אפיניטור לטיפול בסרטן השד

תרופהבשורה משמחת לחולות בסרטן השד- מינהל המזון והתרופות האמריקאי , ה-FDA, אישר לאחרונה לשימוש תרופה חדשה בשם אפיניטור לצורך טיפול בסרטן השד. התרופה תשמש לטיפול בנשים עם סרטן שאינו מכיל את הרצפטור HER2 שקיבלו טיפולים מקובלים למחלה שלא הצליחו, ולגידולים שאינם מגיבים לטיפולים הורמונאליים אחרים.

התרופה הנ"ל משמשת כיום כבר לטיפול בסרטן הלבלב וסרטן הכליה וכעת מאושרת בארה"ב לטיפול גם בסרטן השד. לקראת שנת 2013 ידונו בועדת סל התרופות בישראל בנוגע להכנסת התרופה הנ"ל לטיפול בסרטן שד גם בישראל.

על סרטן השד

מדובר במחלת הסרטן מהשכיחות ביותר בקרב נשים במדינת ישראל. מידי שנה מאובחנות כ-4000 נשים חדשות כחולות במחלה והסטטיסטיקה מראה שאחת מכל שמונה נשים בארץ תחלה בסרטן השד במהלך חייה.

סרטן השד היא מחלה שתוקפת בעיקר נשים שעברו את גיל הפוריות אולם כ-5% ממקרי סרטן השד הם דווקא בקרב גברים. גם נשים צעירות נוטות לחלות בסרטן שד, בדרך כלל על רקע גנטי- תורשתי. סרטנים אלו המופיעים בגיל צעיר נוטים להיות אלימים יותר ומהלך הטיפול בהם הוא קשה יותר.

למרות כל הנ"ל במשך השנים פותחו אמצעים לאבחנה מוקדמת של סרטן השד כמו ממוגרפיה, בדיקות אולטרסאונד וביופסיות.

בנוסף מתווספות כל הזמן תרופות חדשות שמסייעות לטיפול בתת הסוגים השונים של המחלה. כל הנ"ל הביאו לידי כך שכיום, במידה והמחלה מתגלה בשלביה המוקדמים, הסיכוי להגיע לריפוי מלא יכול להגיע עד ל-90% כך שמדובר בהחלט בחדשות מעודדות.

אם בעבר הטיפול המקובל הסרטן השד היה ביצוע של ניתוח כריתה, במידה והגידול עדיין לא שלח גרורות, ולאחר מכן מתן של תרופות כימותרפיות, הרי שהיום הטיפולים הפכו הרבה יותר ספציפיים.

כיום לאחר נטילת דגימת ביופסיה מהגידול, מבצעים לו ריצוף גנטי ובהתאם לפרופיל הגנטי שהתגלה מתאימים טיפול מתאים.

אחד הטיפולים המותאמים ביולוגית היא התרופה "הרצפטין" שחוללה מהפך בסרטני שד הורמונאליים בעלי רצפטור HER2.

התרופה החדשה

כאמור, ה-FDA אישר את התרופה החדשה אפיניטור (בשמה הרפואי- everolimus) לטיפול בסרטן השד בשילוב עם תרופה נוספת בשם "ארומזין" (exemestane). התרופה אושרה לטיפול בנשים שעברו את גיל הבלות והגידול שלהם אינו מכיל סמנים מסוג HER2.

התרופה תינתן אך ורק לנשים שטופלו בעבר באחת מהתרופות Arimidex  (anastrozole) או Femara  (letrozole) ומחלתן התקדמה או חזרה למרות הטיפול.

בטרם אושרה, נבדקה התרופה החדשה על 724 נשים לאחר גיל המעבר שהגידול הסרטני שלהן שלח גרורות והיה חיובי לרצפטורים להורמונים אך שלילי לרצפטור HER2. הנשים חולקו ל-2 קבוצות כאשר קבוצה אחת קיבלה את הטיפול המשולב החדש שכולל שילוב של אפיניטור וארומזין, ואילו הקבוצה השנייה קיבלה תרופת דמה בשילוב עם ארומזין.

תוצאות הבדיקה הראו כי הנשים שקיבלו את הטיפול באפיניטור וארומזין הראו שיפור של 4.6 חודשים בתוחלת החיים הכללית או בזמן ללא התקדמות של המחלה, ביחס לנשים שלא קיבלו את הטיפול הנ"ל.

התרופה החדשה אינה חפה מתופעות לוואי והנפוצות שבהן הן: פצעים בפה, דלקת ריאות כימית, פגיעות בעור, אובדן תיאבון, שלשולים, עייפות ועלייה ברמת סוכר.

חשוב במיוחד לשים לב לתופעות הלוואי בקרב נשים בנות 65 ומעלה שאצלן הנטייה היא לתופעות לוואי קשות ומסובכות יותר.

השימוש בתרופה בעתיד

התרופה אפיניטור כבר מאושרת לצורך טיפול בסרטן הלבלב והכליה ומראה תוצאות טובות בטיפול בסרטנים אלה.

חברת "נובארטיס" שמייצרת ומשווקת את התרופה מקווה שכעת התרופה תוכל לעזור גם לכ- 220,000 נשים שמאובחנות מידי שנה ברחבי העולם כבעלות סרטן שד חיובי לרצפטורים הורמונאליים.

החולות בישראל יצטרכו להמתין להחלטות שתתקבלנה בנוגע לסל התרופות לשנת 2013 בכדי לשעת האם גם הן תהיינה זכאיות לקבל את הטיפול.

>

דילוג לתוכן