רדיותרפיה היא שיטת טיפול שבה נעשה שימוש בקרינה מייננת במטרה לפגוע בתאים סרטניים. הטיפול שמבוסס על הקרנות בא לעולם בשנת 1896, שנה בלבד לאחר אחרי גילוי קרני הרנטגן. הרעיון שעומד בבסיס הטיפול הוא רתימת היכולת של הקרינה המייננת לתלוש אלקטרון מהאטום לטובת הרס התא הסרטני על ידי פגיעה בחומר הגנטי שלו וגרימת מוות תאי.
באילו מקרים מטפלים בחולי לוקמיה באמצעות הקרנות?
היתרון של ההקרנות בא לידי ביטוי בכך שהן מאפשרות לרופאים לפגוע ברקמה מסוימת באופן ממוקד. כיוון שתאי הלוקמיה נעים במחזור הדם, הרי שהקרנות הן לא הטיפול העיקרי במחלה. תחת זאת הטיפולים הניתנים לחולי לוקמיה מבוססים בעיקר על כימותרפיה ותרופות ביולוגיות שונות, הפוגעות באופן ממוקד בתאים הסרטניים.
יחד עם זאת ישנם מספר מקרים שבהם חולי לוקמיה עוברים הקרנות, כשבעיקר מדובר במקרים הבאים:
הגדלה של הטחול – בקרב חולי לוקמיה מסוימים, מתרחשת הגדלה של הטחול הגורמת למגוון רחב של תסמינים. כך לדוגמה כיוון שבטחול מתבצע פירוק של טסיות דם ושל תאי דם אדומים, הרי שכאשר הטחול גדול מהרגיל, עשוי להתרחש פירוק מופרז של תאים אלה והחולה עשוי לסבול מאנמיה וטרומבוציטופניה (מיעוט טסיות דם). כדי להקטין את הטחול המוגדל בחולי לוקמיה, נעשה לא אחת שימוש בהקרנות.
הקרנות למערכת העצבים המרכזית – לוקמיה היא מחלה סרטנית של מח העצם אך התאים הסרטניים עשויים לנוע בזרם הדם ולחדור למערכת העצבים המרכזית. אי לכך, אחת הבדיקות המבוצעות לחולי לוקמיה היא ניקור מותני שבה בודקים האם אכן התאים הסרטניים הצליחו לפלוש למערכת העצבים המרכזית. במקרה שמתברר כי אכן ישנה נוכחות של תאי לוקמיה במערכת העצבים המרכזית, יתכן שיהיה צורך לבצע הקרנות לעמוד השדרה ולמוח.
הקרנות לאשכים – במקרים נדירים, תאי הלוקמיה עשויים לעשות את דרכם לאשכים ובמקרים האלו יתכן שיהיה צורך לבצע הקרנות לאשכים.
הקרנות למח העצם – התאים הסרטניים בחולי לוקמיה מתרבים באופן מופרז במח העצם ובשלב מסוים עשויים להפעיל לחץ מקומי על הרקמה. לחץ זה עשוי לגרום לכאבים חזקים וכדי להפחית את הלחץ ולהקל על הכאבים, יתכן שיהיה צורך לבצע טיפולי הקרנות למח העצם.
הקרנות לקראת השתלת מח עצם – לפני שניתן להשתיל מח עצם בחולה לוקמיה, יש להרוס את מח העצם החולה. בנוסף, יש לוודא שמערכת החיסון של המטופל לא תתקוף את מח העצם החדש. לצורך כך על המטופל לעבור תהליך מקדים הכולל בין היתר מנות גדולות של תרופות כימותרפיות ובנוסף הקרנות במינון גבוה.
מה הן תופעות הלוואי של הטיפול הקרינתי?
תופעות הלוואי של ההקרנות משתנות בהתאם למינון הקרינה, לאזור המוקרן, לרמת הרגישות של המטופל ולגורמים רבים נוספים. בין היתר כוללות תופעות הלוואי של ההקרנות נשירת שיער (כשמדובר בהקרנות לראש), אובדן של התיאבון, עור מגורה (באזור ההקרנה), בחילות והקאות, עייפות חמורה, שלשולים (בהקרנות לבטן) ועוד. בדרך כלל מדובר בתופעות שחולפות מאליהן תוך מספר שבועות לאחר סיום הטיפולים אך ישנן תופעות לוואי שעשויות להישאר קבועות. הכוונה היא למשל לפגיעות קוגניטיביות במקרה של הקרנות לראש בילדים קטנים, פגיעה בפוריות במקרה של הקרנות לאשכים ועוד.
אילו סוגי הקרנות משמשות לטיפול בחולי לוקמיה?
- Total marrow irradiation (TMI) – הקרנות המשמשות להרס ממוקד של מח העצם בחולים שמועמדים להשתלת מח עצם.
- Total body irradiation (TBI) – הקרנות המשמשות להרס התאים הסרטניים בכל רחבי הגוף בחולים שמועמדים להשתלת מח עצם.
- External beam radiation therapy (EBRT) – הקרנות המשמשות בעיקר לטיפול בחולי לוקמיה לימפוציטית כרונית הסובלים מהגדלה של הכבד, הטחול או בלוטות הלימפה.