אחת התקוות הגדולות ביותר של עולם הרפואה ושל בני האדם בכלל היא שתימצא תרופה לסרטן, ואם לא תרופה אז לפחות שתימצא דרך למנוע את הופעתה של המחלה הנוראית הזו.
מחלת הסרטן מלווה את המין האנושי מזה מאות שנים על פי התיעודים הנמצאים ברשותנו, ושכיחותה באוכלוסייה הולכת ועולה עם השנים.
הצלחנו למצוא טיפולים רבים שרק הולכים ומשתכללים עם השנים, חלק מהטיפולים מצליחים אפילו למגר את המחלה.
על אף הטיפולים הרבים הקיימים היום, טרם הצלחנו למצוא "תרופה" שתמנע מהסרטן להופיע. מחקרים רבים מבוצעים בעולם כדי לגלות מהם הגורמים שמגבירים תחלואה בסרטן בכדי שנדע להימנע מהם, במקביל מבוצעים מחקרים המחפשים חומרים שיכולים להוות גורמים מגנים מפני סרטן, זאת בכדי שנדע כיצד ומתי להשתמש בהם.
מחקר שפורסם בכתב העת הרפואי המפורסם Lancet מגלה כי שימוש ארוך טווח בתרופה אספירין יכול למנוע הופעה של סוגי סרטן רבים.
מהו אספירין?
אספירין היא תרופה נפוצה מאוד וניתן למצוא אותה כמעט בכל בית במדינת ישראל.
האספירין שימשה במקור תרופה לשיכוך כאבים ולהורדת חום. מדובר בתרופה מקבוצת ה- NSAIDs (תרופות אנטי דלקתיות שאינן סטרואידליות) והיא עדיין נפוצה לצורך שימוש זה בארה"ב ומדינות אחרות.
במהלך השימוש בתרופה התגלה כי היא מסייעת בעיכוב יצירה של קרישי דם כאשר היא נלקחת במינונים נמוכים. בכך הפכה אספירין לאחת התרופות הנפוצות ביותר לדילול דם, והיא ניתנת לרוב באופן יומיומי במינון של 75 מ"ג ליום לסובלים מקרישיות יתר ומחלות לב וכלי דם שונות.
המחקר על אספירין וסרטן ותוצאותיו
חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד שבבריטניה, בשיתוף פעולה עם חוקרים ממוסדות אקדמאיים אחרים, פרסמו בשנת 2010 את תוצאותיו של מחקר שערכו לאורך 20 שנה ולפיו, נטילה קבועה של אספירין במשך חמש שנים לפחות, מפחיתה במידה משמעותית את הסיכוי לחלות בסוגים שונים של סרטן.
הנתונים הנ"ל הינם מרשימים במיוחד מכיוון שמדובר על מחקר בעל היקף גדול מאוד שעוד לא נעשה כמותו בנושא המדובר.
במסגרת המעקב אחר המשתתפים במחקר נערכו מספר בדיקות בנוגע להשפעתו של אספירין על התחלואה בסרטן.
אחת הבדיקות נערכה על קבוצה של 14,000 איש שחולקו ל-2 קבוצות נפרדות: באחת קיבלו טיפול יומיומי באספירין (75 מ"ג) ולאנשים בקבוצה השנייה ניתן טיפול פלצבו (טיפול דמה).
בסוף המחקר נמצא כי הנבדקים שקיבלו אספירין הפחיתו את הסיכון שלהם לחלות בסרטן בכ-24%. בנוסף, אלו מבין הקבוצה שטופלו באספירין וכן חלו בסרטן, הפחיתו את הסיכוי שלהם למות בכ-35%.
מחקר חדש יותר שערכו החוקרים סכם את תוצאותיהם של 8 מחקרים שונים שנערכו על למעלה מ-25,000 איש.
המחקר עקב אחר הנבדקים במשך 4 שנים והראה כי אלו מהם שנטלו אספירין על בסיס קבוע, היו בסיכון נמוך ב-21% לחלות בסרטן.
אחרי מחצית מהנבדקים החוקרים המשיכו לעקוב למשך 20 שנה. בתום תקופה זו עלה כי מי שנטלו אספירין במינון יומיומי של 75 מ"ג למשך 5 שנים רצופות לפחות, הפחיתו את הסיכוי שלהם ללקות בסוגים שונים של סרטן בעשרות אחוזים.
סוגי הסרטן שהראו תגובה הם סרטן ריאות, סרטן מעי גס, סרטן קיבה, סרטן ושט וסרטן הערמונית. ההשפעה הגדולה ביותר שיש לאספירין על תחלואה במחלות סרטן היא על סרטנים של מערכת העיכול- נטילת אספירין מפחיתה את הסיכוי ללקות בסוגים אלה של סרטן בלמעלה מ-40%.
תוצאה מעודדת נוספת של המחקר הייתה שלאספירין יש השפעה מונעת על הופעה של גרורות באנשים שכבר חולים בסרטן.
המנגנון בו אספירין משפיעה על התפתחות של סרטן עדיין אינו ידוע לחוקרים. ההשערה שלהם היא שחומר בשם "חומצה סליצילית" שהוא אחד מהמרכיבים של אספירין מדכא גידולים.
יש להדגיש כי משרד הבריאות אינו ממליץ על נטילת אספירין לצרכי מניעת סרטן.
ראו גם:
הידעתם כי שימוש תרופות לא סטרואידליות מפחית את הסיכוי לחלות בסרטן העור? הכל על המחקר ותוצאותיו
>