בשנים האחרונות חלה עליה עצומה במחקרים אודות מחלת הסרטן והטיפולים שיכולים להדביר אותה. בעוד שטיפולים חדישים כמו טיפול ביולוגי נבדקים תחת מיקרוסקופ, מקובלות עדיין שיטות טיפול וותיקות. כימותרפיה נהוגה כחלק מהפרוטוקול הטיפולי במגוון רחב של גידולים וכן בקרב מחלימים. נטען כי היא מסוגלת, למשל, למנוע חזרה של סרטן השד בקרב נשים שנותחו או כשהגידול הגיב היטב לתרופות או הקרנות. אך חשוב להדגיש כי לכימותרפיה תופעות לוואי רבות. אם ניתן להשיג תוצאות טובות בלעדיה, חשוב לתת על כך את הדעת. ואכן, בדיקה מסוג חדש, שנקראת ממפרינט מסתמנת כהצלחה. ביכולתה להפחית מאוד את הצורך בטיפולי כימותרפיה מיותרים.
טיפולי כימותרפיה ותופעות הלוואי
טיפולי כימותרפיה ניתנים בעירוי או בתרופה פומית. הם משמשים את הרופאים על מנת לחסל תאים סרטניים שהתגלו בקרב החולים. לעיתים, הטיפול מצליח לסלק את הגידול כולו, כך שהמטופל למעשה מבריא. במקרים אחרים, טיפול מסוג זה לא מביא לריפוי אך מצליח להביא לקיטון של הגידול. במצב זה, ניתן לצפות לתוחלת חיים ארוכה יותר. לעיתים אפשר לאחר מכן לנתח ולהסיר את הגידול, שקודם לכן היה מסוכן מדי להסירו. קיים מצב נוסף שבו עושים שימוש בכימותרפיה, כאשר יש חשש שהריפוי לא היה מלא. כך, הטיפול משמש כאמצעי בטיחות, למנוע את חזרת המחלה או התפתחות גרורות.
לו הכימותרפיה לא הייתה מעורבת עם תופעות לוואי ניתן היה לראות את המענה הזה כמושלם. אך בשל תופעות הלוואי וההשפעה גם על תאים בריאים, ברור כי זהו "תענוג" שכדאי לוותר עליו במידת האפשר. תופעות לוואי עלולות לכלול השפעה על מערכת העיכול, פגיעה במערכת החיסון ומוח העצמות, הרס זקיקי השיער ועוד. על כן, הימצאותה של בדיקה (ממפרינט) שיכולה לחסוך טיפולים מיותרים בהחלט ראויה לציון.
מהי בדיקת ממפרינט ועד כמה היא חשובה?
כיום, ההערכה היא בדיקת ממפרינט תוכל להועיל למשל לנשים רבות שחלו והחלימו ממחלת סרטן השד. עד כה, מאוד מקובל להמליץ לנשים שהבריאו, לעבור טיפולי כימותרפיה כסוג של כרית ביטחון. כלומר, המטרה לחסל תאים סרטניים שאולי עשויים להתפתח גם אם עדיין אין הם מורגשים ואין הם ניתנים לאבחון.
הבדיקה, נועדה לסקור מגוון רחב של גנים. אלה הם גנים אשר מעורבים בהופעת גידולים סרטניים. הימצאות גנים בתצורה מסוימת עשויה לספר סיפור שלם. למשל, שאישה פלונית הינה בעלת סיכון נמוך לחזרה של המחלה. או שאישה אלמונית הינה בעלת סיכון יחסית גבוה לחזרת המחלה בשנית.
מקובל לתאר סיכוי גבוה לסבב נוסף של סרטן השד כסיכוי להופעת תאים סרטניים בתוך פחות מ-5 שנים לאחר החלמה. במידה והבדיקה מורה כי ברמה הגנטית הסיכוי לחלות הינו נמוך, יהיה ניתן לותר על טיפולי כימותרפיה מיותרים. על פי הערכות של מחקרים עדכניים, בזכות הבדיקה החדשה ניתן יהיה לוותר על הטיפולים בערך בקרב חמישים אחוזים מהנשים, אשר ללא בדיקת ממפררינט היו הרופאים ממליצים על כימותרפיה. מדענים מסבירים כי ממפרינט יכולה לזהות גם מקרים אחרים, כלומר מצב שבו גנטית, ישנו סיכוי רב לחזרת המחלה ולכן דווקא מומלץ לקבל את הטיפול הכימותרפי מבעוד מועד.
מהם הטיפולים הזמינים למחלה?
קרוב ל-30 אלף איש בישראל מקבלים מדי שנה את הבשורה הקשה, כי חלו בסרטן. גידול מוקדם וטיפולים רפואיים משפרים מאוד את סיכויי ההחלמה. סרטן השד, לצד סרטן הריאות וכן סרטן המעי הם מן הנפוצים ביותר. לצד כימותרפיה, מקובל לבצע טיפולים כגון הקרנות ויש גם טכניקות כגון טיפולים ביולוגיים או התערבות במערכת החיסון, לשיפור היעילות במלחמה בתאי סרטן.
אולי יעניין אותך גם:
האם חולות סרטן השד יכולות לקבל חיסון נגד קורונה?