קבועה שלה, גדול סיכויים של החולים לא לעבור התפרצות של המחלה. תופעת לוואי בולטת שלה היא אגירת נוזלים.
הרצפטין
תרופה זו מורכבת מנוגדנים חד שבטיים (מונוקלונליים – זהים) כנגד קולטן שנמצא על תאים סרטניים ונקרא HER-2.
התרופה הורגת את התאים הממאירים שמבטאים קולטן זה, כנראה באמצעות מערכת החיסון, שמזהה את התאים שאליהם נקשרו הנוגדנים כפולשים זרים. התרופה משמשת בעיקר לגידולים בשד (גם במצב גרורותי). כיום ניתן לבדוק האם גידול בשד אכן מבטא את הקולטן HER-2, והאם החולה מתאימה לטיפול בהרצפטין. תופעת הלוואי העיקרית היא פגיעה בלב.
אווסטין
זו התרופה הקלאסית שמעכבת את יצירת כלי דם בגידול, על ידי פגיעה בקולטן שמעודד יצירת כלי דם – VEGFR. התרופה מורכבת נוגדנים חד שבטיים שנקשרים לקולטן ופוגעים בו. היא אושרה לשימוש בסרטן מעי מתקדם, ובסרטן ריאות מסוג non-small cells, שאינו מגיב היטב לכימותרפיה.
סוטנט
תרופה זו חוסמת פעילות של טירוזין קינאז המופעלת כתוצאה מקולטנים של מספר פקטורי גדילה – PDGF, ו- VEGFR (קולטן לפקטורי גדילה של כלי דם). התרופה משמשת לטיפול בעיקר בסרטן כליות, שכמעט לא מגיב לטיפול כימותרפי וקרינה. יעילותה נחקרת גם בסוגי סרטן אחרים.
למידע נוסף ראו גם:
החלפת כימותרפיה בטיפול ממוקד? על תרופות ביולוגיות
הקפאת גידולי כליה – קריואבלציה
>